Mylesinus paraschomburgkii
Mylesinus paraschomburgkii is in 1989 beschreven door Jégu, Santos & Ferreira. De geslachtsnaam Mylesinus is afgeleid van het oud Griekse Myle of Mylos en betekent kies of molensteen, een verwijzing naar de tanden van dit geslacht.
Beschrijving
Mylesinus paraschomburgkii kan een totale lengte bereiken van zo’n 40 centimeter. Volwassen dieren zijn bruin/grijs met een groenige glans. Achter het kieuwdeksel en op de anaalvin zie je een beetje rood.
Het verschil tussen de man en vrouw is soms wat lastig te zien. Van de zijkant bezien zijn de vrouwen meer rond van vorm, de buik van de man loopt wat meer recht. De rugvin van de man krijgt naarmate ze ouder worden wat meer filamenten. De anaalvin bij de man loopt uit in twee punten waar de vrouw alleen onderaan een punt heeft.
Biotoop
Deze soort is afkomstig uit Brazilië. Ze geven de voorkeur aan het zuurstofrijke water rondom stroomversnellingen en watervallen. Ze worden gevonden in de Amazone, Rio Trombetas, Rio Jari, Rio Uatumã, Rio Pitinga en Rio Jatupa.
Dieet
Het dieet van jonge Mylesinus paraschomburgkii bestaat voornamelijk uit insecten larven die zich bevinden tussen de planten van de familie Podostemaceae. Naarmate de vissen ouder worden, veranderen hun ingewanden. Deze worden steeds langer. Ze beginnen steeds meer te eten van de planten uit dezelfde familie Podostemaceae. Volwassen dieren eten bijna alleen nog maar plantaardig materiaal.
Het Aquarium
Door de lengte van zo’n maximaal zo’n 40 centimeter spreekt het voor zich dat deze soort alleen gehouden kan worden in een groot aquarium. Het is ook nog eens een scholenvis dus je moet rekening houden met een groep van minimaal vijf exemplaren maar liever nog meer.
Naar mijn idee zou een aquarium van zo’n 300 centimeter lengte volstaan voor een groepje van vijf. Deze soort is afkomstig uit gebieden waar watervallen en stroomversnellingen zijn. Zorg dan ook voor wat stroming en zuurstofrijk water.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com
Bronnen
Fishbase.org
Opefe.com
Field Guide to the Fishes of the Amazon, Orinoco and Guianas