Mycteroperca microlepis – Grijze Tandbaars
In de Atlantische oceaan, bij Brazilië, Bahama’s, Bermuda, Brazilië, Mexico en Yucatan zwemt een enorme vis, de Mycteroperca microlepis. De Mycteroperca microlepis heeft vele synoniemen waaronder hij ook bekend staat, zoals Bonaci microlepis, Serranus microlepis, Trisotropis microlepis, Trisotropis stomias. De Nederlandse naam is Grijze tandbaars, alhoewel hij ook wel Zwarte tandbaars genoemd wordt en dat komt omdat deze enorme baars in kleur kan variëren van zwart, bruin of grijs en hij kan ook nog eens zeer snel van kleur veranderen.
Beschrijving
De Grijze tandbaars neemt vaak de kleur van de zeebodem aan. Dit doen ze om zo min mogelijk op te vallen en zodoende aan hun jagers te ontkomen. Maar vooral om onzichtbaar te zijn voor hun prooi, die ze dan makkelijker kunnen vangen.
De Mycteroperca microlepis is geen actieve jager maar kan roerloos op de zeebodem liggen wachten totdat zijn prooi nabij komt. Door hun borstvin in verschillende standen te plaatsen, kunnen ze doodstil in het water blijven liggen, hangen of voorzichtig achteruit zwemmen. Als hun prooi nabij komt, dan zuigen ze deze als het ware naar binnen en slikken hem dan in zijn geheel door.
Het Aquarium
Deze roofzuchtige baars is niet eenvoudig in een aquarium te houden, maar het is wel mogelijk.
Om te beginnen moet je beschikken over een enorm aquarium, want de Grijze Tandbaars kan een lengte van wel 150 cm krijgen en kan in een te kleine bak zeer agressief worden. Hij heeft echt veel bewegingsvrijheid nodig.
Dieet
In de natuur voedt hij zich met schaaldieren, garnalen en allerlei soorten vis, die een maatje kleiner zijn, dus denk hieraan bij het kiezen van zijn medebewoners. In een aquarium wordt hij al snel een alleseter. Tegen medebewoners, die groter zijn, is hij vreedzaam, maar mannetjes onderling kunnen nogal eens goed vechten.
Geboren als Vrouw
De Grijze Zeebaarzen worden allemaal als vrouw geboren. De mannelijke onderdelen zijn wel al aanwezig maar niet actief. Meestal blijven ze tussen de 5 tot 7 jaar vrouw, daarna gaan de meesten over naar de mannelijke kant. iets wat dus in acht genomen moet worden bij de aanschaf van jongere dieren.
De Grijze zeebaars kan zowel vrouwelijk blijven als mannelijk worden, daar beide geslachtsorganen aanwezig zijn. Vaak als je twee jongere dieren aanschaft, zal een van de twee overgaan naar het mannelijke geslacht. In de natuur komen ze zowel in scholen als single voor, dit laatste is voor in een aquarium beter.
De temperatuur van het water moet maximaal 25°c en minimaal 18°c gehouden worden. Niet bij kleine vissen en schaaldieren plaatsen, want deze worden zoals al is gezegd, als voedsel gezien. Alleen houden met robuuste vissen van minimaal dezelfde afmetingen.
Ciguateravergiftiging bij consumptie
Bij het consumeren van de Grijze zeebaars is het mogelijk om een ciguatera-vergiftiging te krijgen. Ciguateravergiftiging geeft vooral maag-, darm- en neurologische klachten. Deze vergifitiging wordt veroorzaakt door zijn dieet in de natuur. De vissen en schaaldieren eten algen die Ciguatoxine bevatten. Deze giftige stof wordt door de vissen en schaaldieren niet afgebroken waardoor de concentratie van het gif groter wordt in de vissen en schaaldieren die de maag in gaan van de Grijze zeebaars. Ciguatoxine is hittebestendig en kan ook niet onschadelijk gemaakt worden bij het koken of bakken van de vis. Ondanks deze gevaren, staat deze vis in diverse landen toch bekend als consumptievis.
Auteur
Margie v.d. Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Margie v.d. Heijden – Ons Natuurgenot Gouda