Moenkhausia sanctaefilomenae – Roodoogzalm

Een van de vreedsame scholenvisjes voor in het gezelschapsaquarium is de Roodoogzalm of in het latijn de Moenkhausia sanctaefilomenae.

Moenkhausia sanctaefilomenae – Roodoogzalm

Moenkhausia sanctaefilomenae is in 1907 officieel beschreven door Steindachner. In het Nederlands worden ze ook wel Roodoogzalm genoemd. De geslachtsnaam Moenkhausia is een verwijzing naar professor William J. Moenkhaus van het Paulista Museum in Sao Paulo Brazilië.

Het geslacht Moenkhausia omvat ruim 70 soorten. Ze maken onderdeel uit van de familie van de Karperzalmen (Characidae).

Beschrijving

De Roodoogzalm heeft een zilvergrijs lichaam met een zwarte band op de staartvin. Op het uiteinden van de vinnen is een witte vlek te zien. Daarnaast hebben deze vissen felrode ogen waar de soort dan ook zijn naam aan dankt. Ze kunnen een maximale lengte halen van zo’n zeven centimeter.

Deze soort is een erg vredelievend scholenvisje en kan dus ook moeiteloos met andere vredelievende soortgenoten gehouden worden. Zorg er wel voor dat ze in een schooltje van minimaal 10 stuks gehouden worden. Meer soortgenoten is natuurlijk beter. Bij te weinig soortgenoten kunnen ze schichtig worden en laten ze hun mooie actieve gedrag niet goed meer zien. Ook zullen ze dan minder mooi gekleurd zijn doordat ze zich niet op hun gemak voelen.

Herkomst

De rivieren waar de Moenkhausia sanctaefilomenae vandaan komt zijn doorgaans helder. Ze bewonen het stroomgebied van onder andere de Rio Paraguay, Rio Paranaíba en Rio Paraná in Paraguay, Bolivia, Peru en Brazilië in Zuid Amerika.

Het Aquarium

Moenkhausia sanctaefilomenae komt voor in zogenaamde clear water rivieren. In deze rivieren groeien erg veel planten en die mogen dan dus ook niet ontbreken in het aquarium. Zorg dus voor veel beplanting maar houd ook wat vrije zwemruimte over. Ze hebben een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter lengte. Een donkere bodem kan ervoor zorgen dat de kleuren van de vis mooier uitkomen.

Water

Temperatuur: 21 – 26 graden.
pH: 6,5 – 7,5
GH: 8 – 12

Voeding

Deze vissen zijn alleseters, zowel diepvries als levend voer, zoals zwarte muggenlarven, fruitvliegjes, artemia, cyclops. Ook droogvoer lusten ze wel. Zorg voor voldoende afwisseling.

Kweek van de Moenkhausia sanctaefilomenae – Roodoogzalm

Om de vissen te kweken moet een aantal ouderdieren worden overgebracht naar een aparte kweekbak. Zorg ervoor dat de ouderdieren goed gevoerd zijn met het liefst levend voer.De vrouwen zijn zeer vruchtbaar maar voor het beste resultaat kun je de mannen en vrouwen een paar dagen van elkaar scheiden.

Het kweek aquarium kun je inrichten met veel planten en eventueel knikkers op de bodem. Naast knikkers zou ook gekozen kunnen worden voor afzet moppen waar de eitjes tussen kunnen worden afgezet. De knikkers zorgen ervoor dat de eitjes er tussen vallen zodat de ouderdieren er niet meer bij kunnen. Als de eitjes zijn gelegd moeten de ouderdieren worden uitgevangen.

Na ongeveer twee dagen komen de eitjes uit en na drie tot vier dagen kunnen de jongen zwemmen. De jonge Roodoogzalmen zijn heel erg klein. Het eerste voer moet daarop ook worden afgestemd. Voer ze de eerste paar dagen met infusoriën. Zodra ze wat groter worden kun je overstappen op fijn stofvoer en artemia naupliën. Ook als de jongen goed worden verzorgd groeien ze heel langzaam.

Video

Auteur

Kevin – Coby

Copyright foto’s

CK Yeo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sanctaefilomenae

Synoniemen

Tetragonopterus sanctaefilomenae

Nederlandse Namen

Roodoogzalm

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Moenkhausia sanctaefilomenae – Roodoogzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *