Metynnis hypsauchen – Silver Dollar

Metynnis hypsauchen – Silver Dollar is een schoolvormende soort die verwant is aan de Piranha. Ze hebben zeer krachtige tanden die serieus hard kunnen bijten.

Metynnis hypsauchen – Silver Dollar

Het profiel van de Metynnis hypsauchen – Silver Dollar vis is bijna cirkelvormig; juveniele dieren kunnen gevlekt of gestreept zijn. Volwassen dieren zijn geheel zilverkleurig waarbij alleen de randen van de anaal- en staartvin rood of oranje gekleurd zijn. De ronde vorm en zilveren kleur heeft hem in het Engels de naam Silver Dollar gegeven. De Metynnis hypsauchen kan zo’n 15 centimeter lang worden.

De Silver Dollar is een vreedzame scholenvis die in een ruim aquarium moet worden gehouden. Het aquarium moet worden ingericht met stenen, wortels en kienhout zodat schuilplaatsen ontstaan. Veel vrije zwemruimte is noodzakelijk. Aangezien het grote planteneters zijn kunnen geen planten als decoratie worden gebruikt. Een gedempt licht en een donkere bodem worden zeer op prijs gesteld. Een krachtige doorluchting is noodzakelijk.

Deze soort is in 1844 officieel beschreven door Müller en Troschel. Ze lijken enorm veel op de Metynnis argenteus.

Synoniemen: Myletes hypsauchen, Metynnis calichromus schreitmuelleri, Metynnis schreitmuelleri, Metynnis calichromus, Metynnis ehrhardti.

Verspreiding / Leefomgeving

De Metynnis hypsauchen leeft in het tropisch gebied van Zuid Amerika, voornamelijk in het stroomgebied van de Amazone en Orinoco. Ze worden gevonden in rustig stromende rivieren onder overhangende begroeiing.

Dieet in het Wild

Doorgaans is de Metynnis hypsauchen een herbivoor, ze eten van de bladeren van waterplanten; af en toe eten ze wormen en kleine insecten.

Kweek van de Metynnis hypsauchen – Silver Dollar

De kweek van Metynnis hypsauchen is vrij eenvoudig. Ze leggen hun eieren in een groep. Na een toevoeging van vers zacht water worden bij temperaturen tussen 26 en 28 graden tot 2000 eieren tussen wat drijfplanten aan het oppervlak afgezet en bevrucht. De eieren vallen naar de bodem en worden daar verder met rust gelaten. Na drie dagen komen de eieren uit en nog eens drie dagen later zwemmen ze vrij. Nog eens twee dagen later beginnen ze het fijnste dierlijke plankton te eten.

Opmerkingen

Dit is een schoolvormende soort die verwant is aan de Piranha. Ze hebben zeer krachtige tanden die serieus hard kunnen bijten.

Video

Auteurs

Jan Bukkems – Aquavisie
Ron DeCloux

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Referenties

Ron’s Flickr
Fishbase
Encyclopedia of Life
Ron’sWordpress shortlink

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

hypsauchen

Dieet

Sociaal Gedrag

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

14

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

GH minimum

4

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metynnis hypsauchen – Silver Dollar” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *