Metriaclima sp. “msobo”

De Metriaclima sp. msobo lijkt qua vorm en verkleuring meer op de Pseudotropheus saulosi dan op een Metriaclima. De mannen zijn blauw, de vrouwen geel.

()

Metriaclima sp. “msobo”

Metriaclima sp. “msobo”is nog niet officieel beschreven maar is al wel bekend onder een aantal synoniemen: Pseudotropheus msobo, Pseudotropheus Deep Tanzania, Pseudotropheus Maguna red, Pseudotropheus Deep Manda.

Deze soort is eerst ingedeeld in het Pseudotropheus complex maar is later verhuist naar de Metriaclima familie, vreemd omdat de vorm en het omkleuren meer lijken op de Chindongo saulosi dan op de Metriaclima’s.

Herkomst

De Metriaclima sp. “msobo”bewoont de rotsachtige kust van Tanzania tussen Cape Kaiser en Lundu.

Foto’s van Metriaclima sp. “msobo”in het wild:

Uiterlijk

metriaclima msobo - Verkleuring naar man
metriaclima msobo – Verkleuring naar man

Alle Metriaclima sp. “msobo”beginnen hun leven als gele visjes net als de vrouwen. Zodra de mannen de volwassen leeftijd benaderen zullen ze omkleuren van geel naar blauw. Het omkleuren van een man kun je in deze serie foto’s goed zien. Hoogstwaarschijnlijk zijn alle foto’s van Metriaclima sp. “msobo”Magunga omdat de andere varianten vrijwel nooit worden aangeboden.

De maximale lengte van deze soort ligt tussen de 10 en 12 centimeter.

Aquarium Inrichting

De inrichting voor eigenlijk alle Mbuna’s moet bestaan uit een bodem van zand. Aan de randen van het aquarium stapel je stenen op waar tussen de Metriaclima sp. Msobo man een territorium maakt. Zorg er wel voor dat de stenen goed vast liggen. Malawi cichliden willen nog wel eens graven in het zand. Als je de stenen op het zand legt in plaats van op de bodem dan kunnen de stapels instabiel worden. We hoeven niet uit te leggen wat een zware steen met glas kan doen.

Het houden van planten in een Malawi aquarium is vaak problematisch. Mbuna’s willen nog wel eens aan planten knabbelen waardoor zachte planten uit elkaar vallen. Vaak wordt als planten gebruik gemaakt van bijvoorbeeld Vallisneria en Anubias. De sterke dikke bladeren van deze planten zijn redelijk bestand tegen de Malawi cichliden en hebben bovendien niet al te veel licht nodig.

Water

Het water in het Malawi Meer is door de grootte van het meer redelijk stabiel en redelijk hard. Vooral in gebieden waar het water uit de kraan al vrij hard is hoef je weinig aan het water te doen.  De temperatuur mag liggen tussen de 22 en 26 graden. De pH in het Malawi meer bevindt zich ergens tussen de 7,5 en 8,5. Als je pH wat te laag ligt en je hebt een biologisch filter dan zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld een vak te vullen met kippegrit, dit lost langzaam in het water op en verhoogt zo je KH en daardoor je pH. KH plus uit een potje is ook mogelijk, om geld te besparen zou je ook kunnen kijken naar de vijververpakkingen, deze bevatten dezelfde ingrediënten maar zijn veel goedkoper dan hun aquarium variant.

Voeding

De Metriaclima sp. “msobo”is een echte herbivoor. Met hun kleine tandjes kammen ze tussen de strengen algen. Het voornaamste voer voor deze soort zou dan ook spirulina vlokken of pellets moeten zijn. Tussen de algen in het meer bevinden zich wel kleine waterdiertjes en kreeftachtigen. af en toe kun je de spirulina dus afwisselen met wat levend of diepvries voer zoals artemia, mysis, fijn gehakte garnalen of bijvoorbeeld witte mug. Geeft ze liever geen rode mug omdat dit voer te vet voor deze vissoort is. Helemaal uit den boze is tubifex, dit is niet alleen vet maar wordt ook nog eens gekweekt in vervuild water. Het darmenstelsel van de Metriaclima sp. “msobo”is daar niet tegen bestand en het voeren met dit voer kan Malawi Bloat veroorzaken.

Karakter

De mannen vormen een territorium en zijn naar elkaar toe onverdraagzaam. Andere soorten die niet op hem lijken worden doorgaans geheel met rust gelaten. Het is dan ook beter om 1 man te houden met twee of drie vrouwen. Zorg voor voldoende schuilplaatsen zodat de vrouwen kunnen schuilen voor de avances van de man.

Kweek van de Metriaclima sp. “msobo”

De kweek van de Metriaclima sp. “msobo”verloopt redelijk eenvoudig. De man maakt paairijpe vrouwtjes het hof door zijn vinnen helemaal op te zetten en zijn flank trillend te laten zien aan de vrouw. Zodra zij ingaat op zijn avances draaien ze rondjes om elkaar heen waarbij de anaalvin van de man over het zand strijkt. De eivlekken verleiden de vrouw ook haar eieren te leggen. De man draait om haar heen, bevrucht de eieren die door de vrouw in de bek worden opgenomen. De vrouw broed de eieren in haar muil uit. Na ongeveer 21 dagen spuugt de vrouw de jongen die in haar muil uit het ei zijn gekomen uit. De eerste paar uur na het uitspugen zal de vrouw de jongen niet eten. De jongen zullen zich verstoppen in kleine kieren en spleten. Als de jongen in het aquarium worden uitgespuugd zullen de meesten worden opgegeten. Des te meer kleine kieren en spleten er zijn, des te meer jongen het zullen overleven. De jongen kunnen worden gevoerd met klein fijngewreven spirulina vlokken.

Als je meer jongen over wil houden kun je gebruik maken van een kweek aquarium. Richt dit in met een paar rotsen zodat de vrouw kan schuilen. Plaats de vrouw na een dag of 15 tot 18 in dit kweek aquarium. Zodra ze de jongen heeft losgelaten kun je haar terugplaatsen in het normale aquarium.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Kevin Bauman
Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum