Metriaclima pyrsonotos

Metriaclima pyrsonotos was voorheen bekend als Metriaclima zebra ‘Red Top’. Dit als verwijzing naar de rode rugvin wat heel fraai afsteekt tegen het blauw!

Metriaclima pyrsonotos

Metriaclima pyrsonotos is in 1997 beschreven door Stauffer, Bowers, Kellogg en McKaye. Dit paper bevatte ook de oprichting van het geslacht Metriaclima. De afsplitsing van het Pseudotropheus zebra complex in hun eigen geslacht.

De geslachtsnaam Metriaclima is afkomstig uit het oud Grieks en betekent matig hellend, dit is een verwijzing naar de kop van deze soorten die langzaam naar boven lopen. De soortnaam pyrsonotos is afkomstig uit het oud Grieks en betekent rode rug, een verwijzing naar de rode rugvin van de mannen. Vóór de beschrijving was deze soort bekend onder de naam Pseudotropheus sp. Zebra ‘Red Dorsal’.

Beschrijving

In het wild kan Metriaclima pyrsonotos een totale lengte bereiken van zo’n 10 centimeter. In het aquarium krijgen ze vaak teveel en te krachtig voer. Hierdoor kunnen ze wat groter worden, tot zo’n 14 centimeter totale lengte.

Metriaclima pyrsonotos - Kambiri Reef
Metriaclima pyrsonotos – Kambiri Reef

De mannen hebben een fraaie lichtblauwe kleur met daarop vijf of zes donkerblauwe verticale strepen. De rugvin is oranje tot geel van kleur. Deze gekleurde rugvin is ook een onderscheid met de meeste andere Metriaclima soorten. Ook Metriaclima greshakei en Metriaclima Mbenji hebben een oranje rugvin maar bij deze soorten ontbreken de verticale strepen op de flank. Ook Metriaclima emmiltos ziet er vrijwel hetzelfde uit. De donkere banden op de flank lopen bij deze soort echter helemaal niet door in de rugvin. Bij Metriaclima pyrsonotos lopen de donkere banden soms door in de rugvin.

De staartvin van de mannen is blauw waarbij de bovenste punt soms oranje kan zijn, net als de rugvin.

De vrouwen zijn minder fraai gekleurd. Ze zijn over het hele lichaam grijs/bruin gekleurd. De rugvin laat een heel vaal geel/oranje zien. Je kunt ze daarmee wel onderscheiden van andere Metriaclima vrouwen.

Karakter

Onderling zijn de mannen behoorlijk onverdraagzaam. Je kunt Metriaclima pyrsonotos dan ook beter als harem houden. Plaats één man met meerdere vrouwen en zorg dat er geen andere soorten worden bijgeplaatst die er ongeveer hetzelfde uitzien.

Biotoop

Het leefgebied van Metriaclima pyrsonotos bevindt zich in het zuiden van het Malawimeer. Ze komen voor bij voornamelijk grote rotsen. Hiertussen zoeken ze beschutting en planten ze zich voort. Je maakt de meeste kans om ze te vinden op een diepte tussen de 5 en 20 meter.

(In de extra informatie kun je ook de locaties vinden waar deze soort voorkomt! Klik op een locatie en je krijgt ook de andere soorten te zien die daar voorkomen!).

Dieet

Het dieet van Metriaclima pyrsonotos bestaat deels uit algen en deels uit plankton. Zoals gebruikelijk voor Metriaclima, kammen ze met hun tanden door de aufwuchs en eten daarbij stukjes alg en kleine voedsel deeltjes. Ook zijn ze in groepen boven de rotsen te vinden waar ze zich tegoed doen aan de in het water zwevende plankton.

In het aquarium kun je ze voeren met vlokken, granulaat en wat licht diepvries of levendvoer zoals muggenlarven, mysis en artemia. Plantaardig voer zoals spirulina vlokken of pellets mogen zeker niet ontbreken in hun menu!

Hoeveel voer je ook geeft, ze lijken altijd wel hongerig. Zorg er dan ook voor dat je ze niet teveel geeft. Voer ze niet meer dan in een paar minuten wordt opgegeten!

Het Aquarium

Omdat ze in het aquarium wat groter kunnen worden dan in het wild, adviseren we om een minimale aquarium lengte van 150 centimeter aan te houden. Richt het aquarium in zoals gebruikelijk voor Mbuna. Plaats op de bodem (filter) zand. Zorg dat er veel rotsen zijn met daartussen kieren, spleten en holen. Hiertussen vormt de man een territorium en de vrouwen kunnen ontsnappen aan de aandacht van de man.

In een aquarium van 150 centimeter kun je één man houden met twee of drie vrouwen. Wil je meer mannen houden dan heb je een flink aquarium nodig. In het wild hebben mannen tussen de rotsen een territorium. Dit territorium strekt zich een meter rondom het door de man gekozen hol uit. Kiest een man in het aquarium een locatie in het midden, dan neemt hij dus al twee meter ruimte in beslag. Mannen die te dicht op elkaar zitten blijven elkaar bevechten, totdat er nog maar één over is.

De waterwaardes zijn optimaal bij een temperatuur tussen de 22 en 26 graden en een pH van 7.5 tot 8.5. In Nederland en België is het kraanwater in veel gebieden prima voor Malawi cichliden.

Je kunt Metriaclima pyrsonotos het beste samen houden met andere rots bewonende Malawi cichliden (Mbuna). Een combinatie met wat zachtaardige soorten als Lethrinops of Aulonocara raden we af.

Kweek van Metriaclima pyrsonotos

Zoals bij alle Malawi cichliden is ook Metriaclima pyrsonotos een Maternale muilbroeder, dat wil zeggen dat het vrouwtje de eieren uitbroed. Een actief mannetje wat klaar is om te paren zoekt een grot uit. Rondom deze grot vormt hij zijn territorium die hij fel verdedigd. Hij probeert een vrouw naar zijn hol te lokken door zijn mooiste kleuren te laten zien. Hij toont zijn flank en met trillende bewegingen toont hij zich aan het vrouwtje.

Metriaclima pyrsonotos - Kambiri Reef
Metriaclima pyrsonotos – Kambiri Reef

Als de vrouw bereid is om te paren, gaat ze mee naar zijn hol. In het hol zet ze haar eieren af, die door de man worden bevrucht. De vrouw neemt de eieren in haar muil om ze uit te broeden. Hierna verlaat de vrouw het hol van de man en zoekt veelal beschutting tussen de rotsen.

De eieren komen na een paar dagen uit maar de vrouw houdt de  eieren tot zo’n drie weken na het paren vast. De jonge visjes teren dan nog op hun ei-dooierzak en groeien nog wat door. Gedurende het broeden eet de vrouw in het geheel niet.

Na ongeveer drie weken laat de vrouw de jonge visjes los. Ze zijn hierna op zichzelf aangewezen. In een aquarium met volwassen vissen worden ze vaak al snel opgegeten. Een enkeling weet zich tussen de rotsen te verstoppen totdat ze groot genoeg zijn om te overleven.

Kweekaquarium

Je kunt Metriaclima pyrsonotos prima kweken in het showaquarium waar ook andere soorten rondzwemmen. Een speciaal kweekaquarium is dus niet nodig. Wil je echter meer jongen overhouden, dan kun je de vrouw rond dag 18 na het afzetten uitvangen. Plaats haar in een wat kleiner aquarium met dezelfde waterwaardes als het showaquarium. Richt het aquarium in met wat zand op de bodem en wat rotsen waar ze kan schuilen.

Zodra de jonge Metriaclima pyrsonotos worden uitgespuugd heb je tijd genoeg om de vrouw weer uit te vangen. De eerste paar uur zal ze de jonge visjes niet eten. Je kunt de jongen voeren met fijngewreven vlokken of heel fijn stofvoer.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie
Pete Barnes

Bronnen

A revision of the blue-black Pseudotropheus zebra (Teleostei: Cichlidae) complex from Lake Malawi, Africa, with a description of a new genus and ten new species.
Revised diagnosis of Metriaclima with description of a new species (Teleostei: Cichlidae) from Lake Malawi National Park, Africa – Konings – Stauffer
Fishbase.org
Cichlidae.com
Cichlid.org

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

pyrsonotos

Synoniemen

Maylandia pyrsonotos, Maylandia sandaracinos, Maylandia thapsinogen, Metriaclima sandaracinos, Metriaclima thapsinogen

Eerstbeschrijving

Jay Richard Stauffer Jr., Karen Anne Kellogg, Kenneth Robert McKaye, Nancy Jean Bowers

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

150

Zone

Herkomst

Ecosysteem

Landen

Locaties

, , , ,

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

14

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metriaclima pyrsonotos” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *