Metriaclima lombardoi

Metriaclima lombardoi is een Mbuna waarbij de man geel kleurt in plaats van de vrouw. Alleen aan te raden voor de gevorderde Malawi houder!

Metriaclima lombardoi

Pas in 1977 werd de Metriaclima lombardoi door Burgers beschreven maar heeft sindsdien snel aan populariteit gewonnen. Ze behoren tot het Metriaclima genus wat in de Engelstalige gebieden vaak met Maylandia wordt aangeduid.

In de handel worden ze ook wel aangeboden onder een aantal andere benamingen zoals Pseudotropheus lombardoi, Maylandia lombardoi, Pseudotropheus kenyii of Pseudotropheus lilancinius.

Beschrijving

Uniek voor de Metriaclima lombardoiis de omgekeerde kleuring ten opzichte van andere Mbuna. De mannen kleuren namelijk geel terwijl de vrouwen hun blauw gestreepte uiterlijk behouden. Als ze jong zijn kleuren ze allen lichtblauw met donkerblauwe verticale strepen. Volwassen mannetjes kleuren prachtig geel met soms lichtblauw doorschijnende vinnen. Dit doorschijnende blauw is voornamelijk zichtbaar als er andere mannetjes in de buurt zijn of als ze vrouwtjes aanbaltsen. op deze momenten verdwijnen de bruine banden bij de mannen ook vrijwel geheel. De verticale strepen zijn bovenaan breder en helderder dan onderaan waar ze iets vervagen. De mannen hebben op de anaalvin meestal 1 grote eivlek met daarnaast soms 1 of 2 kleinere. Ook sommige vrouwen bezitten een eivlek. Het kan gebeuren dat ook vrouwen een gele kleur vertonen, oudere vrouwtjes kunnen in enkele gevallen zelfs helemaal omkleuren.

Ze zijn zoals de meeste Metriaclima vrij hoog gebouwd en slechts licht zijdelings samengedrukt. De mannen worden zo’n 12 centimeter, terwijl de vrouwen met hun 8 centimeter wat kleiner blijven.

De mannen bezetten een vrij groot territorium die ze zeer fel en vasthoudend verdedigen.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van deze soort is niet zo heel groot. Ze kunnen worden gevonden in de overgangs zone van rotsen naar zand op dieptes van 2 to 30 meter nabij de Mbenji eilanden en op Nkomo Reef aan de Zuid-West kust van het meer. Het meest komen ze echter voor van zo’n 10 meter tot 25 meter diepte.

Er is ook een populatie bekend bij Namalenje Island, maar die zou door mensen zijn uitgezet.

Dieet

In het wild begrazen ze de rotsen waar ze tussen de algen op zoek zijn naar de kleine diertjes die hier tussen leven. Hierdoor krijgen ze ook de algen zelf binnen. In hun dieet mag plantaardig voer dan ook niet ontbreken. Spirulina vlokken zijn hiervoor zeer geschikt. Ook levend of diepvries voer wordt graag gegeten. Dit voer kan afgewisseld worden met cichlidenkorrels of sticks. Voer ze niet te vaak vet voer. Ze hebben de neiging om te dik te worden. Geef ze in geen geval tubifex of rode muggen larven. Hun darmen zijn daar niet tegen bestand.

Het Aquarium

Deze Mbuna kan gehouden worden in een aquarium van 1 meter 50 breed. Zorg ervoor dat je slechts 1 man plaatst met meerdere vrouwen en dat er geen andere geel gekleurde soorten aanwezig zijn. De Metriaclima lombardoi is niet alleen bekend om zijn fraaie kleuren en speelse gedrag maar ook om zijn extreme agressie naar andere mannen toe. Wil je toch een tweede man plaatsen dan kan dat pas bij een aquarium groter dan twee meter lengte met zeer veel schuilplaatsen.

De inrichting van het aquarium kan bestaan uit een bodem van zand en rotsen. Zorg voor veel schuilplaatsen, zodat de vrouwen maar ook andere vissen kunnen schuilen als de man het op zijn heupen krijgt.

Aan de watersamenstelling stelt de Metriaclima lombardoi weinig eisen. Ze kleuren echter wel het mooist als de natuurlijke waterwaardes van het Malawi meer worden benaderd.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Net als bij de meeste Malawi cichliden is een speciaal kweek aquarium niet nodig. De kweek wil meestal wel lukken in gemengde bak. Zorg wel voor voldoende schuilplaatsen waar de vrouwtjes met een bekje vol eieren kunnen schuilen zodat ze aan de aandacht van het mannetje kunnen ontsnappen. Wil het kweken niet erg lukken? Probeer dan eens een grote waterwissel te doen met koud water.

Het Afzetten

Met wijd opgezette vinnen probeert het mannetje het vrouwtje te imponeren. Met trillende bewegingen verleid hij haar naar een plekje in het zan waar ze paren met behulp van de eivlek methode. De bevruchte eieren worden door de vrouw in de bek opgenomen. Hiermee eindigd ook direct de mannelijke bemoeienis met het kroost. De nesten zijn voor een Mbuna van normale grootte met zo’n 25 tot 60 eieren.

Opgroeien van de Jongen

De vrouw broed de eieren gedurende ongeveer drie weken uit (het is een maternale muilbroeder). Hierna spuugt ze de kleine visjes uit die direct voor zichzelf kunnen zorgen. Ze worden hierna niet meer terug in de bek opgenomen. Als je de vrouw apart hebt gezet zul je zien dat de vrouw deze drie weken niet eet. Ook in de eerste paar uur na het uitspugen van de jongen eet ze nog niet. Vang haar echter wel weg omdat ze de jongen uiteindelijk wel als voer gaat zien. Meteen na het uitspugen kun je de jongen voeren met fijn stofvoer en artemia.

Met voldoende goed voer en regelmatige waterwissels groeien de jongen in ongeveer drie maanden naar een centimeter of vier. Tot deze tijd hebben ze allen de blauwe kleur van de vrouwen maar de eerste mannen beginnen nu hun gele kleur te laten zien.

Conclusie

Ondanks de extreme agressie naar andere mannetjes is het toch een heel leuk visje om te houden. Het is wel zaak om hiermee rekening te houden door tegemoet te komen aan de eisen die hij stelt. Ze zijn voor geen enkele vis bang, drie keer zo groot of niet en ze staan er zelfs om bekend dat ze de hand van de verzorger aanvallen. Maar wees gerust! Hun kleine tandjes kunnen ons geen pijn doen.

Kortom: een leuk klein speels visje maar wel eerst de bovenstaande gebruiksaanwijzing goed doorlezen. Alleen aan te raden voor de gevorderde Malawi houder.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Andy Gordon – twoofakind.info (originele website niet meer online)
Kevin Tien

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

lombardoi

Synoniemen

Pseudotropheus lombardoi

Eerstbeschrijving

Warren E. Burgess

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

150

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metriaclima lombardoi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *