Metriaclima flavifemina

Metriaclima flavifemina is een teritoriale rotsbewoner uit het Malawimeer. De mannen zijn blauw/zwart, de vrouwen worden geel van kleur. Ze worden maximaal zo’n 16 centimeter lang. 

Metriaclima flavifemina

Metriaclima flavifemina is in 2006 officieel beschreven door Konings en Stauffer. De geslachtsnaam Metriaclima is afkomstig uit het oud Grieks en betekent matig hellend, dit is een verwijzing naar de kop van deze soorten die langzaam naar boven lopen. De soortnaam verwijst naar de gele kleur van de vrouwen. De soortnaam is op te breken in twee Latijnse woorden. ‘flavus’ betekent ‘geel’ en ‘femina’ betekent ‘vrouw’.

Vóór de officiële beschrijven stond deze soort bekend onder een aantal tijdelijke namen zoals Pseudotropheus zebra “black dorsal”, Metriaclima sp. “black dorsal”, Pseudotropheus sp. “black dorsal heteropictus”, Metriaclima sp. “black dorsal heteropictus”.

Beschrijving

In het wild bereiken de Metriaclima flavifemina mannen een maximale totale lengte van zo’n 14 centimeter. De vrouwen blijven iets kleiner. In het aquarium worden ze vaak iets groter door de hoeveelheid aangeboden voer. Mannen bereiken dan een maximale totale lengte van zo’n 16 centimeter.

De mannen hebben een lichtblauwe grondkleur met daarop een aantal verticale zwarte strepen die stoppen bij de aanzet van de anaalvin. Zoals de voorlopige naam sp. ‘black dorsal’ al laat zien, hebben ze een zwarte streep lopen in de rugvin. Ook de buik, anaal en staartvinnen zijn afgezet met een zwarte streep. Dit contrasteert mooi met de lichtblauwe uiterste rand van de vinnen.

De vrouwen blijven dus iets kleiner zo’n 12 centimeter lang. De kleur van de vrouwen en juvenielen varieert van lichtblauw tot geel. De aarsvin van de vrouwen is geel.

Biotoop

Deze Mbuna (rotsbewoner) is te vinden in het zuidwesten van het Malawimeer. Ze komen voor bij de Maleri eilanden, Chidunga Rocks, Nakantenga Island, Nankoma Island en Thumbi West Island.

Metriaclima flavifemina leven daar op dieptes van 5 tot 40 meter. De mannen hebben de voorkeur voor een territorium nabij de rotsen waar een deel sediment ligt. Soms kiezen ze een locatie met wat gebroken rotsen. De mannen zijn erg territoriaal en verjagen andere mannen.

Aan de voet van de rotsen maken de territoriale mannen een broedhol. Hier proberen ze de vrouwen heen te lokken om te paren.

Juveniele dieren en niet territoriale mannen leven solitair of in kleine groepjes van drie tot acht exemplaren. Ook de vrouwen leven voornamelijk solitair of in groepjes van maximaal drie exemplaren.

Dieet

Het dieet van Metriaclima flavifemina bestaat voornamelijk uit plantaardig materiaal. Ze kammen met hun tanden door de aufwuchs wat op de rotsen groeit. Hierbij eten ze de algenstrengen en hele kleine hoeveelheden dierlijk materiaal.

In het aquarium kun je ze het beste voeren met plantaardig voer. Gebruik hiervoor spirulina vlokken en geblancheerde groentes.

Het Aquarium

Doordat deze soort territoriaal is, hebben ze toch wel wat ruimte nodig. Een aquarium vanaf 150 centimeter is toch wel aan te raden. Richt het aquarium in met op de bodem zand. Plaats rotsen met daartussen kieren, spleten en holen. De man kan hiertussen een territorium vormen. De vrouwen kunnen de schuilplaatsen weer gebruiken om aan de aandacht van de man te ontkomen.

Zorg ervoor dat er geen andere soorten in het aquarium zitten die teveel op de Metriaclima flavifemina man lijken. Dit kan zorgen voor gevechten over het territorium.

Het water mag een temperatuur hebben van rond de 22 tot 26 graden. Malawicichliden hebben liever een iets hogere pH van zo’n 7.5 tot 8.5.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Voor de kweek van Metriaclima flavifemina is geen speciaal aquarium nodig. Doorgaans laat deze soort zich vrij eenvoudig kweken. Speciaal voer om ze in conditie te krijgen is dan ook niet nodig. Zorg er alleeen voor dat er geen andere Metriaclima soorten aanwezig zijn om hybridisatie te voorkomen.

Het afzetten

De man probeert de vrouwen mee te lokken naar zijn territorium. Dit doet hij door zijn mooiste kleuren te laten zien. Hij baltst de vrouwen aan door zijn vinnen wijd uit te zetten en zijn flank te tonen. Met trillende bewegingen zwemt hij voor de vrouw.

Als de vrouw klaar is om te paaien, gaat ze mee naar de door de man gekozen plek. Hier draaien ze om elkaar heen. Al om elkaar heen draaiend legt de vrouw een paar eieren. Nog steeds om elkaar heen draaiend bevrucht de man de eieren. De vrouw neemt de eieren in haar bek. Nadat alle eieren zijn gelegd, bevrucht en de vrouw ze in haar bek heeft genomen, zit de klus er voor de man op.

De Metriaclima flavifemina vrouw zoekt nu een rustige plek op om de eieren uit te broeden. De eieren komen na een paar dagen uit maar de jonge visjes worden nog niet losgelaten. Pas na zo’n 20 tot 23 dagen zijn de jongen klaar om voor zichzelf te zorgen. Gedurende deze tijd eet de vrouw niet of nauwelijks.

Opgroeien van de jongen

Als de jonge visjes in een aquarium met volwassen vissen worden losgelaten, dienen ze vaak als voer. De ouderdieren storten zich op de jonge visjes totdat ze allemaal zijn opgegeten. Mogelijk dat een enkeling weet weg te komen tussen de rotsen en zich daar schuil weet te houden.

Als je meer visjes uit een nest wil overhouden dan kun je hiervoor beter een apart aquarium voor inrichten. Dit hoeft niet heel groot te zijn. Een aquarium van zo’n 40 centimeter volstaat al. Richt het in met wat zand op de bodem en wat schuilplaatsen voor de vrouw.

Vang de vrouw na zo’n 16 tot 18 dagen na het afzetten uit. Plaats haar in het kweek aquarium. Na de 20e dag zal de vrouw de jonge visjes loslaten. Ze eet de jonge visjes de eerste uren niet. Je hebt alle tijd om het vrouwtje terug te plaatsen bij de andere vissen.

De jonge visjes kunnen worden gevoerd met fijngewreven vlokvoer.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Ems-Vechte-Aquaristik

Referenties

Revised diagnosis of Metriaclima (Teleostei: Cichlidae) with description of a new species from Lake Malawi National Park, Africa – Ad Konings, Jay Richard Stauffer
Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving 4de oplage, 2007, Ad Konings. Back to Nature Gids voor de Malawicichliden, 2de oplage, 2003, Ad Konings.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

flavifemina

Synoniemen

Maylandia flavifemina

Eerstbeschrijving

Ad Konings, Jay Richard Stauffer Jr.

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

150

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

11

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metriaclima flavifemina” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *