Metriaclima emmiltos

Metriaclima emmiltos is officieel beschreven door Stauffer, Bowers, Kellogg & McKaye in 1997. Daarvoor was de soort al bekend onder de tijdelijke namen Pseudotropheus zebra ‘mpanga’, (Ribbink et al., 1983) en Pseudotropheus zebra ‘Red Dorsal’. De soortnaam emmiltos is op te breken in twee oud Griekse woorden. Em- betekent ‘met’ en miltos betekent ‘rood kalk’ of ‘rood oker’. Vrij vertaalt betekent het zoiets als rood getint, een verwijzing naar de helder gekleurde rugvin.

Beschrijving

Metriaclima emmiltos heeft een lichtblauwe grondkleur met daarboven zwarte verticale strepen. De rugvin is helder oranje/geel, de zwarte strepen stoppen ruim vóór de rugvin begint. De staartvin is aan de onder- en bovenrand afgezet met dezelfde oranje/gele kleur.

De combinatie van kleuren onderscheid Metriaclima emmiltos van alle andere Metriaclima soorten. Alleen Metriaclima pyrsonotos en Metriaclima sandaracinos kennen deze combinatie. Bij Metriaclima pyrsonotos lopen de zwarte strepen een klein stukje door in de rugvin. De verschillen met Metriaclima sandaracinos zijn wat minder duidelijk te zien. Metriaclima emmiltos heeft minder tanden in de onderkaak en de lengte van de kaak en staartwortel verschilt.

De vrouwen zijn wat variabel van kleur. Sommige Metriaclima emmiltos vrouwen zijn grijs/bruin van kleur, anderen neigen meer naar de kleur van mannen maar worden vaak niet zo helder gekleurd als de mannen.

Biotoop

Metriaclima emmiltos komt alleen voor in het Malawimeer. Hun verspreidingsgebied is beperkt tot Mphanga Rocks en het nabij gelegen Luwino Reef.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Referenties

Stauffer, Jay Richard Jr. & N.J. Bowers, K.A. Kellogg, K.R. McKaye. 1997. “A revision of the blue-black Pseudotropheus zebra (Teleostei: Cichlidae) complex from Lake Malawi, Africa, with a description of a new genus and ten new species”.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

emmiltos

Synoniemen

Maylandia emmiltos

Broedgedrag

Min. lengte aquarium in cm

150

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

13

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Locaties

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metriaclima emmiltos” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *