Metriaclima callainos
Metriaclima callainos is in 1992 officieel beschreven door Stauffer en Hert. De naam Metriaclima is afgeleid van twee Griekse woorden. Metri betekend “gematigd” en clima betekend “schuin”. Dit is een verwijzing naar de schuin aflopende kop. Callainos is afgeleid van het Grieks en betekend “turquoise”.
Er is overigens al heel lang een discussie gaande over de juiste geslachtsnaam, Metriaclima of Maylandia. In Nederland en de Verenigde Staten overheerst Metriaclima, in Duitsland en Frankrijk overheerst Maylandia. De discussie zal nog wel enige tijd voortduren.
Synoniemen: Maylandia callanois, Pseudotropheus callainos.
Beschrijving
De bekendste variant van de Metriaclima callainos de “Cobalt Zebra” kan tussen Kande en Mbowe worden gevonden. De mannen zijn een prachtig glanzend lichtblauw wat op zijn mooist is als ze de vrouwen aanbaltsen. De vrouwen van deze variant zijn ook lichtblauw maar veel valer gekleurd dan de mannen.
Tussen Ruarwe en Ngara aan de westkust en bij een stukje aan de oostkust ten noorden van Puulu leeft een witte variant, de Zebra Pearl.
Een derde variant waarbij de mannen blauw zijn en de vrouwen wit OB. Een heel enkele keer wordt hier ook een “Marmelade Cat” aangetroffen, deze vissen krijgen zwarte vlekken op het lichaam. Deze variant kan worden gevonden bij Chitande Island.
In het wild worden de mannen maximaal zo’n 12 centimeter lang maar door de hoeveelheid en kracht van het voer in het aquarium kunnen ze in gevangenschap iets groter worden, namelijk zo’n 15 centimeter. De vrouwen blijven met hun 10 tot 12 centimeter lengte iets kleiner.
Naar soortgenoten toe gedraagt de Metriaclima callainos zich agressief, het is dan ook aan te raden slechts 1 man te houden met meerdere vrouwen. De vorm van deze vissen is redelijk lomp in vergelijking met bijvoorbeeld de slanke Pseudotropheus elongatus soorten maar wel vergelijkbaar met andere Metriaclima. Ze hebben een stijl oplopend voorhoofd en een stevig lichaam.
De rug- en anaalvin lopen bij de man uit in een punt. Bij de vrouwen zijn deze meer afgerond. Dit wordt beter zichtbaar naarmate de vis ouder wordt.
De “Cobalt Zebra” variant mannen lijken heel erg op de Metriaclima estherae variant die ook lichtblauwe mannen kent. Bij de Metriaclima callainos ontbreken de vage verticale strepen in het geheel die zo kenmerkend zijn voor het Metriaclima zebra complex. Deze strepen zijn mij overigens nooit opgevallen bij de blauwe variant van de Metriaclima estherae die ik had rondzwemmen.
Biotoop
De Metriaclima callainos is een Mbuna wat “Rotsvis” betekend en wat verwijst naar het biotoop waar je ze kunt vinden. Ze leven in het Malawimeer op de rotsen langs de kust op een diepte tot zo’n 25 meter.
Oorspronkelijk kende Metriacllima callainos kolonies in het Noord-Westen van het Malawimeer tussen Kande en Ngara, in het Noord-Oosten in Tanzania tussen Liuli en Ikombe en bij Chitande Island. Helaas zijn ze ook uitgezet op plekken waar ze niet horen, in de buurt van Namalenje, Thumbi en Likoma.
Dieet
Zoals vrijwel alle Mbuna is de Metriaclima callainos een herbivoor. Met hun tandjes kammen ze door de algenstrengen die de rotsen begroeien, de zogenaamde aufwuchs. Ze plaatsen hun bek loodrecht op de rotsen en happen in de algen. Ze krijgen hiermee niet alleen stukjes alg binnen maar ook diatomeeën en minuscule ongewervelden.
In het aquarium kunnen ze worden gevoerd met vlokvoer, spirulina pellets of vlokken. Voer ze heel beperkt of geen vleesachtig voer zoals artemia, mysis of garnalenmix. In geen geval mogen ze tubifex of rode muggenlarven krijgen. Hun maag/darm kanaal is door hun dieet veel langer dan bij vleeseters. Teveel vleesachtig voer en zeker tubifex of rode mug vergroot de kans op ziekte (Bloat) aanzienlijk.
Het Aquarium
Het aquarium voor de Metriaclima callainos moet worden ingericht met rotsen. Plaats de rotsen zo dat er voldoende kieren, spleten en holen ontstaan waar de vissen kunnen schuilen. Op de bodem kun je het beste zand gebruiken. Om te voorkomen dat het zand dichtslibt en afvalstoffen gaan rotten kun je hier het best filterzand voor gebruiken.
Combineer de Metriaclima callainos met andere Mbuna zodat ze allemaal hetzelfde dieet hebben en ook de inrichting van het aquarium bij de vissen past. Het aquarium moet minimaal 150 centimeter lang zijn.
Je kunt taaie planten zoals Anubias, Javavaren of Vallisneria gebruiken. Deze komen overigens in hun natuurlijke biotoop niet voor. Zorg er wel voor dat je de planten goed vast zet omdat Mbuna ze anders loswoelen uit het zand. Zachte planten zullen al snel worden opgegeten en blijven niet lang heel.
De Kweek van Metriaclima callainos
Mannen zijn voortdurend bezig met het verleiden van de vrouwen. Ze zetten hun vinnen wijd uit en tonen al trillend hun flank. Als de vrouw bereid is om te paren zullen ze al om elkaar heen zwemmend eieren afzetten. De vrouw legt een ei en draait zich direct om en neemt het ei in haar muil. De man cirkelt om haar heen en veegt met zijn anaalvin over het zand. Op de anaalvin bevinden zich eivlekken waar de vrouw naar hapt. De man laat wat hom los en bevrucht daarmee de eieren in de muil van de vrouw.
Na het afzetten van de eieren zit het werk van de man er op. De vrouw broedt de eieren in haar muil uit. De eieren komen na een paar dagen uit maar de jongen blijven in totaal zo’n 3 weken in haar muil en teren op de eidooierzak. Na die 3 weken spuugt de vrouw de jongen uit. Ze kunnen direct voor zichzelf zorgen. In een gemengd aquarium zullen ze zelf hun kostje bij elkaar scharrelen tussen de rotsen.
Afhankelijk van de grootte van de stenen zullen meer of minder jongen het overleven. Als je hele nesten wilt opkweken dan kun je de vrouw na zo’n twee weken broeden verplaatsen naar haar eigen aquarium. Richt dit in met een paar rotsen waartussen de vrouw kan schuilen. Denk er wel om dat je de rotsen zo plaatst dat een en ander niet kan instorten. Zand op de bodem is niet nodig, een matige filtering en verwarming uiteraard wel.
De eerste uren na het uitspugen van de jongen zal de vrouw ze nog niet opeten. Je kunt de vrouw dan terug plaatsen bij de rest van de groep. De jongen kun je opkweken met fijn vlokvoer of stofvoer. Ook hier weer een herbivoor dieet aanhouden.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Kevin Tien
Brian Gratwicke
Alexandra Tyers
Lee Nachtigal
Mark Thomas – Marks Fiskenarie
Bronnen
NVCweb.nl
Onzemalawicichliden.eu
Tropicalfishandaquariums.com
Seriouslyfish.com
Tropical-fish-keeping.com