Eerstbeschrijving
“Pseudotropheus aurora, A new Species of Cichlid Fish from Lake Malawi.”, Tropical Fish Hobbyist, mei 1976, pp. 52-56.
Benaming
Synoniemen: Pseudotropheus auratus, Metriaclima aurora, Maylandia aurora, Pseudotropheus aurora.
Handelsbenaming: “Pseudotropheus Penfoldi”, “Pseudotropheus Lucerna”
Aanverwante soorten
Metriaclima hajomaylandi, Metriaclima sp. “Zebra Masinje”, Metriaclima chrysomallos. Je kunt Metriaclima aurora herkennen aan de zes vage verticale strepen onder de rugvin. Metriaclima hajomaylandi en Metriaclima chrysomallos hebben er zeven tot negen.
Verspreiding
Endemische soort uit het Malawi meer, waar ze wordt aangetroffen langs de kusten van Likoma Island, alsook langs de oostkust in Mozambique, bij Cobué, Mara Point, Mbweca en Tumbi Point. Ook langs de kusten van Mozambique wordt een geïsoleerde populatie gevonden bij N’kolongwe. De populatie bij Thumbi Island West en Otter Point werd kunstmatig uitgezet in de 70-er jaren.
Lichaamsvorm
Relatief hoog lichaam dat zijdelings matig is afgeplat. Kenmerkend zijn bij M. aurora de grote ogen, die in het Metriaclima-geslacht maximale afmetingen vertonen.
Kleur en tekening
Het lichaam en het bovenste deel van de kop zijn bij het mannetje lichtblauw tot violetblauw gekleurd. Afhankelijk van de stemming vertonen zich op de flanken, min of meer duidelijk, 7 tot 8 donkere dwarsbanden. De keel en het voorste deel van de borst zijn bij mannetjes goudgeel gekleurd. De aarsvin vertoont meestal één eivlek. Jonge dieren en wijfjes zijn eenvoudig grijsbruin met hetzelfde dwarsbanden-patroon. Een gele vlek in de aarsvin is bij het wijfje meestal minder duidelijk of ontbrekend. De soortnaam “aurora” (of dageraad) wijst waarschijnlijk op de frisse blauwe kleuren met het geel van de opgaande zon.
Geslachtsonderscheid
Tussen beide geslachten bestaat een duidelijk kleurdimorfisme (zie “Kleur en tekening”).
Kweek
Maternale muilbroeder.
Voeding
In de natuur voedt M. aurora zich voornamelijk met loslatende algen, maar je ziet ze ook geregeld in het open water naar plankton happen.
Aquariuminrichting
Liefst een niet te klein aquarium, waarbij langs de wanden rotsformaties vanop de bodemplaat zijn opgebouwd en waarbij ook nog een redelijke zandvlakte wordt voorzien.
Video
Auteur
Walter Deproost
Copyright foto’s