Latijnse naam: Mesonauta festivus
Nederlandse naam: vlagcichlide
Synoniemen: Heros festivus, Mesonauta festivum, Mesonauta festiva
Herkomst
Deze cichlidesoort komt uit Zuid Amerika en heeft hier een groot verspreidingsgebied: het basin van de Parana-rivier, de Paraguay, het Amazonebasin in Guaporé (Brazilie en Peru), Madré de Dios (Peru), de Mamoré (Bolivië), de Jamari en Tapajos (Brazilië).
Biotoop
In het wild komt de Vlagcichlide voor in lichtstromende wateren en stilstaande bekkens. Je vindt ze daar langs schaduwrijke oevers tussen wortelhout en beplanting. De bodem bestaat uit zand, slib en keien.
Waterwaarden
Temperatuur: 23° tot 28°C
pH: 5,8 tot 7
KH: 0 tot 3dH
GH: 3-6dH
Zacht water dus
Grootte
Deze kan tot 20cm worden in de natuur maar blijft in een aquarium wel kleiner, tot 15cm ongeveer
Aquariumvoorwaarden
Kienhout en schaduwrijke plekjes mogen zeker niet missen in een aquarium voor vlagcichliden. Kwa planten kan je best zorgen voor wat drijfplanten (vb eikenbladvaren) en stevige bodenmplanten (vb valisineria, Javavaren, amazonezwaard,…). Let op: vlagcichliden lusten wel eens een plantje. Ze zullen overal eens aan proeven en bevalt het hen dan mag je je plant wel vergeten. (een tip voor mensen die te veel aan eendekroos hebben: dit is een van de lievelingshapjes van de vlagcichlide )
Als medebewoners kan je denken aan Zuidamerikaanse dwergcichliden, corydorassen, zalmpjes (vb kardinaaltetra’s, neontetra’s, diamantzalmen, … maar let op dat deze niet te klein zijn), … Maar kunnen net zo goed gehouden worden bij grotere (rustige) Zuidamerikaanse cichliden zoals: astronotus, aequidens, geophagus, … De combinatie met Pterophyllum scalare wordt afgeraden. Zodra de vlagcichlide eieren heeft wordt hij wat territoriaal waarbij hij veel te sterk is voor de wat tere en rustige maanvissen
Gedrag
In het aquarium zijn vlagcichliden veelal op zichzelf levende vissen die houden van schaduwrijke plekjes. Ze zijn over het algemeen heel rustig maar kunnen af en toe heftig uit de hoek komen: hun territorium verdedigen. Dit blijft echter bij verjagen en zijn dus eerder schijnaanvallen. Je vindt ze vooral in de middellaag van je aqua, alhoewel ze ook graag aan het oppervlak tussen de drijfplanten snollen. de beste verhouding bij vlagcichliden is één man en enkele vrouwtjes
Voeding
De Mesonauta festivus is niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze eten zowel droogvoer (vlokken, granulaat en cichlidekorrels) als diepvriesvoer (muggenlarven, artemia, mysis, kril, …). daarnaast lusten ze ook regelmatig een algentablet of spirulinavlokken (dit voorkomt knabbelen aan plantjes).
Kweek van de Mesonauta festivus – Vlagcichlide
Het is niet zo gemakkelijk geslachtsonderscheid te zien bij de Mesonauta festivus, zeker niet op jonge leeftijd. Het verschil is pas duidelijk te zien als ze volwassen zijn: de man heeft een meer afgeronde kop, is groter en forser, heeft grotere vinbouw en de schubaftekening op de kop is duidelijker. Om het meeste kans te maken op een koppel kan je bij jongdieren best 2 kleine en 2 grotere kiezen en dan afwachten. Eens de dieren op leeftijd van kweek zijn zal het mannetje een geschikt vrouwtje zoeken (bij mij is het mannetje niet monogaam en kweekt met de verschillende vrouwtjes). Eens een parner gevonden gaan ze samen een schuinig oppervlakte poetsen: de vlagcichlide is een substraatbroeder (stevige bladeren, een stuk kienhout, …). Dan begint de eiafzetting door het vrouwtje, waarna het mannetje de eitjes onmiddelijk bevrucht. De broedzorg gebeurd door beide ouders, ze bewaaien en verdedigen om de beurten de eitjes.
Na een drietal dagen komen de larfjes uit die nog even blijven ‘hangen’ door middel van een hechtdraadje. Later worden de jongen in een broedkuiltje ondergebracht. Je kan de jongen voederen met levende jonge artemia.
Auteur
Novaluna – Amazoona.be
Copyright foto’s
Novaluna – Amazoona.be
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.