Melanotaenia utcheensis
McGuigan, 2001

Soortbeschrijving

Melanotaenia utcheensis heeft een kenmerkend kleurpatroon met een blauwzwarte middenstreep en oranje randen op de verticale rijen schubben. Hij verschilt morfologisch van de ruwweg in hetzelfde gebied voorkomende Melanotaenia eachamensis en Melanotaenia splendida, alsook van de verwante soort Melanotaenia duboulayi van zuidelijk Queensland/noordelijk New-South-Wales. In het bijzonder heeft Melanotaenia utcheensis meer eerste harde vinstralen en minder verticale rijen schubben en vinstralen in de aarsvin dan Melanotaenia eachamensis of Melanotaenia duboulayi. Melanotaenia utcheensis is in het algemeen ook kleiner dan zowel Melanotaenia splendida als Melanotaenia eachamensis en zit tussen beide in voor wat betreft de diameter van het oog, de lengte van de rug voor de rugvin, de hoogte van de kop en de hoogte van het lichaam.

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia utcheensis is tot op dit moment alleen gevangen in de Utchee Creek, Fisher Creek, Rankin Creek en Short Creek in de noordelijke en zuidelijke afwateringsgebieden van de Johnstone River in Noord-Queensland. Ze worden gevonden op plaatsen met gemiddelde tot grote waterstroming over kiezel en rotsen. De Johnstone River stroomt uit in de Koraalzee nabij de plaats Innisfail in Noord- Queensland. De rivier vertakt ongeveer vijf kilometer van de monding in de North Johnstone River en South Johnstone River, die beide ontspringen in de Atherton Tablelands. De Rankin Creek and Fisher Creek stromen noordoostelijk naar de benedenstroom van de North Johnstone River. Short Creek en een naamloze kreek komen uit in de North Johnstone River iets stroomopwaarts van de Gillies Creek en Dirran Creek en ze komen van de andere zijde van de rivier. De Utchee Creek stroomt uit in de South Johnstone River op de kustvlakte stroomopwaarts van Innisfail.

Literatuur

McGuigan, K.L., Zhu, D., Allen, G.R. and Moritz, C. (2000). Phylogenetic relationships and historical biogeography of melanotaeniid fishes in Australia and New Guinea. Marine and Freshwater Research 51: 713-723.

McGuigan, K.L. (2001). An addition to the rainbowfish (Melanotaeniidae) fauna of north Queensland. Memoirs of the Queensland Museum 46: 647-655.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

Eric van de Meerakker

Copyright foto’s

Gunther Schmida
Jennifer Palmer

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

utcheensis

Herkomst

Landen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia utcheensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *