Melanotaenia urisa

Volwassen Melanotaenia urisa zijn bruin gekleurd voor de bovenste helft van hun lichaam. Over de zijlijn loopt een donker blauwe streep van het oog tot de staart. Onder deze lijn is het lichaam geel tot wit.

Kadarusman, Setiawibawa en Pouyaud, 2012

Soortbeschrijving

Volwassen mannetjes zijn bruin gekleurd voor de bovenste helft van hun lichaam. Over de zijlijn loopt een donker blauwe streep van het oog tot de staart. Onder deze lijn is het lichaam geel tot wit. De borstvinnen zijn doorzichtig, de rest van de vinnen zijn oranje tot rood. Tussen de mannetjes en de vrouwtjes zit weinig verschil. De enige manier om beide geslachten te onderscheiden is dat de mannetjes mooier gekleurd zijn dan de vrouwtjes.

Deze soort dankt zijn naam aan een dorpje in de buurt van zijn vindplaats. Melanotaenia urisa is verwant aan de soorten die voorkomen in het Bomberai Penisula en op het Vogelkopschiereiland in het westen van Nieuw-Guinea.

Verspreidingsgebied en habitat

Melanotaenia urisa is momenteel alleen bekend van een beekje die ontspringt in de Berari Anticline ten noorden van het Sewiki meer.  De beek komt uit een bron waaruit water spontaan uit de grond te voorschijn komt. Het beekje bestaat uit zoetwater terwijl de omgeving een brakwater moeras heeft. De grootte van de beek verschild per seizoen en met het getij. De bodem van de beek bestaat uit wit zand en kalksteen met her en der dode takken van bomen.

Opmerkingen

De soort is voor het eerst verzameld in November 2010 tijdens de Lengguru-Kaimana Expedition. Deze expeditie werd geleid door Balai Riset Budidaya Ikan Hias uit Depok, Indonesië, De Akademi Perikanan Sorong uit Indonesië, de Lembaga Ilmu Pengethuan Indonesia en door het Institut de Recherche pour le Développement Montpellier, Frankrijk.

Bron: Home of the Rainbowfish
Vertaling: Rick

Auteur

Adrian R. Tappin

Copyright foto’s

B. Dwisusilo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

urisa

Herkomst

Sociaal Gedrag

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia urisa” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *