Melanotaenia sylvatica

Melanotaenia sylvatica is een soort die helaas niet beschikbaar is in de Aquarium Hobby. De naam verwijst naar het typische woudbiotoop waarin deze soort gevonden kan worden.

Melanotaenia sylvatica
Allen, 1997

Soortbeschrijving

Melanotaenia sylvatica heeft een geelachtig bronzen lichaamskleur met smalle bruin-oranje strepen tussen elke rij schubben. De vis is groen-bruin boven op de rug. De schubben van de middenstreep op de flanken zijn grijs tot zwartachtig en zijn verbonden met een overeenkomstig gekleurde streep die loopt tot de rand van het oog. De onderste helft van de kop en het lichaam is zilverachtig wit, gewoonlijk met variabele donkerheid aan de rand van de schubben op de buikzijde. De rug- en aarsvin is geel tot doorschijnend brons, grijs aan de buitenkant met een smalle witte zoom. De staartvin is doorzichtig of enigszins grijs. De buikvinnen zijn bleekgeel en de borstvinnen zijn doorzichtig of met een enigszins gele tint. De vis kan een maximale lengte bereiken van 6 cm, maar gewoonlijk minder dan 5 cm.

Verspreiding en leefgebied

Het leefgebied van Melanotaenia sylvatica vinden we in de zijrivieren van het afwateringsgebied van de Lakekamu River en Sapoi River ongeveer 150 kilometer ten noordwesten van Port Moresby gelegen op de zuidelijke helling van het centraal bergmassief op Papoea-Nieuw-Guinea. Het typische leefgebied bestaat uit kleine, heldere, langzaamstromende beken in wouden met gesloten bladerdak boven relatief vlak terrein. Deze beken hebben normaliter een modder- of kiezelbodem bedekt met bladeren en houtafval. De vis is algemeen in diepe poelen achter omgevallen stammen of steunwortels van hoge bomen. Naast Melanotaenia sylvatica zijn gewoonlijk Melanotaenia goldiei en Melanotaenia rubrostriata aanwezig.

Opmerkingen

De soort heet “sylvatica” (Latijn: “van het woud”) naar het typische woudbiotoop. De vis is momenteel niet beschikbaar in de aquariumhobby.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

Eric van de Meerakker

Copyright foto’s

Gerald Allen

Literatuur

Allen, G. R. (1997). A new species of rainbowfish (Melanotaenia: Melanotaeniidae), from the Lakekamu Basin, Papua New Guinea. Revue française d’Aquariologie 24 (1-2): 37-42.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sylvatica