Melanotaenia boesemani – Boeseman’s Regenboogvis
De mannetjes van de Melanotaenia boesemani – Boeseman’s Regenboogvis worden in het aquarium een centimeter of 15 en de vrouwen blijven met 13 centimeter iets kleiner; het duurt overigens wel 5 tot 6 jaar voordat ze hun maximale lengte hebben bereikt.De mannen vertonen ook de mooiste kleuren, vooral in de ochtend komt het blauw veel mooier naar voren dan aan het einde van de dag.
Het is een scholenvis en een van de weinige soorten waarbij je meer mannen kunt houden dan vrouwen. Houdt ze in een school van minimaal 6 exemplaren zodat ze zich veilig voelen. Ze zijn voor het eerst in 1982 naar Europa gebracht, en sindsdien is het een van de populairste aquariumvissen. Het is een goede soort voor in een gezelschapsaquarium.
Herkomst
Ayamaru-meer, Nieuw-Guinea, Australië.
Het aquarium
De Melanotaenia boesemani is een echte scholenvis en dient dan ook in groepen van minimaal 6 stuks gehouden worden, liefst nog meer. Onderling en naar andere soorten is het een zeer vredelievende vis. Regenboog vissen zijn echte zwemmers dus voldoende zwemruimte moet voldoende aanwezig zijn, een aquarium van minder dan een meter lang is hierdoor eigenlijk niet geschikt. Ze staan er ook om bekend goed te kunnen springen dus dekruiten of een kap zijn noodzakelijk om te voorkomen dat je vissen kwijtraakt.
Het aquarium inrichten met losse randbeplanting en Javamos. Met een donkere bodem komen hun kleuren beter tot zijn recht. Zorg voor veel vrije zwemruimte. De vissen worden groter naarmate ze ouder worden. Deze stevige zwemmers hebben op termijn dan ook een groter aquarium nodig van zo’n 160 centimeter.
Water
Temperatuur: 23-26 graden.
PH: 7-8,5
GH: 8-12
Voeding
De Boeseman’s Regenboogvis is een alleseter met een voorkeur voor levend voer, maar ook droogvoer kan gegeven worden.
Kweek van de Melanotaenia boesemani
De kweek van Melanotaenia boesemani is vrij eenvoudig, gebruik een ruime kweekbak met fijnbladige planten zoals Javamos. De eitjes worden tussen de planten afgezet gedurende een paar dagen. Na de eiafzetting kun je het beste de ouders uitvangen, en de jongen opkweken met stofvoer.
Auteur
Coby
Copyright foto’s
Hans Booij
John de Lange