Melanotaenia arfakensis

De Melanotaenia arfakensis is een van de regenboogvissoorten die in de hobby verkrijgbaar is, zij het dat ze niet vaak worden aangeboden.

Melanotaenia arfakensis – Arfak Regenboogvis

Allen, 1990

Melanotaenia arfakensis hebben paarsachtige grondkleur met zilverkleurige reflecties. Er is loopt een blauwachtige midlaterale band van een schub breed, en een smalle geel-oranje streep tussen elke horizontale rij schubben aan de zijkanten van het lichaam. De vinnen zijn doorschijnend met een blauwe tot paarse schakeringen. De tweede rugvin heeft een zwarte band met een smalle witte streep op de uiteinden. In de staartvin zijn de bovenste en onderste vinstralen zwart. Mannen kunnen een maximale lengte bereiken van 10 centimeter, maar vrouwtjes zijn meestal niet langer dan 8 cm. De mannen zijn feller gekleurd, groter en hoger gebouwd dan de vrouwen.

Verspreiding en Leefomgeving

Melanotaenia arfakensis werden in 1989 voor het eerst gevangen door Gerald Allen in de Prafi rivier, ongeveer 20-30 km ten westen van Manokwari, West-Papoea. Dit gebied wordt aan de westzijde begrenst het Arfak Gebergte. De bergen zijn een stroomgebied voor verschillende rivieren. Een rijke verscheidenheid aan planten en dierlijk leven, waaronder boom kangoeroes, Buideldassen en koeskoes, zijn hier te vinden. Het Arfak gebied is historisch en wetenschappelijk belangrijk aangezien dit het eerste gebied is van de uitgebreide zoölogische expeditie naar West-Papoea, geleid door d’Albertis en Beccari in 1872-1873.

Melanotaenia arfakensis bewoont stroompjes en kan voornamelijk gevonden worden rond onderwater gelegen vegetatie, boomstronken en in kleine zijriviertjes maar kan ook voorkomen in moerassen en lagunes. Hun natuurlijke omgeving is onderhavig aan seizoenschommelingen

Opmerkingen

Door Heiko Bleher zijn in 1990 een aantal levende exemplaren gevangen, nakomelingen hiervan zijn verkrijgbaar in de Internationale aquarium hobby.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Neil Armstrong

Literatuur
Allen, G. R. (1990). Les poissons arc-en-ciel (Melanotaeniidae) de la Péninsule de Vogelkop, Irian Jaya, avec description de trois nouvelles espèces. Revue française d’Aquariologie 16(4): 101-112.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

arfakensis

Herkomst

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia arfakensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *