Melanochromis loriae

Melanochromis loriae wordt niet vaak aangeboden in de winkels. De mannen kleuren blauw/zwart, de vrouwen hebben een witte tot rozige cremekleur.

Eerstbeschrijving

“Studies of the Family Cichlidae. 4. Two New Species of Mbuna (Rock-Dwelling Cichlids) from Lake Malawi”, T.F.H. 24 (7) : 44-52.

Benaming

Handelsbenaming: Melanochromis “witte auratus”

De Melanochromis loriae is een jaar na de eerstbeschrijving nogmaals beschreven als Melanochromis parallus. De oudste naam gaat voor zodat de Melanochromis loriae bleef bestaan.

Aanverwante soorten

Melanochromis vermivorus

Verspreiding

Endemische soort uit het Malawimeer. De soort werd aangetroffen langs de rotskust in het noordwesten van het meer, van Mpanga Rocks tot Nkhata Bay, alsook rond Likoma en Chisumulu Island. Langs de oostkust komt M. parallelus voor van Manda (Tanzania) tot Mara Point (Mozambique). Er is ook een populatie uitgezet bij Thumbi West eiland in het zuidwesten van het meer, die zich succesvol heeft gevestigd aldaar, vnl. bij Mitande Rocks.

Grootte

Tot ongeveer 12 cm; wijfjes blijven ongeveer een vierde kleiner.

Lichaamsvorm

Slank en langgerekt lichaam, zijdelings matig samengedrukt.

Kleur en tekening

Jonge dieren en wijfjes hebben een witte tot rozigcrème grondkleur. De tekening lijkt sterk op deze van Melanochromis auratus en M. vermivorus : drie zwarte lengtebanden; de eerste over de lengte van het lichaam van het oog tot de basis van de staartvin, de tweede van de nek tot de achterste aanzet van de rugvin en de derde in de rugvin. De tekening van de staartvin is echter verschillend : boven en onder een zwarte zoom en tussenin zwarte stralen aan de achterzijde. De grauwwitte buik- en aarsvin hebben een brede zwarte zoom. Mannetjes hebben een donkere kleur, zoals de aanverwante Melanochromis-soorten en twee smalle blauwe lengtebanden, op de plaats waar de wijfjes zwarte lengtebanden vertonen. Alle vinnen hebben een lichte zoom, uitgezonderd de borstvinnen.

Geslachtsonderscheid

Eens de dieren volwassen zijn is er een duidelijke geslachtsdimorfie (zie “Kleur en tekening”).

Kweek

Maternale muilbroeder.

Voeding

Stelt in gevangenschap ook geen problemen, zoals bij de meeste Mbuna’s. In de natuur bestaat het menu voornamelijk uit insecten, kreeftachtigen, alsook plankton wanneer dat in voldoende mate aanwezig is. Algen blijken slechts af en toe gegeten te worden. Naast dit gebruikelijke voer leeft Melanochromis parallelus nog van een minder gewone voedselbron. Verschillende haplochrominen hebben na de voortplantingsperiode gewonde vinnen en schubben, die met schimmels bedekt zijn. Ze zwemmen dan M. parallelus tegemoet en maken d.m.v. een speciale houding duidelijk dat ze gepoetst willen worden. M. parallelus pikt dan de aanwezige schimmelpluisjes weg, wat soms meer dan één minuut kan duren.

Aquariuminrichting

Een typisch Mbuna-aquarium, dat de rotskust nabootst, is ideaal.

Video

Auteur

Walter Deproost

Copyright foto’s

Walter Deproost

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

loriae

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

13

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanochromis loriae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *