Melanochromis chipokae

Melanochromis chipokae is een van de grootste Melananochromis soorten. De mannen hebben een blauw uiterlijk en de vrouwen geel/bruin.

()

Melanochromis chipokae

Melanochromis chipokae werd voor het eerst beschreven door Johnson in 1975. Deze vis behoort tot de familie Cichlidae, die bekend staat om zijn diversiteit en kleurrijke soorten. De familie Cichlidae bestaat uit ongeveer 2000 soorten verdeeld over verschillende geslachten. Het geslacht Melanochromis bevat momenteel 15 erkende soorten.

De geslachtsnaam Melanochromis is afgeleid van het Grieks, waarbij ‘melano’ staat voor zwart. Het woord Chromis is al genoemd door Aristoteles en mogelijk afgeleid van het woord “Chroemo” wat hinneken betekent. Het is een verwijzing naar een trommel wat weer verwijst naar het vermogen om geluid te maken. Chromis is later gebruikt voor een grote groep vissen waaronder cichliden, juffers, lipvissen etc. Voorheen dacht men dat al deze baarsachtigen aan elkaar verwant waren. Deze naam wordt vaak gebruikt in de namen van de Afrikaanse geslachten. De soortnaam Chipokae verwijst naar de Chidunga Rocks nabij het eiland Chipoka in het Malawimeer.

Synoniemen: Melanochromis loriae, Melanochromis parallelus.

Beschrijving

Melanochromis chipokae heeft een slank, spindelvormig lichaam met een opvallend kleurpatroon. De mannetjes hebben een donkerblauwe tot zwarte lichaamskleur met twee brede, lichtblauwe horizontale strepen. De kop is blauw met een donkerblauwe/zwart occipitale regio. De vinnen zijn blauw met witte randen, en de staartvin heeft een brede gele rand. Vrouwtjes zijn geel met twee brede zwarte strepen op de flanken en hebben een zwarte submarginale band in de dorsale en anale vinnen. De mannetjes kunnen in het wild ongeveer 14 cm lang worden, terwijl ze in een aquarium tot 16 cm kunnen groeien. Vrouwtjes worden ongeveer 12 cm lang.

Melanochromis chipokae Chidunga Rocks - man
Melanochromis chipokae Chidunga Rocks – man

Verschillen tussen mannen en vrouwen:

  • Fysieke verschillen: Mannetjes zijn groter en hebben een donkerder kleurpatroon met blauwe strepen, terwijl vrouwtjes geel zijn met zwarte strepen.
  • Gedragsverschillen: Mannetjes zijn zeer territoriaal en agressief, vooral tegenover andere mannetjes. Vrouwtjes zijn minder agressief en meer geneigd om in groepen te leven.
  • Juvenielen: Juveniele mannetjes en vrouwtjes lijken op de vrouwtjes, maar de mannetjes ontwikkelen hun volwassen kleurpatroon naarmate ze ouder worden.
Melanochromis chipokae Chidunga Rocks - vrouw
Melanochromis chipokae Chidunga Rocks – vrouw

Gedrag en temperament:
Melanochromis chipokae is een zeer territoriale en agressieve vis, vooral tegenover soortgenoten en andere territoriale soorten. Ze leven solitair of in kleine groepen en zijn bodembewoners die zich voornamelijk in de midden wateren ophouden. Ze zijn niet schuw en kunnen zeer agressief worden tijdens het broedseizoen.

Levensverwachting:
In het wild kunnen ze ongeveer 7 jaar oud worden, terwijl ze in een goed onderhouden aquarium een vergelijkbare levensduur kunnen hebben.

Biotoop

Melanochromis chipokae wordt gevonden langs de rotsachtige kusten van Chidunga Rocks in het Malawimeer, Afrika. Ze leven in de overgangszones van rotsen naar zand en blijven meestal in relatief ondiepe wateren, tussen 5 en 15 meter diep.

Habitatbeschrijving:
Hun natuurlijke habitat bestaat uit rotsachtige gebieden met weinig onderwaterbegroeiing. De randen van het water zijn meestal kaal zonder veel bomen. De bodem bestaat voornamelijk uit zand en rotsen.

Natuurlijke vijanden en jachtgedrag:
Melanochromis chipokae is een opportunistische jager die zich voedt met kleine visjes, kreeftachtigen en algen. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden vanwege hun agressieve aard.

Klimaat:
Ze leven in een tropisch klimaat zonder seizoensgebonden overstromingen of droogtes.

Dieet

In het wild voeden ze zich met kleine visjes, kreeftachtigen en algen die ze van de rotsen afplukken.

Dieet in het aquarium:
In het aquarium accepteren ze een breed scala aan voedsel, waaronder droogvoer, artemia, mysis, garnalenmix, en algrijk voedsel zoals spirulina pellets en vlokken.

Het Aquarium

Aquariumgrootte:
Een minimumtankgrootte van 150 centimeter wordt aanbevolen voor een enkel paar. Voor meerdere paren is een groter aquarium van minimaal 250 centimeter nodig.

Inrichting van het aquarium:
Het aquarium moet worden ingericht met veel rotsen en schuilplaatsen. Gebruik zand als substraat en vermijd planten, omdat deze vissen de neiging hebben om planten te slopen.

Waterwaardes:
De beste waterwaardes voor deze soort zijn een pH tussen 7.5 en 8.5, een temperatuur tussen 22 en 26 graden Celsius, en een hardheid van 6 tot 12 DGH.

Geschikte medebewoners:
Ze kunnen goed worden samengehouden met andere mbuna-soorten zoals Pseudotropheus saulosi, maar vermijd andere Melanochromis-soorten om hybridisatie te voorkomen.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Voor de kweek is geen speciaal kweekaquarium nodig. Ze kunnen prima worden gekweekt in een aquarium met andere vissen en andere soorten aanwezig. Conditioneer de vissen met een gevarieerd dieet van levend en bevroren voedsel. Zorg er wel voor dat je een ratio aanhoudt van drie vrouwtjes per man.

Melanochromis chipokae Chidunga Rocks - vrouw met eieren in haar muil
Melanochromis chipokae Chidunga Rocks – vrouw met eieren in haar muil

Het afzetten

Kleuren en ritueel:
Tijdens het afzetten worden de kleuren van de vissen intenser. Het hofmaken omvat het graven van kuilen in het substraat door het mannetje. Met trillende bewegingen en wijd uitstaande vinnen probeert hij de vrouw mee te lokken naar de broedkuil. In de kuil cirkelen ze om elkaar heen. De eieren worden gelegd in deze kuilen en vervolgens bevrucht door het mannetje. Het paren vindt meestal in de ochtend plaats. De eieren worden in de mond van het vrouwtje bewaard (muilbroeders).

Aantal eieren:
Een vrouwtje kan tot 50 eieren per keer leggen. De eieren zijn klein en wit van kleur.

Melanochromis chipokae Chidunga Rocks - vrouw met eieren in haar muil
Melanochromis chipokae Chidunga Rocks – vrouw met eieren in haar muil

Opgroeien van de jongen

Uitkomen en vrij zwemmen:
De eieren komen na ongeveer 3 a 4 dagen uit. De vrouw houdt de pas uitgekomen jongen in haar muil tot zo’n 3 weken na het afzetten. Hierna laat ze de jonge visjes los tussen de rotsen. De jongen zorgen dan direct voor zichzelf.

Eerste voer:
De jongen worden gevoed met fijngemalen vlokken of vers uitgekomen artemia. Waterverversing moet regelmatig gebeuren, ongeveer 20% per week, om de waterkwaliteit te behouden.

Opgroei aquarium:
Als de jongen worden losgelaten in een aquarium met volwassen vissen, dan eindigen ze vaak als snack. Als je meer jongen wil overhouden dan heb je een opgroei aquarium nodig. Neem hiervoor een aquarium van zo’n 50 centimeter lengte. Richt het in met wat zand op de bodem en een paar rotsen waar de vrouw kan schuilen. Vang haar op dag 18 uit. Na het loslaten van de jonge visjes eet ze deze niet direct op. Je hebt tijd genoeg om de vrouw weer terug te plaatsen in het hoofd aquarium.

Melanochromis chipokae Chidunga Rocks - vrouw met eieren in haar muil
Melanochromis chipokae Chidunga Rocks – vrouw met eieren in haar muil

Conclusie

Melanochromis chipokae is een prachtige maar uitdagende vis om te houden vanwege zijn agressieve en territoriale aard. Ze zijn niet geschikt voor beginners, maar kunnen een interessante toevoeging zijn voor ervaren aquarianen die bereid zijn om hun specifieke behoeften te vervullen. Het is belangrijk om hun dieet te variëren en een goed ingericht aquarium te bieden om hun welzijn te garanderen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Markus Bredehöft – Instagram
Pete Barnes

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Eerstbeschrijving

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum