Melanochromis auratus – Gouden Mbuna
Melanochromis auratus werd voor het eerst beschreven door George Albert Boulenger in 1897. Deze vis behoort tot de familie Cichlidae. De soortnaam Melanochromis is op te breken in twee delen: “Melano” betekent zwart en “chromis” betekent vis, verwijzend naar de donkere vinnen en het melanine patroon van de vissen. De soortnaam Auratus betekent goudkleurig, verwijzend naar de gouden kleur van de vrouwtjes en juvenielen.
Synoniemen:
- Chromis auratus
- Pseudotropheus auratus
- Tilapia aurea
Beschrijving
Algemene beschrijving:
Melanochromis auratus heeft een slank en langgerekt lichaam dat iets is afgeplat. De kop en flanken van de vrouwtjes en juvenielen zijn goudgeel met twee donkere banden over de lengte, met aan beide zijden van de donkere banden een witte streep. De mannetjes hebben zwartbruine flanken met twee geelwitte, blauwachtig glanzende lengtebanden. De vinnen van de vrouwtjes zijn goudgeel, terwijl de mannetjes zwarte vinnen hebben met een blauwe of gele rand. De maximale lengte van de mannetjes is ongeveer 12 centimeter, terwijl de vrouwtjes maximaal 10 centimeter worden.
Verschillen tussen mannen en vrouwen:
- Fysieke verschillen: Mannetjes zijn groter en hebben een donkerder kleurpatroon met lichtblauwe of gele strepen, terwijl vrouwtjes en juvenielen goudgeel zijn met zwarte strepen.
- Gedragsverschillen: Mannetjes zijn zeer agressief en territoriaal, vooral tegenover andere mannetjes en soortgenoten. Vrouwtjes zijn minder agressief en kunnen hun kleur veranderen om op mannetjes te lijken als er geen mannetje aanwezig is.
Gedrag en temperament:
Melanochromis auratus is een agressieve en territoriale vis. Ze leven solitair of in kleine groepen en zijn zeer intolerant tegenover soortgenoten en vergelijkbare soorten. Ze zijn bodembewoners en zwemmen voornamelijk in de midden wateren.
Levensverwachting:
In het wild kunnen ze tot 8 jaar oud worden, terwijl ze in een goed onderhouden aquarium tot 10 jaar kunnen leven.
Biotoop
Natuurlijke verspreiding:
Melanochromis auratus wordt gevonden langs de rotsachtige kusten van het zuidelijke deel van het Malawimeer, op locaties zoals Jalo Reef, Crocodile Rock, Chipoka, Rifu, Senga Point en Nkhomo Reef.
Natuurlijk habitat:
Ze leven in rotsachtige habitats met weinig onderwater begroeiing. De randen van het water zijn meestal kaal. De bodem bestaat voornamelijk uit rotsen en zand. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden en voeden zich voornamelijk met algen en kleine ongewervelden.
Dieet
Dieet in het wild:
Melanochromis auratus voedt zich voornamelijk met algen die ze van de rotsen afplukken (aufwuchs), maar ook met plankton en kleine kreeftachtigen.
Dieet in het aquarium:
In het aquarium kunnen ze worden gevoerd met een dieet van groenvoer zoals spirulina vlokken, vlokvoer, granulaat, artemia, mysis en garnalenmix.
Het Aquarium
Aquariumgrootte:
Het aquarium moet minimaal 150 cm lang zijn met een inhoud van 400 liter, liefst veel groter als je meerdere paren wilt houden.
Inrichting:
Het aquarium moet worden ingericht met veel rotsen en schuilplaatsen waar de vrouwtjes zich kunnen verbergen voor het opdringerige mannetje. Gebruik zand of fijn grind als substraat.
Waterwaardes:
De beste waterwaardes zijn een pH van 7,5-8,5, een totale hardheid van 10-25 °DH en een temperatuur van 22-26°C.
Compatibiliteit:
Ze kunnen goed worden samengehouden met andere mbuna-soorten zoals Pseudotropheus, Labidochromis en Labeotropheus, maar niet met andere Melanochromis-soorten om hybridisatie te voorkomen.
Kweek Aquarium en Conditioneren
Melanochromis auratus kan in een gewoon aquarium worden gekweekt. Een speciaal kweek aquarium is dan ook niet nodig. Het water moet schoon en goed gefilterd zijn, met een temperatuur van 26-27°C. Conditioneer de vissen met een dieet van levend en bevroren voer zoals artemia en mysis.
Het afzetten
Tijdens het afzetten worden de kleuren van de vissen intenser. Zodra de man merkt dat een vrouwtje klaar is om te paren, probeert hij haar het hof te maken. Hierbij zwemt hij vlak voor haar. Hij zet zijn vinnen wijd uit. Met trillende bewegingen lokt hij haar naar een plek in het zand.
Het paar zwemt vlak boven het zand om elkaar heen. De vrouw legt in het zand een of meerdere eieren. Ze blijven om elkaar heen cirkelen waarbij de man de eieren bevrucht. De vrouw draait zich om en neemt het ei in haar muil. Zij zal het ei in haar muil uitbroeden.
Het aantal eieren varieert van 10-30, afhankelijk van de grootte van het vrouwtje.
Opgroeien van de jongen
De eieren komen na ongeveer drie tot vier weken uit. De vrouw laat de pas uitgekomen visjes nog niet los. Ze teren in haar muil op hun eidooierzak. Pas zo’n 20 tot 21 dagen na het afetten van de eieren laat ze de jonge visjes los. Het eerste voer voor de jongen bestaat uit artemia, cyclops en fijngewreven droogvoer.
Als je de jonge visjes loslaat in een aquarium met volwassen Malawi Cichliden worden ze vaak gebruikt als voer. Als je meer jongen wil opkweken, dan kun je de vrouw rond dag 17 uitvangen uit het aquarium. Plaats haar in een aquarium van minimaal 40 centimeter lang. Richt dit aquarium in met wat zand op de bodem en een paar rotsen waar ze kan schuilen. Als ze de jonge visjes loslaat rond dag 21 dan eet ze de jonge visjes niet direct op. Je hebt dan voldoende tijd om het vrouwtje terug te plaatsen in het grote aquarium.
Bijzonderheden
Melanochromis auratus is een van de eerste cichliden die uit het Malawimeer werd geëxporteerd en is zeer populair onder cichlidenliefhebbers vanwege hun opvallende kleurpatronen en interessante gedrag. Ze zijn echter zeer agressief en vereisen zorgvuldige planning bij het opzetten van een aquarium.
Conclusie
Melanochromis auratus is een prachtige maar agressieve cichlide die geschikt is voor ervaren aquariumhouders. Ze vereisen een goed ingericht aquarium met veel schuilplaatsen en een dieet dat rijk is aan plantaardig materiaal. Hoewel ze uitdagend kunnen zijn om te houden, bieden ze veel voldoening voor degenen die bereid zijn de nodige zorg en aandacht te geven.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Coby
Stèphanie de Hilster
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.