Mayaheros beani

De Mayaheros beani wordt weinig in het aquarium gehouden. Ze kunnen onderling behoorlijk onverdraagzaam zijn.

Mayaheros beani

De Mayaheros beani bereikt een lengte van maar liefst 20-30 centimeter! De vis heeft een zeer krachtig uiterlijk met prachtige vinnen. Het lichaam is vaak bedekt met donkere stippen.

In het Engels worden ze ook wel Green guapote of Sinaloan cichlid genoemd.

Synoniemen: Nandopsis beani, Herichthys beani, Heros beani, ex-Cichlasoma beani, Cichlasoma beani.

Herkomst

De Mayaheros beani komt oorspronkelijk uit Mexico. In het wild komt hij relatief weinig voor ondanks dat hij zich aan de top van de voedselketen bevindt. Hij zwemt in helder water waar het liefste veel stroming is. Omdat hij zeer gevoelig is voor de kwaliteit van het water is hij nauwelijks te houden in een aquarium.

Inrichting

Voor deze grote vissen is een aquarium nodig van minimaal 2.50 meter. De bak inrichten met harde planten, veel stenen en kienhout zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand, zorg ook voor veel vrije zwemruimte. Het is aan te raden regelmatig water te verversen en een krachtige filter te gebruiken.

Water

Temperatuur: 23-25 graden.
PH: 7-7,5
GH: 5-8

Voeding

De Mayaheros beani is zeer gevoelig voor bloat. Bij te vet of vervuild voer kan door de trage spijsvertering het voedsel gaan rotten, hierdoor zwelt de buik op en kan hij zelfs open scheuren. Gebruik dus lichtverteerbaar droogvoer en voer ze meerdere malen per dag kleine porties. Vul het dieet aan met plantaardig materiaal en spirulina.

Karakter

Deze soort wordt zelden in het aquarium gehouden, Mayaheros beani zijn onderling tamelijk agressief. Niet met kleinere vissen samenhouden want deze worden als voedsel aangezien.

Kweek van de Mayaheros beani

De Mayaheros beani is monogaam ofwel 1 partner voor het leven. Het mannetje is over het algemeen groter, forser en kleurrijker dan het vrouwtje. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Zelf een koppel maken is bijna onmogelijk omdat deze vis eigenlijk een hekel heeft aan alles dat leeft, dus ook zijn toekomstige partner. Omdat het zo lastig is om ze te koppelen is er verder ook weinig bekend over de kweek.

Opmerking

Mayaheros beani zijn gevoelig voor infecties bij wondjes, houdt het water dus goed schoon!

Video

Auteur

Kevin, Coby, Mischa

Copyright foto’s

AquaMojo

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

beani

Synoniemen

Cichlasoma beani, Heros beani

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

20

Lengte Maximaal

25

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Mayaheros beani” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *