Maskaheros argenteus

Maskaheros argenteus is een van de grotere Midden Amerikaanse cichliden, zijn zilver/witte uiterlijk met groenige glans valt zeker op in het aquarium!

Maskaheros argenteus

Maskaheros argenteus is in 1991 wetenschappelijk beschreven door Allgayer. De geslachtsnaam Maskaheros is afgeleid van ‘mascara’ en betekent masker. Heros is afkomstig uit het Latijn en betekent Held. De naam Heros is vroeger ook veel gebruikt als generieke naam voor neotropische cichliden. De soortnaam Argentea is een verwijzing naar de kleur van deze soort, het betekent Zilver.

Voorheen stond deze soort voornamelijk bekend als Vieja argentea. Synoniemen: Cichlasoma argentea, Vieja argentea, en Paraneetroplus argenteus.

Familie

Deze soort valt in de familie Cichlidae ofwel de cichliden. Deze familie omvat zo’n 250 geslachten en meer dan 1700 soorten. Daar komen er nog geregeld nieuwe bij. Het geslacht Maskaheros kent slechts twee soorten: Maskaheros argenteus en Maskaheros regani.

Beschrijving

Maskaheros argenteus kan een lengte bereiken van zo’n 35 centimeter, de vrouwtjes blijven iets kleiner. De Maskaheros argenteus heeft een zilverwitte grondkleur met veel zwarte stipjes, typisch is de zwarte voorhoofdsband en de streep daaronder, die lijkt dwars door zijn ogen te lopen. Verder hebben ze een schoudervlek en een vlek op de staartwortel. Het geslachtsonderscheid is moeilijk te zien, de vrouwtjes zijn iets kleiner.

Maskaheros argenteus zijn vrij rustige en vreedzame territoriumvormers, alleen jong volwassen vissen kunnen agressief zijn tegen elkaar, als ze ouder worden verdwijnt dit gedrag weer. Ze zijn prima samen te houden met andere rustige cichliden.

Herkomst

Rio Usumacinta, Rio Tulija, Rio Tonala, Mexico, Guatemala.

Het Aquarium

Voor de Maskaheros argenteus is een aquarium nodig van minimaal 2 meter lang, 60 cm. diep en 50 cm. hoog. Het aquarium inrichten met diverse kiezelstenen en rolkeien, gebruik ook kienhoutwortels zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand.

Water

Temperatuur: 22-30 graden.
PH: 7,5-8
GH: 12-16

Dieet

Als voedsel moet ballastrijk voedsel gegeven worden, zowel levend- als diepvriesvoer, zoals mysis, krill, garnalen en mosselen, ook groenvoer zoals spirulina mag niet ontbreken.

Kweek van de Maskaheros argenteus

De kweek van de Maskaheros argenteus is vrij moeilijk, het beste kun je beginnen met een groepje jonge vissen waaruit zich later koppels vormen. Koppelvorming is niet al te gemakkelijk en het beste is dan ook het houden van een klein groepje van 5 dieren 2 mannen/3 vrouwen.

Ze zetten tot zo’n 1.000 eitjes af op een schoongepoetste steen, na 3 dagen komen de eitjes uit, en na een klein weekje zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Lee Nuttall
Brian Traas

Extra informatie

Familie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

argenteus

Synoniemen

Cichlasoma argentea, Paraneetroplus argenteus, Vieja argentea

Eerstbeschrijving

Robert Allgayer

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

30

Lengte Maximaal

35

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

7.5

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Maskaheros argenteus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *