Macropodus spechti – Zwarte Paradijsvis

De Macropodus spechti of Zwarte Paradijsvis is een oude bekende die je bijna niet meer ziet. In oude aquariumboeken kom je hem al tegen onder de naam Macropodus concolor.

Macropodus spechti – Zwarte Paradijsvis

De Macropodus spechti of Zwarte Paradijsvis is een oude bekende die je bijna niet meer ziet. In oude aquariumboeken kom je hem al tegen onder de naam Macropodus concolor. Het blijkt nu dat deze vis al een jaar eerder in een onbekend gebleven publicatie is beschreven als Macropodus spechti. Volgens de regels is dat dus de geldige naam. In het liefhebberscircuit is deze soort nog wel aanwezig.

Deze soort wordt vaak beschreven als minder agressief dan de gewone paradijsvis. De ervaringen die ik er over gehoord heb van andere liefhebbers bevestigen dat niet. Hij lijkt wel minder agressief te zijn als de erythropterus. Deze soort lijkt sprekend op de erythropterus, maar is wat minder kleurig. Niettemin een prachtige vis.

Volgens zeggen de meest warmtebehoeftige soort. Jaarrond een temperatuur van 23-25C wordt aanbevolen. Temperaturen onder 20C zou deze soort niet goed verdragen. Ze worden echter tot vrij hoog in de bergen nog gevonden. Ik heb het er dus op gewaagd en ze op 15 C overwinterd. Dat bleek geen enkel probleem. Ze bleven goed op kleur en bleven ook goed eten.

Herkomst

Vietnam

Dieet

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Kweek van de Macropodus spechti – Zwarte Paradijsvis

De kweek van de Macropodus spechti is in zeer zacht water en bij wat hogere temperaturen (26-30 graden) vrij eenvoudig. In een schuimnest worden tot 1000 eieren onder gebracht. Na het afzetten wordt het vrouwtje verjaagd en neemt het mannetje de broedzorg op zich. De eieren komen 1-2 dagen later uit en nog eens 3-5 dagen later zwemmen de jongen vrij. Het mannetje moet nu verwijderd worden. De jongen kunnen worden groot gebracht met het fijnste infuus en later met Artemia-naupliën.

Video

Auteurs

Jan Bukkems – Ferry – Jan Klungers

Copyright foto’s

© 李逸琦 – Yi, Chi -Li

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

spechtii

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Karakter

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

15

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

8

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Macropodus spechti – Zwarte Paradijsvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *