Macropharyngodon bipartitus – Diamant Lipvis
Macropharyngodon bipartitus is in 1957 beschreven door Smith. De naam Macropharyngodon bipartitus is afgeleid van Griekse woorden. Het eerste gedeelte komt van “makros” wat “geweldig” betekent. En dat is deze vis zeker. In het Nederlands worden ze ook wel Diamant Lipvis genoemd.
Beschrijving
De Diamant lipvis wordt net als vele andere lipvissen geboren als vrouw en zien er identiek uit. Werkelijk prachtig gekleurd. Zij is oranjerood met groenachtig en gele vlekken (omrand met blauw en zwart). De kop is met spikkels en strepen. Ze leven in een groep samen.
Wanneer het mannetje overlijdt zal het dominantste vrouwtje vervolgens transformeren naar het mannelijke geslacht. Dan krijgt ze ook geheel andere patronen en kleuren. Deze kleur en geslachtsverandering kan in het aquarium tot wel 4 jaar duren en gebeurt vrijwel alleen als er meerdere exemplaren in het aquarium leven (koppelvorming).
Ook het mannetje is waarlijk schitterend om te zien. De basiskleur van het mannetje Diamant lipvis is wit tot groen met onregelmatige zwarte vlekken. Hoe ouder het mannetje is hoe donkerder de kleuren worden.
Sommigen zeggen dat de mannetjes solo leven en pas tijdens paartijd een vrouwtje opzoeken, maar in andere boeken kan men lezen dat de vrouwtjes als een harem bij het mannetje blijven. Het mannetje wordt zo’n 13-15 cm groot, het vrouwtje is meestal wat kleiner.
Herkomst
Macropharyngodon bipartitus komt oorspronkelijk in een behoorlijk uitgestrekt gebied voor; hij is zowel te vinden in de Indische oceaan, in de buurt van de Cocos eilanden, die liggen ten zuidwesten halverwege tussen Australië en Sri Lanka, de Stille oceaan, nabij de eilanden van Oceanië, de collectieve naam voor een groot aantal eilanden in de Grote of Stille Oceaan en in de Rode Zee.
Hij bevindt zich voornamelijk op een diepte van 2 tot 30 meter in de buurt van de beschutting van riffen. Meestal in gebieden met zand, puin en koraal. De temperatuur van het water schommelt
zo tussen de 24 °C – 28 °C.
Dieet
Het zijn levendige vissen die continu door de bak zwemmen op zoek naar micro-organismen voor voedsel. Dit is niet voldoende dus dienen ze wel bijgevoerd te worden met artemia en soortgelijk voer. De vissen hebben slechts een kleine bek, dus houd hier rekening mee met de maat van het voer.
De Diamant lipvis is een wat moeilijkere vis. Hij heeft vaak moeite om te wennen aan aquarium omstandigheden. Ook het eten is bij sommige exemplaren een probleem. Sommige vissen kunnen moeilijk wennen aan diepvries voer. Getracht kan worden om eerst levend voer te geven en langzamerhand over te gaan naar diepvries voer. Indien de vis zich succesvol aan de omstandigheden aanpast en dus ook goed vervangend voer aanneemt, is de vis goed houdbaar.
Het Aquarium
Het aquarium voor een of twee van deze vissen dient minimaal 200 liter te bevatten. Beter is één mannetje met drie vrouwtjes te houden. Maar veel mooier is een grotere groep waardoor de natuurlijke samenstelling beter wordt nagebootst. Hiervoor moet het aquarium echt nog een stuk groter zijn.
Het water dient, bijna net als waar ze vandaan komen, een temperatuur te hebben van tussen de 23-26 °C.
Deze vis slaapt en schuilt in de zandbodem dus dient deze hier dik genoeg voor te zijn. Een laag
van 7 cm is een goede richtlijn. Omdat er tijdens het graven vaak zand verplaatst wordt is deze vis geen ideale combinatie met gevoelige koralen die op de zandbodem liggen. Als deze koralen vaak zand over zich heen krijgen gaan ze steeds minder vaak open staan of beschadigen ze. Dit kan uiteindelijk tot de dood van het koraal leiden. Voor lederkoralen is dit minder een probleem dan voor steenkoralen.
Let bij de aanschaf van deze soort goed op of ze wel eten. Bij het vangen en transporteren hebben vissen last van stress. Deze soort is daar wel wat gevoelig voor. Ook de combinatie met al te agressieve vissen is af te raden. De Diamant Lipvis laat zich eerder omschrijven als een watje.
Ook al is deze vis helaas niet erg makkelijk te houden, voor de ervaren zeeaquariaan is hij zeker de moeite waard. Want wie wil er nou niet zo’n pracht in zijn zeeaquarium hebben?
Video
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Francois Libert (Zsispeo) – CC BY-NC-SA 2.0
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda