Luciosoma setigerum
De Luciosoma setigerum komt voor in de grotere, bij voorkeur langzaam stromende (laagland) rivieren en overstroomde gebieden in het overgrote deel van zuid-oost Azië: Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Oost-Myanmar, Maleisië, Borneo, Sumatra en Java.
Beschrijving
Luciosome is in Latijns een samenstelling van Licius (wolf/snoek) en oud-grieks Soma (slank lichaam). Dat lichaam is zilverkleurig en voorzien van een lichte tot donkere streep (groen tot zwart) die doorloopt tot de staart, Opvallend is de bovenstandige bek waarmee de soort optimaal is uitgerust om insecten van het wateroppervlak te eten. De maximale grootte is 20-22 cm. De vis doet met zijn aerodynamische bouw en gedrag enigszins denken aan een Barracuda of Tarpon, maar dan zonder tanden. Het zijn actieve, snelle en wendbare dieren die vanuit een schoolverband een plek in de rivier bevolken om op insecten te jagen die het wateroppervlak raken.
Biotoop
Langzaam stromende grote watersystemen, vaak met een bladerbodem en veel hout en andere schuilplaatsen.
Dieet
In het wild voedt Luciosoma setigerum zich voornamelijk met insecten. Deze worden na landing op het water direct opgemerkt en met hoge snelheid van het wateroppervlak gehaald. In het aquarium kan daarnaast allerlei levend, diepvries en droogvoer worden gegeven. De dieren eten alleen voedsel dat zich binnen de bovenste helft van de waterkolom bevindt
Het Aquarium
Gezien het formaat van de vis en het actieve karakter is een lang aquarium met veel open zwemruimte vereist. Voor de vis zelf doet het de inrichting er waarschijnlijk niet toe, maar het ligt voor de hand om de vis te houden in een rivierbiotoop met matige stroming en een bedding van stenen, grind met een variabele korrelgrootte. Het is belangrijk te zorgen voor een hoog zuurstofgehalte. Regelmatige waterverversing doet de dieren goed.
Wat betreft medebewoners is het van belang om te kiezen voor robuuste en snellere vissen. Luciosoma setigerum stelt zich zich dominant op ten opzichte van soortgenoten en andere bewoners in dezelfde waterlagen. Zelfs tegen grotere territoriumvormende dieren. Confrontaties nemen meestal af als de rangorde is bepaald. Langzame vissen, als goerami’s, worden niet getolereerd en moeten het ontgelden. Let ook op met voedselconcurrentie: deze soort arriveert altijd als eerste bij het voer.
Door hun karakter en snelheid zijn ze zelf (indien van voldoende formaat) goed houdbaar met roofzuchtige of agressieve vissen. De andere vissen in de bak mogen in geen geval te slank of te klein zijn.
Video’s
Auteur
Patrick de Pijper
Copyright foto’s