Lethrinops turneri

Lethrinops turneri kan een maximale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Ondanks dat ze in het wild veelvuldig voorkomen worden ze in de aquariumhobby zelden gehouden.

Lethrinops turneri

Lethrinops turneri is in 2003 officieel beschreven voor Ngatunga en Snoeks. Voor die tijd werden ze Lethrinops sp. “Pink Head” genoemd. De geslachtsnaam Lethrinops is op te breken twee delen. ‘Ops’ betekent ‘uiterlijk’ en Lethrinus is een verwijzing naar het geslacht zeewatervissen Lethrinus (Lethrinidae) waar ze wel wat op lijken. De soortnaam turneri is ter ere van de ichthyoloog George F. Turner van de Bangor University in Wales. Hij was de eerste die deze soort ontdekte in het Malawimeer toen hij daar werkte.

Beschrijvng

Deze soort kan een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. De snuit is relatief kort ten opzichte van het lichaam. De basiskleur is een gembergrijs. Ze onderscheiden zich van andere Lethrinops soorten doordat de mannen in hun nek en bovenop de kop oranjebruin worden.

Lethrinops kleuren in het wild

Lethrinops zijn in het wild bewoners van de zandvlakten. Hier leven ze in de veiligheid van groepen. De roofvissen proberen zich altijd op één prooidier te focussen. Een prooidier selecteren in een groep die er allemaal hetzelfde uitzien is dat heel moeilijk. Daarom zien Lethrinops in het wild er vaak een saai en gelijkaardig zilver-kleurig uit. Alleen in de paaitijd krijgen de mannen hun schitterende kleuren.

Lethrinops kleuren in het aquarium

In het aquarium zijn Lethrinops heel zachtaardige dieren. Ze worden al snel onderdrukt en verliezen dan hun kleur. Als je ze houdt in een aquarium met andere Malawi cichliden dan is het al snel te druk. Om de kleur van de Lethrinops naar voren te krijgen, houdt je ze het best in een speciaal aquarium. Eén of meerdere mannen met daarbij meerdere vrouwen.

Het blijven daarbij wel Malawi cichliden. De mannen imponeren elkaar om de rangorde vast te stellen. Ze jagen hierbij normaal gesproken niet achter elkaar aan. Ze zetten hun vinnen wijd uit en met open bekken, bekvechten ze een beetje. Ze zwemmen voor of naast elkaar om uit te maken wie de dominante man is.

De kleuren van de mannen komen het beste tot hun recht zonder andere bijvissen. Wil je toch andere vissen bij Lethrinops houden, probeer dan rustige Aulonocara of Copadichromis. De kans blijft dan bestaan dat de Lethrinops niet op kleur komen.

Herkomst

Het Type exemplaar is gevangen in het Malombemeer. Ze komen ook voor in het zuidelijke deel van het Malawimeer. Ze komen voor in ondiepe wateren van zo’n 2 tot 15 meter diepte.

Kweek van Lethrinops turneri

Ondanks dat de soort veelvuldig voorkomt zijn de nesten niet erg groot. Een vrouw legt ongeveer zo’n 30 eieren.

Auteurs

John de Lange
Freddy van der Wal

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

turneri

Eerstbeschrijving

Benjamin Peter Ngatunga, Jos Snoeks

Karakter

Broedgedrag

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lethrinops turneri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *