Lethrinops microstoma

Lethrinops microstoma wordt maximaal zo’n 17 cm lang. Ze worden het best in een speciaal aquarium gehouden.

Lethrinops microstoma

Lethrinops microstoma is in 1931 voor het eerst beschreven door Trewavas. De geslachtsnaam Lethrinops is op te breken twee delen. ‘Ops’ betekent ‘uiterlijk’ en Lethrinus is een verwijzing naar het geslacht zeewatervissen Lethrinus (Lethrinidae) waar ze wel wat op lijken. Samen geven ze de betekenis dat deze soorten het uiterlijk hebben van het geslacht Lethrinus. De soortnaam microstoma bestaat ook uit twee delen. ‘Micro’ betekent ‘klein’ en ‘stoma’ betekent ‘mond’, een verwijzing naar het kleine bekje van deze soort. 

In de handel worden nog wel twee andere namen gebruikt: Lethrinops Aurita en Lethrinops sp. yellow-black dorsal.

Beschrijving

Lethrinops microstoma blijft in het wild wat kleiner dan in het aquarium. In het Malawimeer kunnen de mannen zo’n 15 centimeter lang worden. In het aquarium krijgen ze doorgaans meer en wat krachtiger voer. Hierdoor groeien de mannen uit tot zo’n 17 centimeter. De vrouwen blijven wat kleiner dan de mannen en worden maximaal zo’n 13 centimeter lang (in het wild maximaal zo’n 12 centimeter).

De kleur van een dominantie man is subtieler dan veel andere andere Malawi cichliden. Ze krijgen een blauwe kop. De flank laat een metallic groen/blauw zien met vaag daar tussendoor verticale banden. De rug- en staartvin zijn oranje/blauw gevlekt. De bovenste rand van de rugvin laat een witte band zien met daaronder een zwarte veeg. De anaalvin wordt donkerder met daarop duidelijk zichtbare eivlekken.

De kleur van de Lethrinops microstoma vrouwen is vergelijkbaar met die van andere Lethrinops soorten. Ze blijven een bruin/grijs van kleur. Op de flank zijn vaak wat donkere vlekken te zien. 

Lethrinops kleuren in het wild

Lethrinops zijn in het wild bewoners van de zandvlakten. Hier leven ze in de veiligheid van groepen. De roofvissen proberen zich altijd op één prooidier te focussen. Een prooidier selecteren in een groep die er allemaal hetzelfde uitzien is dat heel moeilijk. Daarom zien Lethrinops in het wild er vaak een saai en gelijkaardig zilver-kleurig uit. Alleen in de paaitijd krijgen de mannen hun schitterende kleuren.

Lethrinops kleuren in het aquarium

In het aquarium zijn Lethrinops heel zachtaardige dieren. Ze worden al snel onderdrukt en verliezen dan hun kleur. Als je ze houdt in een aquarium met andere Malawi cichliden dan is het al snel te druk. Om de kleur van de Lethrinops naar voren te krijgen, houdt je ze het best in een speciaal aquarium. Eén of meerdere mannen met daarbij meerdere vrouwen.

Het blijven daarbij wel Malawi cichliden. De mannen imponeren elkaar om de rangorde vast te stellen. Ze jagen hierbij normaal gesproken niet achter elkaar aan. Ze zetten hun vinnen wijd uit en met open bekken, bekvechten ze een beetje. Ze zwemmen voor of naast elkaar om uit te maken wie de dominante man is.

De kleuren van de mannen komen het beste tot hun recht zonder andere bijvissen. Wil je toch andere vissen bij Lethrinops houden, probeer dan rustige Aulonocara of Copadichromis. De kans blijft dan bestaan dat de Lethrinops niet op kleur komen.

Biotoop

Deze soort is endemisch voor het Malawimeer. Ze bewonen tijdens het broedseizoen de redelijk ondiepe wateren van de overgangszones boven het zand. Buiten deze periode migreren Lethrinops microstoma vermoedelijk naar diepere wateren. 

Dieet

In het wild voedt Lethrinops microstoma zich met ongewervelden en insectenlarven die zien in het zand bevinden. Ze happen hiervoor in het substraat en zeven dit door hun kieuwen. 

In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Zolang je ze maar een variatie geeft aan verschillende soorten voer om ze gezond te houden. Je kunt ze voeren met muggenlarven, artemia, slakjes, spirulinavlokken, granulaat en dergelijke. 

Het Aquarium

Zoals hierboven al uitgelegd kun je Lethrinops microstoma het beste in een speciaal aquarium houden. Dit wil zeggen: zonder andere soorten er bij. Op deze manier kleuren de mannen het mooist. 

Gebruik hiervoor een aquarium met een minimale lengte van zo’n 150 centimeter. Je kunt hierin een groep houden van twee tot vier mannen. Plaats ongeveer twee tot drie keer zoveel vrouwen als mannen. 

Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Lethrinops microstoma zeven het zand op zoek naar voedseldeeltjes. Met rotsen kun je wat holen, kieren en spleten creëren. Hier kunnen de vrouwen schuilen voor de aandacht van de mannen.

Zorg voor voldoende vers water. De temperatuur mag liggen tussen de 22 en 26 graden Celsius. De pH bij voorkeur tussen de 7.5 en 8.5. 

De verlichting hoeft niet heel sterk te zijn. Planten komen in het biotoop van Lethrinops microstoma niet echt voor. 

Kweek Aquarium en Conditioneren

Voor de kweek van Lethrinops microstoma is geen speciaal aquarium nodig. Ze planten zich voort in gezelschap van soortgenoten of andere soorten. 

In het wild broeden Lethrinops microstoma alleen tijdens de broedperiode. In het aquarium broeden ze doorgaans het hele jaar door. 

In het wild bouwen de mannen een zand burcht in een soort broed kolonie. Deze zijn meestal te vinden in ondiepe, beschutte baaien. Deze zand heuvel heeft bovenop een soort kuil waarin het koppel de eieren kan afzetten. De Lethrinops microstoma man verdedigt deze burcht fel tegen andere Lethrinops microstoma mannen. 

Als vrouwen door de broedkolonie heen zwemmen, worden ze door de mannen aangebaltst. De mannen proberen de vrouw te verleiden om mee te gaan naar hun zand burcht. 

’s nachts wordt de burcht verlaten. Waarschijnlijk om te voorkomen dat meervallen de man ’s nachts vinden en opeten. De mannen voegen zich dan bij de foeragerende vrouwen. 

Het afzetten

Zodra de man merkt dat de vrouwen klaar zijn om eieren af te zetten, kiest hij een plek in het zand onder een rots. Hij verdedigd de plek tegen de andere mannen. 

De Lethrinops microstoma man krijgt nu zijn mooiste kleuren. Om deze te laten zien aan de vrouwen, zet hij zijn vinnen wijd uit. Met trillende bewegingen toont hij zijn kleuren en vinnen aan de vrouw. Hiermee probeert hij haar mee te lokken naar zijn gekozen plek om te paaien. 

Het koppel draait net zo lang om elkaar heen, totdat de vrouw klaar is om eieren in het zand af te zetten. Na het leggen van een paar eieren, draait het koppel door. De vrouw pakt de eieren op om ze in haar muil uit te broeden. 

De man veegt al draaiend, zijn anaalvin over het zand. Op de anaalvin zijn eivlekken zichtbaar. De vrouw hapt naar de eivlekken in de veronderstelling dat het eieren zijn die net heeft gelegd. De man laat wat sperma los en bevrucht hiermee de eieren in de muil van de vrouw. 

Opgroeien van de jongen

De eieren komen na een paar dagen uit in de muil van de vrouw. De jonge Lethrinops microstoma verlaten de muil van de vrouw pas na zo’n drie weken. Tot die tijd teren ze grotendeels op hun eidooierzak. De vrouw laat ze los als alles veilig is. De jongen kunnen dan nog zo’n één á twee weken verschuilen in de muil van de vrouw als er gevaar dreigt. Daarna moeten ze echt voor zichzelf zorgen. 

In het aquarium kun je de jonge Lethrinops microstoma voeren met fijngewreven vlokvoer en klein levend voer zoals artemia. Naarmate ze ouder worden, kun je ze voeren met steeds groter voer wat ook de ouderdieren voorgeschoteld krijgen. 

Conclusie

Deze soort kan schitterende kleuren laten zien als ze zich op hun gemak voelen. Ze zijn daarom het best geschikt voor een speciaal aquarium. Voldoe je aan hun eisen dan kunnen de kleuren er wel van af spatten. Overweeg dan ook alleen om deze soort te houden als je bereid bent om ze de ruimte en rust te geven die ze nodig hebben!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Pete Barnes

Referenties

Back to Nature Gids voor Malawi Cichliden – Ad Konings
www.onzemalawicichliden.eu
einrichtungsbeispiele.de
tropicalfishsite

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

microstoma

Eerstbeschrijving

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , ,

Lengte Minimaal

12

Lengte Maximaal

17

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lethrinops microstoma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.