Lethrinops lethrinus
Lethrinops lethrinus is voor het eerst beschreven door Günther in 1894. De geslachtsnaam Lethrinops is op te breken twee delen. ‘Ops’ betekent ‘uiterlijk’ en Lethrinus is een verwijzing naar het geslacht zeewatervissen Lethrinus (Lethrinidae) waar ze wel wat op lijken. Samen geven ze de betekenis dat deze soorten het uiterlijk hebben van het geslacht Lethrinus. De soortnaam verwijst ook naar dit geslacht vissen.
Beschrijving
Lethrinops lethrinus mannen kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 20 centimeter. De vrouwen blijven met hun 15 centimeter wat kleiner. Als mannen op kleur zijn dan krijgen ze een blauwe metallic kleur op de kop wat naar groenig metallic wegloopt richting de staart. De rug- buik, anaal- en staartvin kleuren gevlekt donkerrood. De anaalvin heeft een heel aantal eivlekken. Op de flank zijn vaag een heel aantal verticale iets donkere strepen te zien.
Vrouwen zijn grijs/bruin. Op de flank hebben ze vanaf het oog tot en met de staartwortel een onderbroken zwarte streep. Daarboven zijn nog twee onderbroken lijnen te vinden die bestaan uit donkere vlekken.
Lethrinops kleuren in het wild
Lethrinops zijn in het wild bewoners van de zandvlakten. Hier leven ze in de veiligheid van groepen. De roofvissen proberen zich altijd op één prooidier te focussen. Een prooidier selecteren in een groep die er allemaal hetzelfde uitzien is dat heel moeilijk. Daarom zien Lethrinops in het wild er vaak een saai en gelijkaardig zilver-kleurig uit. Alleen in de paaitijd krijgen de mannen hun schitterende kleuren.
Lethrinops kleuren in het aquarium
In het aquarium zijn Lethrinops heel zachtaardige dieren. Ze worden al snel onderdrukt en verliezen dan hun kleur. Als je ze houdt in een aquarium met andere Malawi cichliden dan is het al snel te druk. Om de kleur van de Lethrinops naar voren te krijgen, houdt je ze het best in een speciaal aquarium. Eén of meerdere mannen met daarbij meerdere vrouwen.
Het blijven daarbij wel Malawi cichliden. De mannen imponeren elkaar om de rangorde vast te stellen. Ze jagen hierbij normaal gesproken niet achter elkaar aan. Ze zetten hun vinnen wijd uit en met open bekken, bekvechten ze een beetje. Ze zwemmen voor of naast elkaar om uit te maken wie de dominante man is.
De kleuren van de mannen komen het beste tot hun recht zonder andere bijvissen. Wil je toch andere vissen bij Lethrinops houden, probeer dan rustige Aulonocara of Copadichromis. De kans blijft dan bestaan dat de Lethrinops niet op kleur komen.
Biotoop
Deze soort geeft de voorkeur aan ondiep water van 0 tot 20 meter diepte. Ze houden zich voornamelijk op rondom de mondingen van rivieren die het Malawimeer in stromen. Ook in de Shire River en Lake Malombe komen ze voor.
Dieet
Zoals alle Lethrinops soorten zoekt Lethrinops lethrinus zijn voedsel in het zand. Ze nemen wat zand in hun bek en filteren dat door hun kieuwen. Ze zoeken daarbij naar insectenlarven en andere ongewervelden.
In het aquarium kun je ze voeren met levend voer zoals muggenlarven, slakken, artemia en dergelijke. Na wat gewenning eten ze doorgaans ook diepvries voer maar ook pellets en vlokvoer.
Het Aquarium
Voor deze relatief grote cichlide adviseren we een aquarium vanaf 200 centimeter lengte. Richt het aquarium in met op de bodem zand. Ze kunnen dan hun natuurlijk gedrag laten zien waarbij ze het zand door de kieuwen spoelen.
Plaats een aantal grote rotsen waartussen je holen, kieren en spleten maakt. De vrouwen kunnen hiertussen schuilen voor de aandacht van de mannen. Zorg er wel voor dat er meer dan voldoende zwemruimte en zand overblijft.
Je kunt ze het beste houden in een groep. Hou hierbij meer vrouwen aan dan mannen. Het liefst zonder bijvissen zodat ze goed op kleur kunnen komen.
Kweek van Lethrinops lethrinus
De kweek van Lethrinops lethrinus is vrij eenvoudig. De man kiest een plek waar hij wil paaien. Hij toont zijn mooiste kleuren. Zijn vinnen worden wijd opgezet. Met trillende bewegingen toont hij zijn flank en kleurenpracht aan de vrouw.
Als ze meegaat naar de paaiplaats begint het afzetten. Het koppel cirkelt om elkaar heen. De vrouw legt een paar eieren. Met de eivlekmethode bevrucht hij de eieren. Hierbij wrijft hij zijn anaalvin over het zand. De vrouw denkt dat het eieren zijn en wil ze opnemen in haar muil. De man laat wat hom los waardoor de eieren in de muil van de vrouw worden bevrucht.
De eieren komen na een paar dagen uit. De jongen blijven echter in totaal zo’n 3 weken in de muil van de vrouw en teren op hun eidooierzak. Na drie weken laat de vrouw de jonge visjes los. Bij dreigend gevaar kunnen ze nog één á twee weken schuilen in de muil van de vrouw. Hierna moeten ze echt helemaal voor zichzelf zorgen.
In het aquarium kun je de jonge visjes groot brengen met vers uitgekomen artemia en fijngewreven vlokvoer.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Carsten Jensen Gissel – Facebook
Alexandra Tyers – CC BY-SA 2.0
Referenties
Fishbase
Back to Nature Gids voor Malawi Cichliden – Ad Konings
Tropicalfishsite.com