Leporacanthicus joselimai – L264

Ontdek de fascinerende Leporacanthicus joselimai (L264), een unieke meerval met opvallende patronen. Perfect voor aquariumliefhebbers die iets bijzonders zoeken!

()

Leporacanthicus joselimai – L264

Leporacanthicus joselimai is in 1989 beschreven door Isbrücker en Nijssen. De geslachtsnaam kan worden opgebroken in twee delen. ‘Leporis’ betekent ‘haas’ of ‘konijn’, een verwijzing naar de lange stevige premaxillaire tanden. ‘acanthicus’ is ook een geslachtsnaam en betekent ‘stekelig’ en verwijst naar de kop van Acanticus hystrix die is voorzien van stekelige odontes. Vrij vertaalt betekent Leoparacanthiscus dan haas-achtig zoals Acanthicus. De soortnaam joselimai is ter ere van de ichthyoloog José Lima de Figueiredo, werkzaam bij Museu de Zoologia da Universidade de São Paulo, die de aandacht vestigde op de ‘eigenaardige’ soorten die nu de geslachten Leporacanthicus en Hopliancicstrus vormen.

In de handel zijn ze ook wel verkrijgbaar onder de namen Grey Vampire Pleco, Snow Leopard Pleco en L264. Officieel behoort het L-nummer te vervallen na de officiële beschrijving maar veel handelaren, winkeliers en hobbyisten blijven ze gebruiken.

Leporacanthicus joselimai - L264
Leporacanthicus joselimai – L264

Beschrijving

Zoals veel harnasmeervallen is Leporacanthicus joselimai een territoriale soort. Ze zijn voornamelijk agressief tegenover soortgenoten en soortgelijke vissen. Bodembewoners met een andere kleuring en/of patroon worden over het algemeen met rust gelaten, al kunnen de gemoederen tijdens voedertijd zeer zeker wel verhit raken.

L264 worden maximaal zo’n 20 tot 25 groot.

Herkomst

Zuid Amerika: Rio Tapajos, Pará, Brazilië.

Leporacanthicus joselimai - L264
Leporacanthicus joselimai – L264

Het Aquarium

Deze middelgrote meerval geeft de voorkeur aan een gedimd aquarium met veel schuilplaatsen, in de vorm van planten, kienhout, rotsen en/of kunstmatige grotten. Om meerdere exemplaren van deze soort te houden, of om deze soort samen met andere bodembewoners te houden, is een aquarium van 120×50 centimeter benodigd, aangezien de soort vrij territoriaal kan zijn. Bij een gebrek aan geschikte schuilplaatsen of te weinig ruimte kan de Sultan Pleco zich bijzonder agressief tegenover andere bodembewoners gedragen. Indien het de enige bodembewoner in het aquarium is, is een aquarium van 100×40 centimeter ruim voldoende. Jonge exemplaren kunnen probleemloos tijdelijk in kleinere aquaria gehouden worden, zolang er maar voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn.

Deze soort doet het het beste in zacht, licht zuur tot neutraal water, rijkelijk voorzien van zuurstof en met veel stroming. Een sterk filter is belangrijk, aangezien deze vis gezien zijn proteine-rijke dieet veel afvalstoffen produceert.

Waterwaardes

Temperatuur: 22 – 30 graden Celsius
pH: 5.5 – 7.5

Leporacanthicus joselimai - L264
Leporacanthicus joselimai – L264

Dieet

Deze Plecostomus-soort is een carnivoor: een korte blik op het gebit zegt voldoende: de scherpe tanden hebben soorten ut dit geslacht, Leporacanthicus, de bijnaam Vampier-Pleco’s (Duits: Rüsselzahnwels) bezorgd. Deze soort accepteerd dan ook een heel scala aan vleesvoer, waaronder zaken als muggenlarven, bloedwormen, krill, garnalen, mosselen en zelfs visvlees.

Eenmaal geacclimatiseerd wordt deze soort minder kieskeurig, en zal hij in veel gevallen ook plantaardig voer tot zich nemen: denk aan voedselitems als algen, algentabletten, en gewassen (en eventueel geblancheerde) groenten als komkommer, sla, erwten, spinazie, aubergine en courgette.

Naast het aannemen van aangeboden voedsel lijkt deze soort in het aquarium ook zelf actief op zoek te gaan naar voedsel: regelmatig kan ik mijn exemplaar observeren tijdens deze activiteit. Het lijkt er namelijk op dat de Sultan Pleco naast een weinig kieskeurige carnivoor ook een soort ‘filter feeder’ is: het dier schuurt dan in een snelle voorwaartse beweging door het substraat, om vervolgens langzaam achteruit door de zojuist gecreëerde geul te bewegen. Daarbij wordt de enorme zuigbek gebruikt als een net, om opgewervelde materiaal op te zuigen: voedsel wordt doorgeslikt, oneetbaar materiaal zoals stukjes hout of grind worden via de kieuwopeningen weer afgestoten.

Opmerkingen

Een veel op de Sultan Pleco gelijkende soort is de Leporacanthicus sp. L263. Deze wordt echter in een ander gebied langs de Rio Tapajós rivier aangetroffen, en heeft minder zwarte stippen en een meer caramelgrijze kleur.

Auteurs

Jonas Hansel – Piranha-info.com (originele website niet meer online)
John de Lange

Copyright foto’s

Jonas Hansel – Piranha-info.com (originele website niet meer online)

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Eerstbeschrijving

,

Karakter

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum