Lepidiolamprologus attenuatus

De Lepidiolamprologus attenuatus is een kleine viseter uit het Tanganyikameer die zijn jongen uitbroed in een slakkenhuis.

Lepidiolamprologus attenuatus

Deze redelijk grote Tanganyika cichlide zet zijn eieren verrassend genoeg af tussen of in lege slakkenhuizen. Als het slakkenhuis groot genoeg is kan het vrouwtje er volledig in verdwijnen. Na het afzetten van de 150 tot 300 eieren worden ze verstopt in de schelpen. Beide ouders verdedigen de eieren en de jongen. In deze fase worden alle andere vissen weggejaagd. Het aquarium dient dan ook voldoende groot te zijn (lees groter dan 1 meter40) om slachtoffers te voorkomen.

Het Aquarium

De Lepidiolamprologus attenuatus is overigens geen echte slakkenhuis bewoner zoals de Lamprologus multifasciatus, buiten de periode dat ze paren, zwemmen ze doorgaans in het open water in de buurt van rotsen. In het aquarium is dus veel zwemruimte nodig met aan de zijkanten rotsen waar de vrouwtjes zich kunnen ontrekken aan de aandacht van het mannetje. Vooral tijdens het broeden kunnen mannetjes onderling wat onverdraagzaam zijn. Buiten deze periode om zijn ze redelijk verdraagzaam. De gevormde paren zijn slechts losjes met elkaar verbonden en er wordt nog wel eens van partner gewisseld.

De Kweek van de Lepidiolamprologus attenuatus

De eieren worden afgezet in een slakkenhuis. De jongen kunnen worden gevoerd met fijn droogvoer en artemia naupliën. In het wild eten de volwassen Lepidiolamprologus attenuatus de jongen van andere Tanganyika cichliden. In het aquarium doen ze het prima op bijvoorbeeld mysis, krill, kleine spiering, witvis, insectenlarven, garnaalachtigen etc etc, als het maar niet te vet is. Net als bij alle andere Tanganyika cichliden geen tubifex of runderhart voeren.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

attenuatus

Synoniemen

Lamprologus attenuatus, Lamprologus pleurostigma

Eerstbeschrijving

Franz Steindachner

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Ecosysteem

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lepidiolamprologus attenuatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *