Lemna minor – Kroos

Lemna minor, in het Nederlands ook wel Kroos of Eendenkroos genoemd is een klein drijfplantje met een enkelvoudige wortel. Je komt Kroos overal in Nederland tegen, voornamelijk in sloten waar het water langzaam stroomt of zelfs bijna stilstaat. Gebruik in het aquarium wordt afgeraden.

Lemna minor – Kroos – Eendenkroos

Lemna minor, in het Nederlands ook wel Kroos of Eendenkroos genoemd is een klein drijfplantje met een enkelvoudige wortel. Het plantje heeft één tot maximaal 3 bladeren die niet groter worden dan ongeveer een halve centimeter. De bladeren zijn doorgaan lichtgroen. De plant maakt minuscule bloemetjes aan die ook zaden aan kunnen maken. Doorgaans gebeurd dat niet vaak. De zaden leven overigens korter dan één jaar.

Je komt Kroos overal in Nederland tegen, voornamelijk in sloten waar het water langzaam stroomt of zelfs bijna stilstaat. In de zomermaanden vormt het een hele deken over complete sloten heen. In de plantcellen vormen zich naaldvormige kristallen die ervoor zorgen dat slakken het Eendenkroos niet eten. Ganzen en eenden eten het kroos overigens heel graag.

In de herfst slaat het plantje wat zetmeel op, zakt naar de bodem en overwinterd daar. In het voorjaar komt het plantje weer naar het oppervlak.

Doordat het een snelgroeiende plant is haalt het relatief veel voedingsstoffen uit het water. Vooral fosfaat en nitraat worden in een rap tempo verbruikt.

Verspreiding

Lemna minor kent een zeer groot verspreidingsgebied. Eigenlijk komt het overal wel voor behalve in Zuid Amerika en Centraal Afrika. Oorspronkelijk kwam het ook niet voor in Australië en Nieuw Zeeland maar ook daar is het door de mens (per ongeluk) verspreid.

Vermeerdering

Lemna minor of Kroos kan zich razendsnel vermeerderen. De bladeren kunnen zich splitsen en vormen twee bladeren. Zodra het plantje meer dan 3 bladeren heeft splitst hij zich op in twee plantjes.

De plant maakt overigens ook minuscule bloemetjes aan die ook zaden aan kunnen maken. Doorgaans gebeurd dat niet vaak en vindt vermeerdering vooral plaats via deling. De zaden leven overigens korter dan één jaar.

Lemna minor in het Aquarium

Het gebruik van Eendenkroos in het aquarium wordt over het algemeen afgeraden. Tenzij je het niet erg vindt om elke dag plantjes uit te scheppen zou ik niet snel kroos aan het aquarium toevoegen. Vanaf een paar plantjes kan het aquarium binnen een week zijn dichtgegroeid. Kroos vermenigvuldigd zich zo snel dat het heel snel een plaag kan vormen. De enige manier om er vanaf te komen is door alle plantjes uit het aquarium weg te halen, tot het laatste blaadje aan toe. Dit kan een behoorlijke uitdaging zijn aangezien het soms hele kleine plantjes zijn die overal tussen gaan zitten.

Auteur

John de Lange

Bijgewerkt op 31 januari 2021 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

minor

Herkomst

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Zone

Verzorging

moeilijk

Hoogte maximaal

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lemna minor – Kroos” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *