Lamprologus ocellatus – Slakkenhuis Cichlide

De Lamprologus ocelatus is een van de kleiner blijvende slakkenhuis bewoners uit het Tanganyika meer. Ondanks zijn geringe grootte is het nog wel een erg fel visje

Lamprologus ocellatus – Slakkenhuis Cichlide

Lamprologus ocellatus behoort tot de Slakkenhuis Cichlides van het Tanganyika Meer. De vrouwtjes leggen hun eitjes in slakkenhuizen en broeden ze hier ook in uit. Ze komen in vrijwel het gehele meer voor op dieptes van 10 tot 40 meter in de zanderige zone’s.

Beschrijving

Net als alle slakkenhuis cichlides is de Lamprologus ocellatus niet groot. De mannen bereiken een lengte van zo’n 6 centimeter en de vrouwen blijven met hun 4 centimeter een stukje kleiner. In een aquarium kun je 1 man houden met 1 vrouw. Als het aquarium breder is dan 80 centimeter kun je eventueel meerdere vrouwtjes houden, zorg er dan wel voor dat de slakkenhuizen door de hele bak verspreid liggen, zodat ze hun territorium zo ver mogelijk bij de ander vandaan kunnen bouwen. Ook de vrouwen kunnen onderling erg agressief zijn.

Kweek

Uit de aanwezige schelpen kiest een vrouwtje de meest geschikte. De schelp wordt meegesleept naar de plek waar het vrouwtje haar territorium wil vestigen. Zij graaft de schelp in het zand totdat alleen de opening nog zichtbaar is.

Zodra het vrouwtje klaar is om te paren lokt ze het mannetje met trillende bewegingen naar haar schelp. Het vrouwtje zet diep in de schelp een nette rij van zo’n 15 tot 20 eieren af. Het iets grotere mannetje kan niet zo diep in de schelp komen dus bij de ingang van de schelp laat hij zijn homvocht los. Het vrouwtje wappert met haar borstvinnen het homvocht richting de eieren om ze te bevruchten.

De eieren komen na ongeveer 3 dagen uit, gedurende deze tijd wappert het vrouwtje met haar borstvinnen vers, zuurstofrijk water het schelpje in. Het mannetje verdedigd ondertussen de schelp tegen rovers. Ondanks zijn gerige afmeting, verdedigen de ocellatus hun territorium zeer fel, óók tegen veel grotere soorten. De jongen teren na het uitkomen nog een paar dagen op hun dooierzak. Hierna kunnen ze gevoerd worden met verse artemia en later ook cyclops en watervlooien.

Het Aquarium

De volwassen dieren stellen niet al te grote eisen aan het aquarium. Een paar slakkenhuizen per vis en voldoende zand is al genoeg. Ook met het voer zijn ze niet erg kieskeurig. Levend of diepvriesvoer zoals krill, mysis, witte mug of cyclops afgewisseld met cichliden korrels en vlokken volstaan prima. Zorg wel voor voldoende afwisseling. Bij onvoldoende levend of diepvries voer zullen ze trager groeien en later zelfs vermageren.

De Lamprologus ocellatus wordt niet gehouden om zijn kleuren pracht. Ze hebben een beige/bruine grondkleur waarbij de rug iets donkerder bruin is. De onderste helft van het lichaam heeft een metalig blauw/violette glans. De kiewdeksels hebben een donkere oogvlek (ocellatus) die vaak een groenige gloed heeft.

Wat de Lamprologus ocellatus mist aan kleur maakt hij ruimschoots goed door zijn fascinerende gedrag. Het zijn bezige baasjes die altijd bezig zijn het zand rond hun schelp beter te rangschikken of om hun schelp op een betere plek te krijgen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mattijs Meindertsma
Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lamprologus ocellatus – Slakkenhuis Cichlide” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *