Lamprologus multifasciatus – Slakkenhuiscichlide

Lamprologus multifasciatus is een kolonie vis, die grote schelpen bewonen en wordt dan ook wel slakkenhuis cichlide genoemd. Deze kleine visjes vormen een kolonie van 10 tot 15 dieren.

Lamprologus multifasciatus – slakkenhuiscichlide

De Lamprologus multifasciatus is een kolonie vis, die grote schelpen bewonen en wordt dan ook wel slakkenhuiscichlide genoemd. Deze kleine visjes vormen een kolonie van 10 tot 15 dieren, hiervoor zijn ongeveer 15 tot 25 schelpen nodig.

Deze kleine Multifasciatus is een van de kleinste slakkenhuiscichlides die er is. De mannetjes worden ongeveer 4 centimeter en de vrouwtjes 3 centimeter lang.

Synoniemen: Neolamprologus multifasciatus

Herkomst

Komt voor in het Tanganyikameer in Afrika.

Inrichting

Deze kleine cichlide kun je al in een aquarium houden vanaf 60 cm. De bodem bestaat uit zand, hier worden hun slakkenhuizen ingegraven. De zandlaag moet daarom ook een aantal cm. bedragen. Er moeten ook slakkenhuizen in het aquarium liggen. Hiervoor rekent men vaak 2 slakkenhuizen per vis.

Voeding

Artemia, cyclops, krill, witte- en zwarte muggelarven, droogvoer en sticks, dwergcichlidenvoer.

Karakter

Actieve visjes die de hele dag bezig zijn. Bij gevaar gaan ze snel hun slakkenhuisje in, maar als ze eenmaal aan je gewend zijn, zijn ze helemaal niet schuw en kan je ze mooi bekijken. Ook vormen ze hele kolonies in het aquarium.

Kweek van de Lamprologus multifasciatus – Slakkenhuiscichlide

De kweek van de Slakkenhuiscichlide is eigenlijk heel simpel. Zolang de waterwaardes goed zijn en je ze het juiste voer geeft legt  het vrouwtje eieren in haar schelp en na een week komen de eieren uit. Ze verblijven dan nog circa een week in de schelp voordat ze uit de schelp komen. Zodra de jongen beginnen te zwemmen blijven ze in de buurt van de schelp zodat ze zich bij gevaar direct kunnen terugtrekken in de schelp net als hun ouders. De ouders beschermen de jongen redelijk fel en deinzen er niet voor terug om een vis van 4 a 5 keer hun grootte aan te vallen. De jongen worden overigens beschermd door de hele kolonie. Het is één grote familie. Het jongbroed kan opgekweekt worden met heel fijn stofvoer of artemia naupliën.

Video

Auteur

Miko (Sander)

Copyright foto’s

J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

multifasciatus

Synoniemen

Neolamprologus multifasciatus

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lamprologus multifasciatus – Slakkenhuiscichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *