Ladigesia roloffi

Ladigesia roloffi is een timide, vreedzame en klein blijvende scholenvis uit West-Afrika geschikt voor aquaria met vreedzame medebewoners. Heeft zacht en enigszins zuur water nodig. De vinnen van volwassen exemplaren kleuren indrukwekkend fel oranjerood.

Ladigesia roloffi

De Ladigesia roloffi wordt ook wel Jelly Bean Tetra genoemd. Komt voor in het het Kasewe Forest in Sierra Leone. Ook is een populatie bekend in Liberia. De vis staat op de lijst van bedreigde diersoorten als gevolg van verdwijnen van habitat. 97% van het oerwoud is verdwenen waardoor is teruggedrongen tot het natuurreservaat.

Beschrijving

De Ladigesia roloffi is een klein blijvende (tot 31 mm) tetra, waarvan minimaal een school van 8-10 exemplaren nodig. De soort is makkelijk te houden en vreedzaam. Oudere exemplaren ontwikkelen diep oranje/rode vinnen.

Het Aquarium

Het aquarium moet dicht beplante stukken hebben. Gedempt licht, drijfplanten en een donkere boden worden op prijs gesteld, evenals wat stroming in delen van de bak. Zeer zacht en enigszins zuur water is noodzakelijk. De soort is gevoelig voor fluctuaties in waterkwaliteit en dient niet in aquaria te worden geplaatst die biologisch nog niet zijn ontwikkeld. Het zijn goede springers, het aquarium dient daarop goed afgesloten te zijn. Het kleine formaat maakt de soort minder geschikt voor de meeste gezelschapsaquaria.

Medebewoners

Als het belangrijk is om een biotoop na te bootsen, zijn de volgende vissoorten uit het Kasawe Forest geschikte medebewoners: Epiplatys annulatus, Scriptaphyosemion chaytori, Pelvicachromis humilis, Mochokiella paynei en Notoglanidium thomasi.

Dieet

Alle kleine levend voer of droogvoer dat in de kleine bek van de Ladigesia roloffi past volstaat.

Kweek van Ladigesia roloffi

De kweek van de Ladigesia roloffi is moeilijk maar mogelijk. Er is zeer zacht en enigszins zuur water nodig. Dichtbij de bodem en tussen fijnbladerige planten worden eieren afgezet en bevrucht. Het meeste aantal jongen kan worden grootgebracht als een net op de bodem wordt geplaatst en de ouderdieren na het afzetten worden uitgevangen. De jongen zijn erg gevoelig voor wijzigende waterparameters waardoor het beter is om de eerste paar weken geen water te verversen. De kleine jongen hebben het allerfijnste voer nodig. Om een kweekpoging meer kans op succes te geven moet de kweekbak zeer goed ingedraaid zijn en veel infusoria in het water aanwezig zijn. Uitgeknepen algenflappen bevatten vaak veel micro-organismen.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

P. de Pijper
Unimati
AquariumGlaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

roloffi

Eerstbeschrijving

Jacques Géry

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

2

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.0

pH maximum

7.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ladigesia roloffi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *