Lacustricola pumilus
Lacustricola pumilus is in 1906 voor het eerst beschreven door Boulenger. Hij heeft in de loop der tijd al heel wat namen gezien. Een aantal synoniemen zijn: Aplocheilichthys pumilus, Haplochilus pumilus, Haplochilichthys pumilus, Aplocheilichthys pumilus, Micropanchax pumilus, Aplocheilichthys pumilis, Haplochilus dhonti, Haplochilichthys dhonti, Micropanchax dhonti.
Herkomst
Tanganyikameer; Natuurlijk milieu: Tropisch klimaat met drijfplanten in zuurstofrijk- en hardwater.
Vorm en kleurtekening
De staartvin het een gelige kleur met oranje vlekken. Op de staart is een groene gloed te zien als de zon erop schijnt.Als de zijn niet op de vis schijnt is er een witte buik te zien en grijze schubben. De vrouwen zijn grijs en hebben een donkerbruine band over hun zijde die van kop tot de rugvin loopt. Wanneer de zon op hun schijnt is er een blauwe gloed te zien.
Grootte: De mannetjes worden 5 centimeter groot en de vrouwtje maar 4 centimeter.
Verzorging
Deze Tanganyika Killi stelt drijfplanten en andere planten zeer op prijs, het is een zeer sterk visje met een geringe afmeting. Door deze afmeting zijn ze al te houden in een aquarium van 60*30*30 (72 liter). De vissen maken gebruik van planten om hun eieren af te zetten. Als voedsel accepteren ze zowel droog- en levendvoer als diepvriesvoer, zelf voer ik ze bijna altijd droogvoer. Ze leven in schooltjes, het minimale aantal om deze vissen in te houden is 6, maar hoe meer hoe beter!
Kweek van de Lacustricola pumilus
Lacustricola pumilus zet zijn eieren af in planten, maar kwekers maken veelal gebruik van “afzetmoppen”. Deze moppen zijn eenvoudig te maken van wol, de mop moet u ergens in een hoek bovenin uw aquarium bevestigen. Dit kan door hem aan de achterwand op het hangen, maar bij mij ligt deze mop op een steen. U kunt het beste de eitjes eenmaal in de 5 dagen oogsten. Per dag worden er 1-3 eitjes afgezet, deze dient u in een apart bakje te plaatsen. Want de ouders eten deze eitjes graag op, evenals de jongen. De jongen kunt u voeren met stofvoer, Pantoffeldiertjes of Artemia-naupliën.
Auteur
Tanganyika Cichlids
Copyright foto’s
Jarik Oosting