Labidochromis sp. Perlmutt

Labidochromis sp. Perlmutt is een redelijk klein blijvende Mbuna uit het Malawimeer. Ze zijn redelijk vredelievend. Ze zijn wit met een parelmoer glans.

4
(3)

Labidochromis sp. Perlmutt

De Labidochromis sp. Perlmutt heeft nog geen officiële beschrijving. Het woord Labidochromis is samengesteld uit twee gedeelten: Labis komt van het Griekse woord voor tang of pincet en verwijst naar de smalle bek, chromis komt ook uit het Grieks en betekent vis. Perlmutt verwijst naar de parelmoerkleur op de zijflank van deze soort.

De grondkleur van deze redelijk kleine Mbuna is wittig, hier overheen ligt zeker bij de mannen een parelmoer glans. Op de flanken hebben jonge dieren en vrouwen verticale donkere strepen. Deze donkere strepen zijn bij de dominante mannen bijna nooit zichtbaar. De vinnen zijn geel. Bij de mannen zijn de buik- anaal- en staartvinnen ook afgezet met een zwarte streep. Deze zwarte streep is bij de vrouwen minder duidelijk zichtbaar. Ook de rugvin kan een zwarte streep bevatten, al valt deze bij de mannen soms bijna helemaal weg in het geel. De mannen worden zo’n 10 centimeter lang, de vrouwen blijven met zo’n 8 centimeter wat kleiner. In het meer worden ze door de beperktere hoeveelheid voer zo’n 2 centimeter kleiner.

Herkomst

De Labidochromis sp. Perlmutt is net als alle Mbuna voornamelijk te vinden langs de rotsachtige kusten. Ze komen voor bij Higga Reef, Mbamba Bay en Ngkuyo Island. In het Malawimeer zijn ze niet erg talrijk. Deze cichlide is vrij zeldzaam.

Dieet

In het Malawimeer eten ze van de kleine insecten en ongewervelden die zich bevinden tussen de aufwuchs en het substraat. Doordat ze bij het pikken naar de insecten en ongewervelden ook wat groenvoer binnenkrijgen zijn het daarmee omnivoren.

In het aquarium moeten we ze dan ook een afwisselend dieet geven van levend- en diepvries voer zoals artemia, mysis, krill etc. Je kunt dit afwisselen met droogvoer, vlokken, granulaat etc. Zorg ervoor dat ze ook wat plantaardig voer krijgen via het droogvoer zoals bijvoorbeeld spirulina.

Voer ze geen rode muggenlarven of tubifex. Deze soorten voer kunnen in het darmen gaan rotten en kunnen de oorzaak zijn van Malawi Bloat waar ze aan kunnen overlijden.

Het Aquarium

De minimale lengte van het aquarium is 120 centimeter, kleiner wordt zeker afgeraden. Richt het aquarium in voor de rotsbewonende Mbuna. Dat betekend (filter) zand op de bodem en rotsen. Zorg dat er tussen de rotsen voldoende schuilmogelijkheden worden gemaakt. Hiertussen kunnen de mannen een (tijdelijk) territorium maken. De vrouwen kunnen tussen de rotsen ook schuilen als de man te lang en teveel aandacht aan ze schenkt. Vrouwen die niet willen paren of broeden op eieren worden soms door de man eindeloos opgejaagd als er niet voldoende schuilplaatsen zijn. In het Malawimeer maken de mannen overigens geen territorium, in het aquarium kan dit wel af en toe voorkomen, zeker in de paartijd.

Labidochromis sp. Perlmutt mannen onderling kunnen behoorlijk agressief naar elkaar zijn. We adviseren dan ook om slechts 1 man samen te houden met meerdere vrouwen. Een harem van 1 man en 2 of 3 vrouwen is prima. Wil je wel meer mannen houden dan moet het aquarium in ieder geval redelijk groot zijn. Denk dan aan een minimale lengte van zo’n 200 centimeter.

Samenhouden met andere Labidochromis soorten zoals de Labidochromis caeruleus of Labidochromis sp. Hongi wordt afgeraden omdat ze onderling kunnen kruisen. Over het algemeen is het samenhouden met andere Mbuna soorten geen probleem omdat de kleur en tekening van de Labidochromis sp. Perlmutt niet lijkt op andere soorten. Let wel op met wat grotere rovers, het is voor hen een prooidier! en redelijk duur voer. Copadichromis, Aulonocara en Otopharinx soorten zouden geen probleem moeten vormen.

Planten zijn voor de Labidochromis sp. Perlmutt niet noodzakelijk maar ze laten ze wel met rust. In een Mbuna aquarium worden planten niet door alle soorten met rust gelaten. Als je planten wil gebruiken dan raden we sterke planten aan met taaie bladeren zoals Anubias of Javavaren.

Kweek van de Labidochromis sp. Perlmutt

Zodra de vrouw klaar is om eieren af te zetten laat ze zich door de man naar een plek in het zand lokken. Hij laat hierbij zijn flank zien en zet al zijn vinnen op. Trillend probeert hij de aandacht van de vrouw te trekken. Het paar is eerst een tijdje om elkaar heen aan het draaien in het zand.

Zodra de vrouw er klaar voor is legt ze een of meerdere eieren in het zand die door de man direct worden bevrucht. De vrouw draait zich om en neemt de bevruchte eieren in haar muil. Afhankelijk van de grootte en ervaring van de vrouw legt ze tussen de 10 en 40 eieren.

De vrouw neemt de broedzorg volledig op zich. Ze broed op de eieren die na een dag of 3 uitkomen. De larven blijven in totaal zo’n 3 weken in de muil van de vrouw die de larven verder uitbroed waarbij ze teren op hun eidooierzak. De vrouw eet gedurende deze 3 weken niet. Na 3 weken spuugt de vrouw de jonge Labidochromis sp. Perlmutt jongen uit waarna ze voor zichzelf moeten zorgen. De jonge visjes kun je voeren met fijngewreven vlokvoer en bijvoorbeeld vers uitgekomen artemia.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Toni Wagner – Tonis-africancichlids.de
Jason Selong – Bigskycichlids.com

Bronnen

Malawifreaks.nl (niet meer online)
Aquagids.nl
Onzemalawicichliden.eu
Malawicichlidhomepage.com
Cichlid-forum.com
Bigskycichlids.com

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 3

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

perlmutt

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

120

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16