Labidochromis sp. Hongi

De Labidochromis sp. Hongi is een typische Mbuna, rond lichaam, robuuste bouw, afgeronde kop. Mannen zijn paarsachtig blauw met donkere dwarsstrepen tot zeer lichtblauw (in het broedseizoen), met een rode kop en rugvin.

Labidochromis sp. Hongi

Labidochromis sp. Hongi is een typische Mbuna, rond lichaam, robuuste bouw, afgeronde kop. Mannen zijn paarsachtig blauw met donkere dwarsstrepen tot zeer lichtblauw (in het broedseizoen), met een rode kop en rugvin. Vrouwen zijn beduidend kleurlozer, bruinig, met donkere strepen en geel/bruine vinnen. Ze worden niet groot, met een centimeter of 11 houdt het wel op, de vrouwtjes wat kleiner.

Herkomst

Malawimeer, Oost-Afrika, Hongi Island.

Het Aquarium

Zandbodem, rotspartijen met veel schuilplaatsen. Planten mag, maar kunnen aangevreten worden. Ze graven weinig, maar bevinden zich meer tussen de rotsen, waar de eiafzetting ook plaatsvindt. Bakgrootte minimaal 120cm/250 liter, maar hoe groter hoe beter in verband met het sterk territoriale gedrag.

Dieet

Veel plantaardige kost, met name spirulina vlokken of een groen granulaat, aangevuld met kreeftachtigen zoals cyclops, garnalen (stukjes), mysis en krill. Oppassen met vet en eiwitrijk voer zoals muggenlarven of artemia. Rode muggenlarven en tubifex beslist niet voeren.

Water

Matig hard tot hard, licht basisch, temperatuur 24 graden. Niet te warm houden, boven de dertig graden is gevaarlijk.

Labidochromis sp. Hongi - Hongi Island
Labidochromis sp. Hongi – Hongi Island

Karakter

De Labidochromis sp. Hongi is sterk territoriaal, en kan zeer agressief uit de hoek komen. Ook naar andere soorten toe zal het territorium fel verdedigd worden. Twee volwassen mannen in één bak resulteert onherroepelijk in de dood van één van de twee. De vrouwtjes patrouilleren door de hele bak heen en zijn wat vriendelijker.

Kweek van Labidochromis sp. Hongi

Eenvoudig, de vissen zijn polygame muilbroeders, waarbij het vrouwtje de eitjes en de jongen gedurende ongeveer drie/vier weken in de bek houdt. Na het loslaten zijn de jongen zelfstandig en kunnen gevoerd worden met stofvoer, jonge artemia of fijngewreven vlokken. Al snel kunnen ze ook cyclops aan. Jonge vissen zijn niet veilig voor de ouders – als men een nest wilt behouden zal de moeder na twee weken broeden apart gezet moeten worden. Na het uitkomen van de jongen zal de oudervis vrij snel weer weggehaald moeten worden bij de jonge visjes. Ze groeien vrij snel (ongeveer een centimeter per maand).

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Kevin Bauman
Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Bijgewerkt op 24 april 2022 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Locaties

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Labidochromis sp. Hongi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *