Labidochromis chisumulae

Labidochromis chisumulae worden in het wild zo’n 8 centimeter lang, de vrouwen blijven iets kleiner. In het aquarium krijgen ze meer en krachtiger voer waardoor ze iets langer kunnen worden.

Labidochromis chisumulae

Labidochromis chisumulae is in 1982 pas officieel beschreven door Lewis. De familienaam Labidochromis is opgebouwd uit twee delen: Labis komt uit het Grieks en betekent tang of pincet en verwijst naar de smalle bek, chromis komt ook uit het Grieks en betekent vis. De soortnaam chisumulae is een verwijzing naar de vindplaats van deze soort: Chizumulu eiland.

De mannen worden in het wild zo’n 8 centimeter lang en de vrouwen blijven iets kleiner. In het aquarium krijgen ze meer en krachtiger voer waardoor ze iets langer kunnen worden. De mannen kunnen in het aquarium uitgroeien tot zo’n 10 centimeter en de vrouwen worden niet groter dan zo’n 8 centimeter.

Herkomst

Je kunt de Labidochromis chisumulae alleen vinden in het Malawimeer en dan ook nog alleen rondom  de rotsige kusten van Chizumulu eiland. Ze bewonen daar de overgangszone van zand naar rotsen op een diepte van 3 tot 20 meter.

Dieet

In de natuur voedt deze soort zich voornamelijk met kleine schaaldieren, insecten en insectenlarven. Ze pikken ook wel in de aufwuchs op zoek naar wat eetbaars. Daarbij krijgen ze ook kleine hoeveelheden groenvoer naar binnen.

Het Aquarium

De klein blijvende Mbuna is niet territoriaal. Je kunt in het aquarium het beste 1 man samen houden met meerdere vrouwen. Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Zorg voor voldoende rotsen waartussen de vissen kunnen schuilen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Michael Negrini – Pisciculture d’Estalens
Stanisław Gajaszek
Mark Thomas – Marks Fiskenarie

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

chisumulae

Eerstbeschrijving

Digby S. C. Lewis

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Labidochromis chisumulae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *