Labeo parvus

Labeo parvus is een uitstekende algeneter uit Afrika met een soortgelijk gedrag als de bekende Gyrinocheilus uit Azië en dus een interessant alternatief in een Afrikaans biotoopaquarium. Houdt echter rekening met een groot formaat.

Labeo parvus

Labeo parvus is officieel voor het eerst beschreven in 1902 door Boulenger. De geslachtsnaam Labeo is afkomstig uit het Latijn en betekent: met grote lippen. De soortnaam parvus is ook afkomstig uit het Latijn en betekent klein of kort, een verwijzing naar de geringe afmeting van het type exemplaar bij de beschrijving door Boulenger.

Beschrijving

Qua uiterlijk en gedrag lijkt de labeo parvus veel op de overbekende algeneter Gyrinocheilus aymonieri uit Azië. Als het aquarium voldoende ruimte biedt is het een interessant (Afrikaans) alternatief. Daarbij is het een uitstekende algeneter, jongere dieren zijn in een aquarium goed houdbaar in een groep die voldoende groot is om de agressie te verdelen. Grotere dieren zijn voornamelijk solitair te houden. Het is onduidelijk hoe groot de soort kan worden. Meeste exemplaren halen maximaal 16 cm. Er is echter ook een geval van ruim 50 cm bekend.  Ten opzichte van andere vissen zijn de dieren vrij vreedzaam, mits deze niet een soortgelijke lichaamsvorm hebben. Andere bodembewoners zoals meervallen kunnen daarom het beste vermeden worden.

Herkomst

Labeo parvus is een Labeo soort met een groot verspreidingsgebied over centraal en West-Afrika. De soort komt voor in de kustgebieden van Senegal tot Sierra Leone tot aan de bovenloop van de Congo.

Dieet

Graast in de natuur voornamelijk aufwuchs. Het is een alleseter, dus er moet voor voldoende variatie worden gezorgd. Plantaardige kost mag niet op het menu ontbreken.

Kweek 

De kweek van Labeo parvus in het aquarium is nog niet gelukt.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright Foto’s

Aquariumglaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

parvus

Synoniemen

Labeo gaudicheri, Labeo ogunensis, Labeo tibestii, Labeo toboensis, Labeo walkeri

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

16

Lengte Maximaal

50

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Labeo parvus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *