Krobia xinguensis

Krobia xinguensis is een vredelievende klein blijvende cichlide uit de Rio Xingu. Door zijn fraaie kleur en karakter een echte aanwinst voor de hobby!

(1 klantbeoordeling)

Krobia xinguensis

Krobia xinguensis is in 2012 officieel beschreven door Sven Kullander. Voor deze tijd was de soort al wel bekend onder de tijdelijke namen Krobia sp. Xingu of Aequidens sp. cf. guianensis. De soortnaam xinguensis is afgeleid van de herkomst van deze soort, Rio Xingu. Deze soort is sinds 1999 beschikbaar voor de aquarium hobby.

Het geslacht Krobia kent slechts vier soorten. Krobia xinguensis is te onderscheiden van de andere soorten door de iets diepere staartwortel en de donkere laterale band die het einde van de rugvin bereikt ten opzichte van Krobia itanyi waarbij die band veel eerder eindigt. Tussen de ogen bevinden zich twee duidelijke gebogen strepen die bij Krobia itanyi vaag zijn en geheel afwezig bij Krobia guianensis. Krobia xinguensis heeft ook twee bruine vlekken op zijn onderkaak, net onder zijn onderlip die bij de anderen afwezig zijn.

Beschrijving

De grondkleur van Krobia xinguensis is wittig met daarop een groenige, blauwige of grijzige kleur, afhankelijk van de stemming van de vis. Over de zijlijn loopt een donkere horizontale streep. Over de flank lopen ook zeven verticale strepen die soms vrijwel verdwijnen of juist heel donker zichtbaar zijn.

Het verschil tussen de sexes is bij Krobia xinguensis heel moeilijk te zien. De zachte delen van de rug-, anaal- en borstvinnen zijn bij de vrouw wat korter dan bij de man. Het rood op de wangen is wat minder fel van kleur, net als de blauw/groene kleur op de flank. De vrouwen blijven ook wat kleiner dan de mannen. Een volwassen man kan in het aquarium een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter, de vrouw zo’n 10 centimeter. In het aquarium kunnen ze soms iets langer worden.

Karakter

Naast het fraaie uiterlijk van deze soort valt hij op door zijn vredelievende karakter. Doorgaans laat Krobia xinguensis andere soorten geheel met rust, alleen kleine visjes kunnen soms als voer worden gezien. Houdt ze daarom samen met vissen vanaf vier centimeter.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van Krobia xinguensis beperkt zich tot het stroomgebied van de Rio Xingu. In dit gebied komen ze wel veelvuldig voor. Het water is zacht en licht zuur. Doorgaans bevinden ze zich in licht stromend helder water met veel vegetatie. Hierdoor zijn er veel ongewervelden te vinden.

Dieet

Er is niet veel officieel materiaal te vinden over het dieet van Krobia xinguensis. Ze komen echter voor in delen met veel planten en ongewervelden in het water. Het dieet van de vissen uit dit deel bestaat voor een groot deel uit insecten, larven etc. Dat zal voor Krobia xinguensis niet veel anders zijn.

In het aquarium kun je ze dan ook voeren met een mengeling van voersoorten. Denk aan vlokken, granulaat, groenvoer, diepvries of levend voer. Ze zijn niet kieskeurig maar voer ze afwisselend om ze gezond te houden, zoals eigenlijk geldt voor de meest vissoorten.

Het Aquarium

Deze rustige cichlide heeft niet heel veel ruimte nodig. Een koppel Krobia xinguensis kan al gehouden worden in een vrij klein aquarium van 80 centimeter lengte. Er blijft dan niet veel ruimte over voor andere vissoorten of soortgenoten. Wil je een groepje houden dan zal het aquarium wat groter moeten zijn, vanaf zo’n 120 centimeter lengte.

Richt het aquarium in met (filter)zand op de bodem. Zorg voor veel planten waartussen ze kunnen schuilen en op zoek kunnen gaan naar wat eetbaars. Plaats hier en daar wat hout en platte stenen.

Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 24 tot 28 graden met een pH van 5.0 tot 7.5. Krobia xinguensis is niet heel gevoelig voor de waterwaardes maar het spreekt voor zich dat het wel schoon en stabiel moet zijn.

Kweek van Krobia xinguensis

Deze soort laat zich vrij eenvoudig kweken. Krobia xinguensis is een open substraat broeder. Ze leggen bij voorkeur hun eieren op een platte steen. Zodra het mannetje merkt dat het vrouwtje klaar is om te paren laat hij haar zijn flank zien en zet zijn vinnen op. Zijn kleuren worden hierbij nog feller dan anders. Met trillende bewegingen probeert hij de vrouw in de juiste stemming te krijgen. Als de vrouw in de juiste stemming komt, worden de strepen op haar flank steeds intenser. Samen poetsen ze de plek waar de eieren worden afgezet. Hierbij maken ze een territorium waarbij andere vissen worden verjaagd.

Het vrouwtje legt zo’n 200 tot 500 eieren die door de man worden bevrucht. Het paar bewaaiert en bewaakt de eieren samen. De eieren komen zo’n 2,5 tot 4 dagen later uit, een en ander afhankelijk van de temperatuur en samenstelling van het water. De jonge Krobia xinguensis worden nu naar een ondiepe kuil in het zand verplaatst. Van tijd tot tijd verhuizen ze naar een nieuwe kuil totdat de jongen na vijf tot zeven dag na het uitkomen vrij kunnen zwemmen. De zwerm jonge Krobia xinguensis worden door beide ouders bewaakt.

Conclusie

Krobia xinguensis is een relatief nieuwe soort in de hobby. Door zijn fraaie kleuren en vredelievende karakter is het wel een echte aanwinst voor de hobby! Het is een soort die we waarschijnlijk wel veel vaker in het aquarium tegen zullen gaan komen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Gerbert Voortman

Referenties

Krobia xinguensis, a new species of cichlid fish from the Xingu River drainage in Brazil
Cichlidae.com
Fishbase.org

Bijgewerkt op 23 maart 2021 door John

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

xinguensis

Karakter

Vredelievend

Sociaal Gedrag

,

Broedgedrag

Dieet

Verzorging

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.0

pH maximum

7.5

1 beoordeling voor Krobia xinguensis

  1. Bettus Martens

    Prachtige vissen. Ze zijn wel een stuk groter dan vermeld. Mijn man is 15 cm, de vrouw 13 cm. Ze komen erg vriendelijk over in de gezelschapsbak. En ze hebben werkelijk een schitterende tekening. Ze zijn nog wel wat bang, maar ze zitten ook nog maar net in het aquarium.

    • John

      Goed om te horen dat de vissen bevallen! In gevangenschap worden sommige vissoorten wat groter dan in het wild. Vaak veroorzaakt teveel en te krachtig voer.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *