Krobia xinguensis
Krobia xinguensis is in 2012 officieel beschreven door Sven Kullander. Voor deze tijd was de soort al wel bekend onder de tijdelijke namen Krobia sp. Xingu of Aequidens sp. cf. guianensis. De soortnaam xinguensis is afgeleid van de herkomst van deze soort, Rio Xingu. Deze soort is sinds 1999 beschikbaar voor de aquarium hobby.
Het geslacht Krobia kent slechts vier soorten. Krobia xinguensis is te onderscheiden van de andere soorten door de iets diepere staartwortel en de donkere laterale band die het einde van de rugvin bereikt ten opzichte van Krobia itanyi waarbij die band veel eerder eindigt. Tussen de ogen bevinden zich twee duidelijke gebogen strepen die bij Krobia itanyi vaag zijn en geheel afwezig bij Krobia guianensis. Krobia xinguensis heeft ook twee bruine vlekken op zijn onderkaak, net onder zijn onderlip die bij de anderen afwezig zijn.
Beschrijving
De grondkleur van Krobia xinguensis is wittig met daarop een groenige, blauwige of grijzige kleur, afhankelijk van de stemming van de vis. Over de zijlijn loopt een donkere horizontale streep. Over de flank lopen ook zeven verticale strepen die soms vrijwel verdwijnen of juist heel donker zichtbaar zijn.
Het verschil tussen de sexes is bij Krobia xinguensis heel moeilijk te zien. De zachte delen van de rug-, anaal- en borstvinnen zijn bij de vrouw wat korter dan bij de man. Het rood op de wangen is wat minder fel van kleur, net als de blauw/groene kleur op de flank. De vrouwen blijven ook wat kleiner dan de mannen. Een volwassen man kan in het aquarium een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter, de vrouw zo’n 10 centimeter. In het aquarium kunnen ze soms iets langer worden.
Karakter
Naast het fraaie uiterlijk van deze soort valt hij op door zijn vredelievende karakter. Doorgaans laat Krobia xinguensis andere soorten geheel met rust, alleen kleine visjes kunnen soms als voer worden gezien. Houdt ze daarom samen met vissen vanaf vier centimeter.
Biotoop
Het verspreidingsgebied van Krobia xinguensis beperkt zich tot het stroomgebied van de Rio Xingu. In dit gebied komen ze wel veelvuldig voor. Het water is zacht en licht zuur. Doorgaans bevinden ze zich in licht stromend helder water met veel vegetatie. Hierdoor zijn er veel ongewervelden te vinden.
Dieet
Er is niet veel officieel materiaal te vinden over het dieet van Krobia xinguensis. Ze komen echter voor in delen met veel planten en ongewervelden in het water. Het dieet van de vissen uit dit deel bestaat voor een groot deel uit insecten, larven etc. Dat zal voor Krobia xinguensis niet veel anders zijn.
In het aquarium kun je ze dan ook voeren met een mengeling van voersoorten. Denk aan vlokken, granulaat, groenvoer, diepvries of levend voer. Ze zijn niet kieskeurig maar voer ze afwisselend om ze gezond te houden, zoals eigenlijk geldt voor de meest vissoorten.
Het Aquarium
Deze rustige cichlide heeft niet heel veel ruimte nodig. Een koppel Krobia xinguensis kan al gehouden worden in een vrij klein aquarium van 80 centimeter lengte. Er blijft dan niet veel ruimte over voor andere vissoorten of soortgenoten. Wil je een groepje houden dan zal het aquarium wat groter moeten zijn, vanaf zo’n 120 centimeter lengte.
Richt het aquarium in met (filter)zand op de bodem. Zorg voor veel planten waartussen ze kunnen schuilen en op zoek kunnen gaan naar wat eetbaars. Plaats hier en daar wat hout en platte stenen.
Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 24 tot 28 graden met een pH van 5.0 tot 7.5. Krobia xinguensis is niet heel gevoelig voor de waterwaardes maar het spreekt voor zich dat het wel schoon en stabiel moet zijn.
Kweek van Krobia xinguensis
Deze soort laat zich vrij eenvoudig kweken. Krobia xinguensis is een open substraat broeder. Ze leggen bij voorkeur hun eieren op een platte steen. Zodra het mannetje merkt dat het vrouwtje klaar is om te paren laat hij haar zijn flank zien en zet zijn vinnen op. Zijn kleuren worden hierbij nog feller dan anders. Met trillende bewegingen probeert hij de vrouw in de juiste stemming te krijgen. Als de vrouw in de juiste stemming komt, worden de strepen op haar flank steeds intenser. Samen poetsen ze de plek waar de eieren worden afgezet. Hierbij maken ze een territorium waarbij andere vissen worden verjaagd.
Het vrouwtje legt zo’n 200 tot 500 eieren die door de man worden bevrucht. Het paar bewaaiert en bewaakt de eieren samen. De eieren komen zo’n 2,5 tot 4 dagen later uit, een en ander afhankelijk van de temperatuur en samenstelling van het water. De jonge Krobia xinguensis worden nu naar een ondiepe kuil in het zand verplaatst. Van tijd tot tijd verhuizen ze naar een nieuwe kuil totdat de jongen na vijf tot zeven dag na het uitkomen vrij kunnen zwemmen. De zwerm jonge Krobia xinguensis worden door beide ouders bewaakt.
Conclusie
Krobia xinguensis is een relatief nieuwe soort in de hobby. Door zijn fraaie kleuren en vredelievende karakter is het wel een echte aanwinst voor de hobby! Het is een soort die we waarschijnlijk wel veel vaker in het aquarium tegen zullen gaan komen.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Referenties
Krobia xinguensis, a new species of cichlid fish from the Xingu River drainage in Brazil
Cichlidae.com
Fishbase.org