Kiunga ballochi

De Kiunga ballochi heeft een doorzichtig/zilveren lichaam. De vinnen zijn afgezet met een geel/zwarte band.

Allen, 1983
Kiunga Blue Eye

Soortbeschrijving

Deze soort heeft een doorzichtig lichaam met een zilverkleurige buik en kieuwdeksel. De schubben hebben aan de randen hele kleine zwarte puntjes. Op de zijlijn en bij de basis van de vinnen zijn zwarte lijnen te vinden. De vinstralen zijn doorzichtig met een gele gloed. De vinnen hebben aan de randen eerst een gele band dan een witte en helemaal aan de rand van de vin is een zwarte band te zien. De rest van de vinnen is geheel doorzichtig met een gele vlek. De borstvinnen zijn in zijn geheel doorzichtig. Ze kunnen ongeveer 3 centimeter lang worden.

Herkomst en Leefomgeving

Kiunga ballochi zijn voor het eerst gevangen door Gerald Allen en John Paska in 1982 uit kleine zijriviertjes van de Ok Smak rivier. Dit op ongeveer 40km ten noorden van Kiunga bij de Tabubil Road in Papua New Guinea. Ze zijn gevonden in verscheidene kleine, ondiepe zijriviertjes die door een dichtbegroeide regenwoud lopen. Her en der zijn echter wel plekken waar de zon door het bladerdak heen schijnt. Tijdens het vangen was een temperatuur gemeten van 24-25 °C en een pH van 7.8. De precieze maxima en minima van deze waarden zijn echter nog niet bekend. Op de vindplaats is ook de soort: Pseudomugil novaeguineae gevonden.

Opmerkingen

De Kiunga ballochi is vernoemd naar Dr. David Balloch. Hij was een bioloog bij de Ok Tedi Mining Company. Een paar vissen zijn levend naar Australië gebracht door Barry Crockford, deze zijn echter helaas omgekomen bij een brand in februari 1983.

Heiko Bleher heeft het gebied bezocht in 1993 en ondanks de zoektocht in 37 stroompjes langs de weg heeft hij de soort er niet kunnen vinden. Deze soort is echter weer gevangen in 2007 door Mark Allen en Philip Atio.

Literatuur

Allen G.R. (1983) Kiunga ballochi, a new genus and species of rainbowfish (Melanotaeniidae) from Papua New Guinea. Tropical Fish Hobby 32 (2): 72-77.

Allen G.R., A.W. Storey and M. Yarrao (2008) Freshwater Fishes of the Fly River, Papua New Guinea. Ok Tedi Mining, Tabubil, PNG.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tapin

Vertaling

R.Eltingh

Copyright foto’s

Mark Allen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Kiunga ballochi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *