Julidochromis marlieri

De Julidochromis marlieri is donker bruin van kleur met over het gehele lichaam gele vlekken en strepen. Het is een kleine maar zeer pittige Tanganyika.

Julidochromis marlieri

De Julidochromis marlieri is donker bruin van kleur met over het gehele lichaam gele vlekken en strepen. De vissen zijn aan de uiteinden blauw omzoomd. Wanneer de vissen onderling gaan pronken of er een indringer in hun territorium komt, worden de vinnen gespreid en spatten de kleuren ervan af. Het vrouwtje wordt ongeveer 13 cm een heeft een vollere buik en de man wordt ongeveer 10 cm lang en heeft een slanke buik. Dit zijn de enige geslachtsverschillen.

Een paartje kan goed gedijen in een aquarium van 100 liter als enige bewoner. Is er nog geen paar gevormd of zijn er andere vissen aanwezig, dan is een maat aquarium van meer dan 200 liter geen overbodige luxe.

Ze kunnen in een groep worden gehouden (6 a 8 stuks) mits het aquarium groot genoeg is, er voldoende schuilgelegenheid is en er niet te veel andere soorten holbewoners rondzwemmen. De vissen zijn monogaam en zodra zich een paar heeft gevormd is het niet onverstandig om de andere marlieri’s te verwijderen. De mannetjes blijven kleiner dan de vrouwtjes. Veranderingen in de omgeving van een koppel, of een verhuizing, kan oorzaak zijn van het verloren gaan van de onderlinge band. Soms is er zelfs geen duidelijke oorzaak hiervoor aan te wijzen.

Julidochromis marlieri
Julidochromis marlieri

Dieet

Ze eten alle voersoorten maar geven de voorkeur aan dierlijk voedsel. Meestal schrapen ze in een aquarium de algen van de stenen af. Het gaat gepaard met een schrapend c.q. tikkend geluid wat in de huiskamer goed te horen is. Belangrijk is dan ook deze stenen niet zelf schoon te maken maar ze lekker te laten bealgen.

In het wild voedt hij zich voornamelijk met insectenlarven en kleine voedseldiertjes die zich in de aufwuchs bevinden. Door het uitvangen van deze diertjes uit de algenlaag krijgt hij zo ook kleine algendeeltjes binnen. Een gevarieerd dieet van mysis, artemia, mug, watervlooien, plankton, droogvoer en eventueel spirulina zal de Julidochromis marlieri zeker goed doen.

Karakter

Julidochromis marlieri kan, vooral wanneer er nakomelingen in het geding zijn, behoorlijk agressief zijn. Ook wanneer zich uit meerdere dieren een koppel heeft gevormd, kunnen degenen die geen deel uitmaken hiervan naar de uithoeken van het aquarium worden gejaagd. Dergelijke dieren zijn vaak later in een bovenhoek of achter een verwarming of iets dergelijks terug te vinden. Daarom doe je er goed aan deze dieren uit te vangen en elders onder te brengen.

Kweek van de Julidochromis marlieri

Als je echt met deze vis wilt kweken kun je het beste beginnen met elke week je water te verversen. De vissen gaan dan een paaiholte inrichten, meestal wordt onder een steen een holte gegraven.
Zodra de eitjes zijn afgezet wordt de nabije omgeving fel bewaakt. Ze schuwen er niet voor grotere vissen te verjagen. Niet lang nadat de eitjes zijn uitgekomen gaan de jongen rondzwemmen. Ze komen daarbij meestal niet ver van de plaats waar ze ter wereld gekomen zijn. Leuk is dat de larfjes al bij een lengte van nog geen centimeter de tekening van de ouderdieren vertonen. Ze zijn groot te brengen met artemia en later met fijngewreven droogvoer en fijn levend voer.

Video

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

marlieri

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Ecosysteem

Locaties

Lengte Minimaal

11

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.5

pH maximum

9.0

GH minimum

7

GH maximum

11

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Julidochromis marlieri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *