Jordanella floridae – Blokvisje

De Jordanella floridae of Amerikaanse Vlagvis is een vrij onverdraagzame vis, vooral de mannetjes in de kweekperiode. De kweek is wel redelijk eenvoudig.

Jordanella floridae – Blokvisje

Jordanella floridae is in 1879 beschreven door Goode en Bean. De geslachtsnaam Jordanella is gekozen ter ere van de ichthyoloog David Starr Jordan. Hij was tevens een van de oprichters van de Stanford Universiteit. De soortnaam floridae is afgeleid van de herkomst van dit visje, Florida in de Verenigde Staten.

In het Nederlands worden ze ook wel het Blokvisje genoemd. Af en toe kom je ook de Nederlandse vertaling tegen van de Engelstalige naam: Amerikaanse Vlagvis ofwel American Flagfish.

Beschrijving

Het Blokvisje wordt maximaal zo’n zes centimeter lang. Niet dominante mannen en vrouwen zijn olijfgroen van kleur. De dominante mannen zijn echter veel opvallender gekleurd. Zeker in de broedperiode krijgen ze helder rode stippen die lijken op stippen.

De Jordanella floridae heeft op zijn schouder, net achter het oog een vierkant donkerder blok. Vandaar de naam blokvisje. Op de flank zie je rijen met rode stippen met daartussen groen/blauwe stippen. Deze stippen lijken van een afstand strepen. Van een afstandje bekeken lijkt het geheel wel op de Amerikaanse Vlag. Het donkerdere blok is het blauw met de witte sterren. De afwisselend rode en groen/blauwe strepen zijn de rood/witte strepen van de Amerikaanse vlag. Vandaar de naam American Flagfish in het Engels.

Op de flank is bij zowel de mannen als de vrouwen een zwarte stip zichtbaar. Bij de vrouwen is ook achteraan de rugvin een zwarte stip te zien, tegen de rug aan. De vinnen zijn afgerond en lopen door tot aan de ronde staartvin.

Biotoop

Zoals de naam van Jordanella floridae al aangeeft zijn ze afkomstig uit Florida, Verenigde Staten. Ze bewonen daar de open en zonnige wateren van langzaam stromend of stilstaand water in moerassen, vijvers, beekjes en riviertjes. Ze komen zowel in zoetwater als in matig brakwater voor.

Dieet

Het zijn alleseters, maar het hoofdvoedsel is algen. Het zijn dus geweldige algenopruimers.

Kweek van Jordanella floridae

De kweek van het Blokvisje is redelijk eenvoudig bij een temperatuur van 23-25º. De eieren worden tussen de planten of algen afgezet door het vrouwtje waarna de man de eieren bevrucht. De man bewaakt de eieren. Hij verjaagt andere vissen uit zijn territorium, inclusief de vrouw. Het is daarom aan te raden een wat groter aquarium aan te houden als je andere vissen in het aquarium wil houden. In een kleiner kweek aquarium zal de vrouw verwijderd moeten worden na het afzetten. Een legsel bevat tot maximaal 20 eieren. Ze kunnen een paar dagen doen over het leggen van deze eieren.

Je kunt voor het afzetten van de eieren ook gebruik maken van een afzetmop. De afzetmop kun je na het afzetten ook verwijderen en overbrengen naar een apart aquarium. Hier kun je de jongen laten opgroeien. Zorg er wel voor dat het kweek aquarium al wat langer staat. De jonge visjes kunnen tussen de planten en algen dan op zoek naar wat eetbaars.

De pas uitgekomen jonge Blokvisjes kun je voeren met stofvoer of vers uitgekomen artemia.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

HJ Chen

Referenties

Fishbase.se
Seriouslyfish.com
Itrainsfishes.net
Wikipedia

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

floridae

Synoniemen

Cyprinodon floridae

Nederlandse Namen

Amerikaanse Vlagvis, Blokvisje

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

18

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.5

pH maximum

8.5

GH minimum

2

GH maximum

20

Eerstbeschrijving

George Brown Goode, Tarleton Hoffman Bean

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Jordanella floridae – Blokvisje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *