Hypostomus plecostomus – Pleco

Hypostomus plecostomus of gewoon Pleco: de meest gehouden algeneter. Een fraaie, langzaam groeiende soort die flink groot kan worden.

()

Hypostomus plecostomus – Pleco

De gewone Pleco of Hypostomus plecostomus is in de aquariumhandel de meest aangeboden algeneter. Er bestaan echter meer dan 120 Hypostomus soorten die vrijwel allen onder de naam Hypostomus plecostomus worden aangeboden en lijken vrij veel op elkaar wat het uit elkaar houden van de soorten niet makkelijk maakt.

Namen die in het Nederlands ook wel worden gebruikt zijn Pleco, Zuignapmeerval of Zuignapharnasmeerval.

In de loop van de tijd heeft deze soort ook al heel wat wetenschappelijke namen gezien. Synoniemen zijn: Acipenser plecostomus, Plecostomus plecostomus, Pterygoplichthys plecostomus, Hypostomus guacari, Loricaria flava, Plecostomus bicirrosus, Plecostomus brasiliensis.

Dieet

Het dieet van deze algeneter bestaat voornamelijk uit plantaardige kost. Afgezien van lange draadalg zal hij alle algen in het aquarium opruimen. Zodra de bak algenvrij is beginnen ze soms aan zachte plantenbladeren. Ze moeten op dit punt dan ook worden bijgevoerd om te voorkomen dat ze verhongeren.

De onderstandige bek van de Pleco is vergroeid tot een soort zuignap met daarop een groot aantal kleine tandjes.Met zijn bek schraapt hij de algen van de planten en ruiten. In de natuur komt hij voor in snelstromende beekjes en rivieren waar hij zich met behulp van zijn zuignap vast houdt aan het substraat. Als ze niet bezig zijn met het afschrapen van de algen dan zoeken ze doorgaans een hol of donkere ondergrond waar ze uren rustig kunnen blijven hangen of liggen.

Het Aquarium

In het aquarium blijft deze soort veel kleiner dan in het wild. Doorgaans worden ze in het aquarium niet groter dan een centimeter of 25, terwijl ze in het wild soms wel 60 centimeter worden. Ze groeien overigens zeer langzaam zodat de eerste paar jaar een kleiner aquarium volstaat. Als ze eenmaal wat groter zijn geworden zullen ze wel verhuist moeten worden naar een passender aquarium. Ze kunnen een leeftijd bereiken van een jaar of 15 en al die tijd groeien ze langzaam door.

Kweek van de Hypostomus plecostomus – Pleco

Voor zover bekend zijn ze in het aquarium nog niet nagekweekt. Wat de kweek in het aquarium bemoeilijkt is dat het verschil tussen man en vrouw niet is te zien. Ook vormen deze dieren een territorium, dit bemoeilijkt het samen houden van meerdere exemplaren. In Azië wordt wel op grote schaal gekweekt maar dit gebeurd in grote bassins met stijle modderige oeverbanken. De ouderdieren moeten dan groter dan 30 centimeter zijn voordat ze voor nageslacht zorgen. Een koppel graaft dan een hol waarin ze ongeveer 300 eieren leggen. Na verloop van tijd wordt het basin leek gepompt. Hierna vangen ze de ouders en jongen eenvoudig uit het basin.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

plecostomus

Nederlandse Namen

Pleco, Zuignapharnasmeerval, Zuignapmeerval

Synoniemen

Acipenser plecostomus, Hypostomus guacari, Loricaria flava, Plecostomus bicirrosus, Plecostomus brasiliensis, Plecostomus plecostomus, Pterygoplichthys plecostomus

Eerstbeschrijving

Carl Linnaeus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

60

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

20