Hyphessobrycon takasei
Hyphessobrycon takasei is in 1964 officieel beschreven door Géry. De geslachtsnaam Hyphessobrycon kan worden opgebroken in twee oud Griekse woorden. Hyphesson betekent “een beetje kleiner” en “bryko” betekent bijter. Tezamen vormen zij de geslachtsnaam “Kleine Bijter”. De soortnaam is ter ere van de aquariaan Roberto Takase. Hij was een van de pioniers bij het verzamelen van vissoorten in het Amazone gebied en heeft het type exemplaar van deze soort gevonden.
In het Nederlands worden ze ook wel Koffieboon Tetra genoemd. Dit is een verwijzing naar de vlek op hun flank die lijkt op een koffieboon. Ze werden in 1962 voor het eerst in de aquarium hobby gevonden in Duitsland.
Het lichaam van Hyphessobrycon takasei is wat bleekjes gekleurd en neigt wat naar roze of vaag rood. Op de schouder is een zwarte, koffieboon vormige vlek zichtbaar. Deze soort heeft de grootste schoudervlek naar verhouding van het lichaam van al deze schoudervlek Tetra’s. Wanneer ze gestrest zijn kan de schoudervlek geheel verdwijnen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in de winkel. Na een paar dagen in water met de juiste samenstelling en de juiste inrichting komt de vlek weer terug. Ze voelen zich alleen in een school echt op hun gemak.
De rugvin bevat ook zo’n zwarte vlek met daaronder een gele kleur. Ook door het oog is een zwarte streep zichtbaar. De buik- en anaalvinnen zijn vaag rood van kleur. De vis lijkt doorzichtig te zijn, op de kop en buik na.
De Koffieboon Tetra kan een standaard lengte bereiken van zo’n drie centimeter. Met staart zal dat zo’n 3,5 centimeter totale lengte zijn.
Verschil tussen man en vrouw
Het verschil tussen man en vrouw is bij de Koffieboon Tetra te zien aan de lichaamsvorm. De mannen zijn wat slanker en kleiner dan de vrouwen. De vrouwen zijn groter en wat steviger gebouwd.
Maximale levensduur
Met de juiste verzorging en waterwaardes kan de Koffieboon Tetra een maximale leeftijd van drie tot vier jaar halen.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s