Hyphessobrycon piranga

Hyphessobrycon piranga is een kleine maar aantrekkelijke karperzalm. De mannen krijgen een rode kleur terwijl de vrouwen een gele kleur krijgen!

Hyphessobrycon piranga

Hyphessobrycon piranga is pas in 2018 beschreven door Camelier, Dagosta & Marinho. De geslachtsnaam Hyphessobrycon kan worden opgebroken in twee oud Griekse woorden. Hyphesson betekend “een beetje kleiner” en “bryko” betekend bijter. Tezamen vormen zij de geslachtsnaam “Kleine Bijter”. De soortnaam piranga is afkomstig uit de Braziliaans Indiaanse taal Tupi. Het betekend “rood”, een verwijzing naar de opmerkelijke rode kleur van de mannen. Het is daarnaast ook een verwijzing naar het vogel geslacht Piranga waarvan de mannen ook rood en de vrouwen geel gekleurd zijn.

Voordat ze officieel werden beschreven waren ze al wel beschikbaar in de handel onder de ongebruikelijke naam  „Hyphessobrycon sp. non-red devil“.

Beschrijving

De grondkleur van Hyphessobrycon piranga is een beetje beige/grijs/gelig. Over de flank loopt één dikke donkerbruine streep, van de neus, door het oog tot en met de staartwortel. De mannen krijgen rode vinnen en wat meer vaag rood op het lichaam. De vrouwen krijgen deze rode kleur niet en zijn meer geel van kleur. Ze lijken meer op de Zwarte Neon (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) of de Hyphessobrycon nigricinctus.

In het wild haalt deze soort een maximale totale lengte van zo’n 2,5 centimeter maar in het aquarium kunnen ze uitgroeien tot zo’n 3,5 centimeter totale lengte.

Biotoop

Rio Verde en Rio Juruena drainage, bovenloop van het Rio Tapajós basin, Mato Grosso, Brazilië. Ze leven daar in helder, stromend water met gemiddelde tot snelle stroming. Ze leven boven zowel kiezels als zand en organisch afval.

Dieet

Hyphessobrycon piranga is een omnivoor. Geef ze daarom een variatie aan levend- en diepvries voer maar ook wat spirulina en ander groenvoer. Vlokken en klein granulaat voor omnivore vissen zullen ze ook wel eten.

Het Aquarium

Deze klein blijvende karperzalm heeft niet een heel groot aquarium nodig. Het zijn natuurlijk wel scholenvissen dus houdt je ze in een school van minimaal 7 exemplaren maar liever nog meer. Een aquarium van 50 centimeter zou voor een kleine school al volstaan.

Richt het aquarium in met op de zand, grind of kiezels. Ze leven in gebieden met een overvloed aan planten dus richt het aquarium ook op die manier in. Je kunt er ook voor kiezen om wat bladeren op de bodem neer te leggen.

Het is verder een redelijk makkelijke soort om te houden. Ze stellen geen bijzondere eisen aan het water hoewel een beetje stroming om het biotoop na te bootsen geen kwaad kan. Over de temperaturen en waterwaardes heb ik helaas niet veel kunnen vinden maar een temperatuur van rond de 24 tot 26 graden en een pH van 6.5 tot 7.5 zou volgens mij aardig moeten kloppen.

Kweek van de Hyphessobrycon piranga

Net als de andere Hyphessobrycon soorten is dit een vrijlegger. In het aquarium zullen ze tussen fijnbladerige planten zoals Javamos geregeld een paar eieren afzetten. Met een beetje geluk zal er af en toe een jong overleven en opgroeien maar de kans is niet heel groot. De ouders eten de eigen eieren en jongen.

Als je echt met deze soort wil gaan kweken dan is een kweek aquarium nodig. Richt hiervoor een aquarium in zonder medebewoners en voeg Javamos toe. Gebruik als filter een sponsfilter zodat de jonge visjes niet worden opgezogen en ze voedseldeeltjes van het filter kunnen plukken.

Plaats in het aquarium eerst de vrouwen en breng ze in conditie met levend voer zoals zwarte muggenlarven. Als de vrouwen vol eieren zitten plaats je de mannen erbij. De volgende ochtend zullen ze waarschijnlijk al eieren afzetten. De ouders moeten hierna worden verwijderd.

De hele kleine jongen kun je zodra ze vrijzwemmen voeren met infusoria, pantoffeldiertjes of bijvoorbeeld liquifry. Zodra ze wat groter worden kun je overstappen op microwormen en later artemia.

Video

Auteur 

John de Lange

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Bronnen

Journal of Fish Biology (2018): New remarkable sexually dimorphic miniature species of Hyphessobrycon (Characiformes: Characidae) from the upper Rio Tapajós basin.
AquariumGlaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon piranga” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *