Hyphessobrycon megalopterus – Zwarte Fantoomzalm

Hyphessobrycon megalopterus of Zwarte Fantoomzalm is een van de leuke soorten die in een gezelschapsaquarium gehouden kunnen worden.

Hyphessobrycon megalopterus – Zwarte Fantoomzalm

De Hyphessobrycon megalopterus of Zwarte Fantoomzalm kan een lengte bereiken van zo’n 4,5 centimeter. Het lichaam is grijs-zwart met een blauwzwarte vlek ter hoogte van de kop. De mannetjes hebben een grote zeilvin en meer zwart pigment. Bij lichtinval kun je duidelijk een blauwe rand zien. De mannetjes zijn te herkennen aan meer zwart(pigment) en een grote zeilvin. De vrouwen krijgen veelal wat rood in hun buik- anaal- en vetvin.

Synoniemen: Megalamphodus megalopterus, Megalomphodus megalopterus, Megalamphodus rogoaguae.

Let op: er is nog een zwarte scholenvis: Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra. Nederlandse namen worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt!

Herkomst

Brazilië, Argentinië, Bolivia, Zuid-Amerika.

Inrichting

Voor de Hyphessobrycon megalopterus is een aquarium nodig van 60 cm. Inrichten met een donkere bodem, dichte randbeplanting en drijfplanten. Zorg voor voldoende zwemruimte en schuilplaatsen. Houd ze in een gezelschapsaquarium met kleine vissoorten. Ze houden ook van wat stroming. Met een donkere bodem en veel groen in het aquarium komen hun kleuren ook veel mooier uit.

Water

Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6-7,5
GH: 4-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Deze vissen zijn alleseters en lusten graag klein levend voer, zoals zwarte muggenlarven, watervlooien en fruitvliegjes, ook droogvoer. Alleen kleinere voersoorten geven. Zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

De Zwarte fantoomzalm is een zeer vreedzame en levendige scholenvis, houdt ze met minimaal 6 à 8 stuks in het aquarium. Zolang ze met een schooltje zijn, zijn ze het beste op hun gemak. Ze zwemmen in de middelste waterlagen.

Kweek

De kweek van de Hyphessobrycon megalopterus is vrij moeilijk, de mannetjes zijn tijdelijk territoriumvormers. Gebruik een kweekbak met Javamos en andere fijnbladerige planten waartussen de eieren afgezet kunnen worden. Zorg dat de ouders eerst goed doorvoedt zijn, dit kun je doen door ze bijvoorbeeld wat vaker zwarte muggenlarven te geven.

Na de eiafzetting de ouders uitvangen anders worden de eitjes opgegeten. De jongen kunnen opgekweekt worden met zeer fijn voer zoals pantoffeldiertjes.

Video’s

Auteur

Coby

Copyright foto’s

H-J Chen
Thomas Siems
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

megalopterus

Synoniemen

Megalamphodus megalopterus, Megalamphodus rogoaguae

Nederlandse Namen

Zwarte Fantoomzalm

Eerstbeschrijving

Carl H. Eigenmann

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

4

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon megalopterus – Zwarte Fantoomzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *