Hyphessobrycon herbertaxelrodi – Zwarte Neon Tetra

Hyphessobrycon herbertaxelrodi of Zwarte Neon is een leuke scholenvis die alleen schoolt als er echt gevaar dreigt. In het aquarium scholen ze nauwelijks.

Hyphessobrycon herbertaxelrodi – Zwarte Neon Tetra

Hyphessobrycon herbertaxelrodi of in het Nederlands Zwarte Neon Tetra is een leuke scholenvis die alleen zeer slecht schoolt. Tenzij er gevaar dreigt, dan is een grote school zeer spectaculair. Zowel mannen als vrouwen houden soms kleine schijngevechten. Bij gevaar vormt de groep 1 grote school, wanneer je een groep van 30 of meer hebt is dat een schitterend gezicht. Helaas zwemmen ze een groot deel van de dag individueel door het aquarium.

Deze soort is in 1961 beschreven door Géry en kent geen synoniemen. De geslachtsnaam Hyphessobrycon kun je opbreken in twee delen: brykon betekend in het Grieks zoiets als bijter of tandenknarser. Samen betekent dat zoiets als kleine bijter. De soortnaam is een eerbetoon aan Herbert R. Axelrod (1927-2017), tropische vis expert, schrijver en ondernemer die veel heeft betekend voor onze hobby.

Beschrijving

De Zwarte Neon Tetra kan een totale lengte bereiken van zo’n vier à vijf centimeter. Ze hebben een bruin/beige grondkleur met op hun flank een heldere fluorescerende lichtblauwe streep die loopt van achter hun kieuwdeksel tot aan de staartwortel. Onder de streep loopt een zwarte band die naar onder toe vervaagt. De buik is wat lichter en gelig. De bovenste helft van het oog is oranje gekleurd.

Mannen zijn wat slanker dan vrouwen en blijven ook iets kleiner. Als je de vissen een tijdje in je aquarium hebt rondzwemmen is het verschil wel te zien.

Hyphessobrycon herbertaxelrodi - Zwarte Neon Tetra
Hyphessobrycon herbertaxelrodi – Zwarte Neon Tetra

Biotoop

Hyphessobrycon herbertaxelrodi komt in grote aantallen voor in de bovenloop van de Rio Paraguai in Brazilië. Ze komen daar voor in zowel de kleine aanvoer riviertjes als de grotere rivieren en overstromingsgebieden.

Dieet

In het wild voeden ze zich met kleine ongewervelden, kreeftachtigen, stukjes alg en alles wat er maar in het water terecht komt en eetbaar is. In het aquarium zullen ze alles wat in hun bek past eten, voedsel op alleen plantaardige basis is niet geschikt als hoofdvoer! Geef ze daarom een variatie aan levend- en diepvriesvoer gecombineerd met vlokken en klein granulaat.

Het Aquarium

Bij voorkeur een dicht beplant aquarium vanaf zo’n 80 centimeter lengte. Ook een aquarium met veel hout, bladeren op de bodem (hier willen ze nog weleens tussen scharrelen op zoek naar voedsel) en lange drijfplanten is zeer geschikt. De vissen zijn het mooist in een donkere bak met een donkere achtergrond. Ze zullen dan ook hun mooiste kleuren laten zien (de witte streep kan zelfs groenig kleuren!).

Een vrij sterke oppervlakte stroming en een deel waar amper tot geen stroming is is aan te raden. Ze zijn er dol op om tegen de stroming in te zwemmen, maar hangen ook graag op plekken zonder stroming.

Het is een scholenvisje en zou dan ook in een wat grotere groep gehouden moeten worden. Denk hierbij aan 12 tot 15 visjes. In kleinere aantallen kunnen ze wat schuwer worden. Ze zoeken echt de veiligheid van de groep.

Medebewoners

De medebewoners maakt niet zo heel veel uit. Jonge Zwarte Neons kunnen door Maanvissen wellicht als voer worden beschouwd, volwassen exemplaren zijn daar waarschijnlijk net even te groot voor.

Waterwaarden:
pH: 5,5 – 7,5
GH: 1 – 12
Temperatuur: 20 – 28 graden

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Kweek van Hyphessobrycon herbertaxelrodi – Zwarte Neon Tetra

De Kweek van de Zwarte Neon Tetra is niet eenvoudig. Wanneer je over turf filtert zullen de vissen paarneigingen krijgen. Een groepje mannen gaat dan door de gehele bak achter 1 vrouw aan. De eieren worden afgezet in fijne beplanting zoals Javamos of bijvoorbeeld de wortels van drijfplanten. Mijn vissen heb ik nog niet zover gekregen ze de eieren af te laten zetten. Met wat geluk zetten ze de eieren af en met voldoende beplanting zou een enkel jong kunnen overleven.

Als je echt met deze soort wil kweken is het beter om een kweek aquarium in te richten. Richt hiervoor een kweekaquarium in met een sponsfilter. Gebruik op de bodem een gaas waar de ouder dieren niet doorheen kunnen maar de eieren wel. Knikkers of kunstgras worden ook wel eens gebruikt. Als alternatief kun je ook een grote hoeveelheid Javamos plaatsen waartussen ze de eieren kunnen afzetten. Gebruik geen vers water maar water uit je aquarium om het kweekaquarium te vullen. Zorg voor een pH van 5.5 tot 6.5 en een temperatuur van zo’n 27 tot 28 graden.

Conditioneren en afzetten

Breng nu zo’n zes tot acht vrouwen in het kweekaquarium in conditie door ze te voeren met levend voer zoals zwarte muggenlarven. Als ze vol met eieren zitten kun je er twee mannen bij plaatsen. Doorgaans worden de eieren de volgende ochtend afgezet. Hierna moet je de ouders verwijderen om te voorkomen dat ze alle eieren opeten.

Grootbrengen van de jongen

De pas uitgekomen jongen zijn zeer klein. Je kunt ze voeren met Infusoria, Pantoffeldiertjes of bijvoorbeeld Liquifry. Zodra de visjes wat groter worden kun je overstappen op Microwormen of Micro aaltjes, Azijnaaltjes en wat later op vers uitgekomen Artemia.

Opmerking

Dwergcichliden kun je het beste bijvoeren als je deze combineert met Zwarte Neons. Het zijn flinke vreetzakken die al het voer voor de wat tragere Cichliden wegkapen. Een vrij sterke oppervlakte stroming kan ook helpen.

Kortom: een zeer mooie en leuke vis voor de mensen met wat meer ervaring. Ondanks de voedselconcurrentie een mooie combinatie met Dwergcichliden.

Video’s

Auteur

René
John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

herbertaxelrodi

Eerstbeschrijving

Jacques Géry

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.5

pH maximum

7.5

GH minimum

1

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon herbertaxelrodi – Zwarte Neon Tetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *