Hyphessobrycon flammeus – Rode Rio

De Hyphessobrycon flammeus of Rode Rio is een van de mooi gekleurde tetra’s uit Brazilië. Het is een echt scholenvisje, houdt ze dan ook met zes of meer!

Hyphessobrycon flammeus – Rode Rio

Meyers beschreef de Rode Rio voor het eerst in 1924 en gaf hem de wetenschappelijke naam Hyphessobrycon flammeus.  Hyphessobrycon kun je opbreken in twee delen:  brykon betekend in het Grieks zoiets als bijter of tandenknarser. Samen met Hyphessobrycon wordt dat kleine bijter. Flammeus betekend vlammend als verwijzing nar de rode kleur op het lichaam.

De Hyphessobrycon flammeus kan een lengte bereiken van zo’n 4 centimeter. De rug van deze vis is ietsje grijsblauw, de zijden van zijn lichaam zijn geelglanzend, naar achter overlopend in rood. De buik is witachtig en achter de kieuwdeksels zitten twee donkere verticaal staande schoudervlekken. De Rode Rio is knotsvormig en zijdelings afgeplat, en de aarsvin is langer dan de rugvin.

Herkomst

Rio de Janeiro, Zuid-Amerika.

Inrichting

Deze soort heeft een aquarium nodig met voldoende ruimte om te zwemmen. Daarnaast is het aan te raden om veel schuilmogelijkheden te bieden in de vorm van een dichte randbeplanting. Een donkere bodem zal de kleuren beter doen uitkomen. Ook gedimde verlichting wat bijvoorbeeld gedaan kan worden met drijfplanten zoals Pistia stratiotes of  limnobium laevigatum zorgen dat de vissen mooiere kleuren tonen.

De Hyphessobrycon flammeus houd niet van veel stroming in het water. Zorg daarom voor weinig stroming in de bak.

Water

Temperatuur: 20 – 24 graden
PH: 6 – 7,5
GH: 4 – 12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Hyphessobrycon flammeus zijn alleseters, zoals zwarte muggenlarven, cyclops, watervlooien en droogvoer. Door het voeren van artemia komt de rode kleur mooier uit. Zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

De Rode Rio is een echte scholenvis en moet daarom absoluut met meerdere soortgenoten worden gehouden. Als er te weinig soortgenoten zijn, is er een kans dat ze agressief worden. Bij voldoende soortgenoten is het een rustig vredelievend visje. Houdt ze daarom in een schooltje van minimaal 6 tot 8 exemplaren. De Hyphessobrycon flammeus kan uiteindelijk een leeftijd bereiken van 3-5 jaar. Ze zwemmen voornamelijk in de middelste waterlagen.

Kweek van de Hyphessobrycon flammeus – Rode Rio

Om tijdens de kweek ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk jongen overleven is het aan te raden om een kleine aparte bak op te zetten. Om de Hyphessobrycon flammeus zo goed mogelijk in de stemming voor afzetten te krijgen moet het licht zoveel mogelijk worden gedimd. In de bak moeten veel fijn bladerige planten of afzet moppen zitten. Hier kunnen de vissen hun eitjes in afzetten. De pH moet rond de 5,5-6 liggen en de DH tussen 1 en 5. De temperatuur moet op 26-28 graden Celsius staan.

Om de vrouwtjes en de mannetjes in een goede conditie te krijgen voor het paren kun je ze eerst apart houden. Dit kan het aantal afgezette eitjes vergroten.

Na 24-36 uur zullen de eitjes uitkomen en na 3 tot 4 dagen zullen de jongen vrij rondzwemmen. De vissen eten de eitjes en jongen op dus het is aan te raden om de ouderdieren na het afzetten uit te vangen. De jongen eten zo klein mogelijk voer. Dus infusoriën, pas uitgekomen artemia naupliën en fijn stofvoer.

Zie ook het artikel Kweken met Hyphessobrycon flammeus.

Video’s

Auteur

Coby – Rikpad

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

flammeus

Eerstbeschrijving

George S. Myers

Nederlandse Namen

Rode Rio

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

4

GH maximum

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon flammeus – Rode Rio” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *