Hyphessobrycon eschwartzae

Hyphessobrycon eschwartzae wordt maximaal 4 cm lang. Deze soort stond eerder bekend onder de onofficiële naam Hyphessobrycon cf. agulha.

Hyphessobrycon eschwartzae

Hyphessobrycon eschwartzae is in 2013 officieel beschreven door García-Alzate, Román-Valencia & Ortega.

De soortnaam eschwartzae is ter ere van de kunstenaar Eugenia Schwartz, zij heeft het onderzoek naar deze soort deels gefinancierd. De geslachtsnaam Hyphessobrycon kan worden opgebroken in twee oud Griekse woorden. Hyphesson betekent “een beetje kleiner” en “bryko” betekent bijter. Tezamen vormen zij de geslachtsnaam “Kleine Bijter”.

Deze soort stond eerder bekend onder de onofficiële naam Hyphessobrycon cf. agulha.

Hyphessobrycon eschwartzae behoort tot de Heterorhabdus groep, deze Hyphessobrycon soorten hebben alleen een donkere lengte streep op de flank. Het strepen patroon van Hyphessobrycon eschwartzae lijkt op die van Hyphessobrycon heterorhabdus en Hyphessobrycon amapaensis.

Beschrijving

Hyphessobrycon eschwartzae kan een totale lengte bereiken van zo’n drie tot vier centimeter. De kleur van het lichaam is geelachtig groen. Over de flank lopen drie horizontale gekleurde strepen. De bovenste is oranje. De onderste streep is zwart en loopt naar beneden toe wat vaag uit. Daartussen bevindt zich een streep wit/creme kleur. Opvallend is ook dat het het bovenste deel van het oog rood is.

De kleur van deze soort lijkt een beetje een kruising tussen de Hyphessobrycon herbertaxelrodi en de Hemigrammus erythrozonus.

Het verschil tussen de man en vrouw is te zien aan de lichaamsbouw. Mannen zijn wat slanker gebouwd, de vrouwen doorgaans wat voller. De mannen hebben ook een soort haakje aan de anaalvin, deze ontbreekt bij de vrouwen.

Karakter

Zoals veel Tetra’s is Hyphessobrycon eschwartzae een vredelievende scholenvis. Ze voelen zich het best op hun gemak in een wat grotere school. Het zijn actieve vissen die vooral met hun soortgenoten bezig zijn. Andere vissoorten worden doorgaans genegeerd.

Biotoop

Hyphessobrycon eschwartzae is afkomstig uit Peru, Zuid Amerika. Ze leven in de bovenloop van de rivier de Madre de Dios.

Dieet

Het dieet van Hyphessobrycon eschwartzae is niet heel moeilijk. Het is een omnivoor die eet wat het tegenkomt. Je kunt ze dan ook voeren met een variatie aan dierlijk en plantaardig voer. Ze eten vlokken, klein granulaat, spirulina, levend en diepvries voer. Zorg altijd voor een variatie zodat ze van alle soorten voer wat binnen krijgen om ze gezond te houden.

Het Aquarium

Je kunt Hyphessobrycon eschwartzae vooral vinden in de middelste waterlagen. Hou deze soort in een groep van minimaal 10 stuks. Richt het aquarium in met wat planten zodat ze hiertussen kunnen schuilen. Gebruik hiervoor een aquarium van minimaal 60 centimeter maar liever nog wat groter.

In het wild komen ze voor in water wat zacht en licht zuur is. De pH licht daar tussen de 5.0 en 6.5. Je kunt het water daarom het best filteren over wat turf. Dit kleurt het water wat donkerder en zuurt het water wat aan. In het aquarium kunnen ze overigens ook wel tegen iets hogere pH waardes.

Hou de temperatuur tussen de 22 en 25 graden. Bij een temperatuur boven de 28 graden kun je wat uitval verwachten, hou ze in de zomer dan ook goed in de gaten.

Combineer Hyphessobrycon eschwartzae met wat rustige soorten uit andere waterlagen.

Kweek van Hyphessobrycon eschwartzae

Het is mogelijk om Hyphessobrycon eschwartzae in gevangenschap te kweken. Het zijn vrijleggers. Richt het aquarium in met wat fijnbladige planten zoals Javamos. Zorg dat het water lichtzuur is met een pH van 5.5 tot 6.5. Na het afzetten van de eieren moet je de ouderdieren verwijderen omdat ze anders de eieren opeten. Een speciaal kweek aquarium is dan ook wel aan te raden.

De eieren komen na zo’n 24 tot 30 uur uit. De jonge visjes zijn heel klein. Je kunt ze voeren met infuus of bijvoorbeeld Liquifry. Als ze wat groter zijn kun je verder azijnaaltjes en microwormen. Nog weer wat groter lusten ze ook graag pas uitgekomen artemia.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Referenties

Hyphessobrycon taphorni en H. eschwartzae (Teleostei: Characidae) twee nieuwe vissoorten uit het stroomgebied van de Madre de Dios, Peru
Fishbase.se
Fishipedia.fr
Seriouslyfish.com
Aqualog.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Groep

Soortnaam

eschwartzae

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

5.0

pH maximum

6.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon eschwartzae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *